Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

«Μπάχαλο» με την πλατφόρμα για τα αδήλωτα – Δεν περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις

Ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς προβλήματα στην Ελλάδα γίνεται; Δεν γίνεται. Όπως έχει συμβεί πολλάκις, έτσι και η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά τέθηκε σε λειτουργία χωρίς να περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις. Αυτό έχει ως συνέπεια να επικρατεί σύγχυση για τον τρόπο που πρέπει να δηλωθούν αποθήκες και γκαράζ που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών.

Η πλατφόρμα δεν επιτρέπει οποιαδήποτε ενέργεια για αυτά τα ακίνητα, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να ταλαιπωρούνται, καθώς είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν τον δήμο τους για να λύσουν τον γρίφο των ξεχασμένων τετραγωνικών μέτρων που επιθυμούν να δηλώσουν και να γλιτώσουν από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα που άνοιξε πριν από λίγες ημέρες δεν επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να διορθώσουν τις επιφάνειες των βοηθητικών χώρων στις πολυκατοικίες οι οποίοι ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή ρεύματος. Για τους κλειστούς βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, υπόγεια γκαράζ) που φωτίζονται από παροχή για κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας και συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε, κατά γενική αρχή, οφείλει να υποβληθεί δήλωση.

Αναγκαία η παρέμβαση από την Πολιτεία

Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται για αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει οι πολίτες να απευθυνθούν στην υπηρεσία του οικείου δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις (χαρακτηριστικά, για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας).

Δείτε επίσης: Φιάσκο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους δανειολήπτες – Αποδείχθηκε «ακατανόητη» για τους χρήστες

Αναμφίβολα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά έρχεται να επιλύσει ένα ζήτημα που ταλανίζει για πολλά χρόνια εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Άλλωστε η πολύ μεγάλη συμμετοχή τις πρώτες ημέρες της διαδικασίας δείχνει πόσο αναγκαία ήταν αυτή η παρέμβαση από την πλευρά της Πολιτείας. Είναι κρίμα όμως να υπάρχουν περιπτώσεις που δεν περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα και να ταλαιπωρούνται χιλιάδες πολίτες. Αφού δίνεται που δίνεται μια γενναία λύση, καλό θα είναι να αρθεί κάθε εμπόδιο και να καλυφθεί και η τελευταία κατηγορία ακινήτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ