«Πάγωμα» πλειστηριασμών: Η κυβέρνηση θέλει, αλλά πρέπει να… πείσει (αυτή την εβδομάδα) και τους θεσμούς!

Must Read

Την επιμήκυνση της περιόδου για την οποία θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο καίει τους πολίτες, αφού με δεδομένη την επερχόμενη ύφεση λόγω της πανδημίας του Covid 19 τυχόν εκκίνηση μαζικών πλειστηριασμών για να ικανοποιηθούν θεσμοί και τράπεζες, θα δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στην κοινωνία.

Αυτό φαίνεται ότι το αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση και υπάρχουν εισηγήσεις για κάτι παραπάνω από τον «πτωχευτικό κώδικα», στον οποίο μέχρι τώρα κατέφευγαν οι κυβερνητικοί σε σχετικές ερωτήσεις.

Ανησυχία για επιδείνωση της ανεργίας

Πάντως στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της ανεργίας, εκτιμώντας ωστόσο ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα είναι καλύτερη από ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν για την προστασία της οικονομίας ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί το πακέτο στήριξης των 800 ευρώ στους εργαζόμενους οι συμβάσεις των οποίων έχει ανασταλεί τόσο για τον Μάιο όσο και για ένα μέρος του Ιουνίου.

Εξέφρασε μάλιστα την βεβαιότητα του ότι δεν θα χρειαστεί να πειραχτεί το περίφημο «μαξιλάρι» για το οποίο τόσος λόγος γίνεται διότι η χώρα έχει εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Κρίσιμες συζητήσεις με τους θεσμούς

Παράλληλα, νέος γύρος, ενδεχομένως ο πιο κρίσιμος, ξεκινάει αυτή την εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο εκπνέει στις 30 Απριλίου, το Πτωχευτικό Δίκαιο, όμως που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχει λάβει ακόμα την τελική του μορφή.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει ζητήσει παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του έτους. Οι δανειστές απέρριψαν αρχικά την προοπτική οποιασδήποτε παράτασης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα των πληρωμών.

Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι εμφανίζονται πλέον πιο ελαστικοί και αφήνουν ανοικτό παράθυρο για μηνιαία ή δίμηνη παράταση, μέχρι δηλαδή το τέλος Ιουνίου. Όλα αυτά θα φανούν στον νέο γύρο συζητήσεων, που αρχίζει την Τετάρτη, ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και του υπουργείου Οικονομικών, ενώ την Πέμπτη η συζήτηση μεταφέρεται σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

«Σε συνεννόηση με τους εταίρους μας, εξετάζουμε το θέμα της παράτασης της προστασίας του υφιστάμενου πλαισίου, αλλά ταυτόχρονα δρομολογούμε το καινούργιο. Πρέπει με όρους διαφάνειας να ξέρουν και τα νοικοκυριά και οι τράπεζες αλλά και όλη η οικονομία προς τα πού κινούμαστε» είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δείχνοντας ότι όλα παραμένουν ανοιχτά.

Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας κάποια στιγμή θα τελειώσει, οπότε όλο το βάρος θα πέσει στην επόμενη μέρα. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να δημιουργηθεί από το Δημόσιο ένα χρηματοδοτικό σχήμα που θα μπορεί να αγοράσει ενυπόθηκα δάνεια ή ακίνητα «κόκκινων» δανειοληπτών, οι οποίοι έτσι δεν θα χάνουν το σπίτι τους, αλλά θα το σώζουν, πληρώνοντας ενοίκιο στο κράτος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This