Δεδομένου πως από την αρχή του 2026 δεν θα υπάρχει η προσωπική διαφορά που εισήγαγε σταδιακά τους συνταξιούχους στον κύκλο των ετήσιων αυξήσεων.
Τα δύο επόμενα έτη η αύξηση στην τσέπη δεν θα βασίζεται στο ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά θα σχετίζεται με το ύψος της αύξησης που πρόκειται να δοθεί.
Τι λένε πηγές του υπουργείου
Όσοι δεν είχαν προσωπική διαφορά ή τη μηδένισαν φέτος (2025) θα πάρουν τα Χριστούγεννα το 100% της ετήσιας αύξησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 90.000 συνταξιούχοι απάλειψαν το 2025 την προσωπική διαφορά και αποκτούν δικαίωμα στις αυξήσεις.
Παράλληλα όσοι έχουν μικρό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, που στο σύνολο του δεν θα ξεπερνά το 50% της ετήσιας αύξησης θα πάρουν από 50,01% έως 99,99% της αύξησης.
Όλοι οι υπόλοιποι που διατηρούν υψηλότερη προσωπική διαφορά θα πάρουν το 50% της αύξησης.
Ωστόσο πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά θα χρειάζονταν 5 έως 10 χρόνια για να συμψηφίσουν την προσωπική διαφορά με τις ετήσιες λογιστικές αυξήσεις και να τεθούν κάτω από την ομπρέλα των πραγματικών αυξήσεων στην τσέπη.
Με το νέο μέτρο και αυτή η κατηγορία συνταξιούχων θα μπορεί το 2026 να λάβει το 50% της ετήσιας αύξησης. Μένει να διευκρινιστεί αν οι συνταξιούχοι που θα λάβουν το ήμισυ της αύξησης, θα λάβουν και μέρος του επιδόματος προσωπικής διαφοράς το οποίο λογικά βαίνει προς κατάργηση.
Ενώ από 1/1/2027 απαλείφεται εντελώς η προσωπική διαφορά και κάθε χρόνο θα παίρνουν το 100% της ετήσιας αύξησης όλοι οι συνταξιούχοι.
Δείτε επίσης: