«Ασπίδα Ρευστότητας» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητάει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με αλλαγές σε φορολογία, ασφαλιστικό, εργασιακά, χρηματοδότηση, τραπεζικές χρεώσεις και ενοίκια επιχειρήσεων.
Πρόκειται για μέτρα μόνιμου και έκτακτου χαρακτήρα σε όλο το φάσμα των σχέσεων των ΜμΕ με το κράτος και τις τράπεζες, σχέσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα τους. Στοχεύουν στη διασφάλιση της ελάχιστης απαιτούμενης ρευστότητας για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και στον μετριασμό των επιπτώσεων που θα έχει η αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών τους στον αριθμό των θέσεων εργασίας και στην ίδια την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Οι 3 άξονες προτεινόμενων μέτρων είναι!
- α) το σοκ ρευστότητας, με ενέσεις χρηματοδότησης με «φθηνό χρήμα» από τραπεζικά, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια,
- β) η διατήρηση ρευστότητας, με γενναίες ελαφρύνσεις υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και
- γ) η διασφάλιση ρευστότητας, με νέα εργαλεία «ασφαλούς λειτουργίας επιχείρησης».
Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ προτείνει μεταξύ άλλων την επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές) των επιχειρήσεων, την προστασία της α΄ κατοικίας/ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης κάθε μικρομεσαίου επιχειρηματία, μέχρι τουλάχιστον τις 31/12/2020, την άμεση θεσμοθέτηση του Ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, την ένταξη και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων/χωρίς απασχόληση, στο μέτρο της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», την πανελλαδική καθολική απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών για τις πληγείσες επιχειρήσεις και την δραστική και άμεση μείωση των προμηθειών των τραπεζών.
«Για να απορροφήσει η αγορά σε ένα βαθμό τους πολύ ισχυρούς κραδασμούς αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης και για να ανακτήσει γρήγορα ένα μέρος έστω της καλής ψυχολογίας, χρειάζεται άμεσα μία δική της Ασπίδα Ρευστότητας» σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.