Πέμπτη 24/6/2021

Οι μεταχρονολογημένες επιταγές «γονατίζουν» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Θηλιά στον λαιμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές, με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να ζητεί άμεση χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι επιταγές. Όπως επισημαίνει, η πρόσφατη παρέμβαση της κυβέρνησης ρύθμισε ολοκληρωμένα μόνο το ένα σκέλος, αυτό του εκδότη, δίνοντας παράταση 75 ημερών για την πληρωμή των αξιογράφων, αλλά παραμένουν θέματα προς ρύθμιση που αφορούν τους κομιστές των επιταγών / αξιογράφων, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις δικές τους υποχρεώσεις.

Τις δυσκολίες αυτές βιώνουν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου, οι εισαγωγείς, οι βιοτεχνίες και οι μικρές παραγωγικές μονάδες που πρέπει να εξοφλήσουν τους προμηθευτές προϊόντων και πρώτων υλών, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους στην εσωτερική αγορά και στο εξωτερικό.

Δείτε επίσης: Εφιαλτικό σενάριο προβλέπει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ μέχρι και κατά 18,5%

Σύμφωνα με τον ΕΣΑ, οι κομιστές των επιταγών οδηγούνται μαθηματικά στην οικονομική καταστροφή, αφενός γιατί ελάχιστοι θα μπορέσουν να τύχουν χρηματοδότησης από τις τράπεζες και αφετέρου γιατί κι αν ακόμα το καταφέρουν, θα έχουν δανειστεί κεφάλαια που θα είναι αδύνατον να αποπληρώσουν, εάν δεν εισπράξουν τις επιταγές που έχουν στην κατοχή τους. «Είναι σίγουρο πως εφόσον το ζήτημα δεν ρυθμιστεί και για τις δύο πλευρές, θα οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, σε οριστικό λουκέτο» σημειώνει ο εμπορικός σύλλογος.

Για την επίλυση του ζητήματος επαναφέρει την πρότασή του να υποχρεούνται οι τράπεζες να παράσχουν αμέσως χρηματοδότηση στον εκδότη μιας ακάλυπτης επιταγής, ίση με το 100% του ποσού της αξίας της, με χορήγηση δυνατότητας υπερανάληψης από τον λογαριασμό από τον οποίο σύρεται η επιταγή, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με προνομιακό συμβολικό επιτόκιο. Από την άλλη, ο πελάτης θα πρέπει να αποδεικνύει την έκδοση της επιταγής πριν από τις10/3/2020.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ