«Γαλάζιος» εμφύλιος στο κυνήγι… του σταυρού!

Οι βουλευτές που πόρτα πόρτα παλεύουν για την εκλογή τους κατηγορούν τους υπουργούς για αθέμιτο ανταγωνισμό εν όψει εκλογών

Must Read

Εκτός ελέγχου οι κόντρες βουλευτών της Ν.Δ. με υπουργούς που θα είναι και υποψήφιοι βουλευτές στο κυνήγι του σταυρού, παρά τις συστάσεις ακόμα και του πρωθυπουργού να πέσουν οι τόνοι.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Το ήδη επιβαρυμένο κλίμα επιδεινώθηκε ακόμα πιο πολύ μετά το σκάνδαλο Πάτση αλλά και τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που δημιουργούν κλίμα ηττοπάθειας στο «γαλάζιο» στρατόπεδο και, κατά συνέπεια, αυξάνουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, αφού σε περίπτωση ήττας ή χαμηλού ποσοστού στις εκλογές με την απλή αναλογική δεκάδες βουλευτές από τους σημερινούς θα μείνουν εκτός Βουλής.

Ειδικά μετά το σκάνδαλο με τον Ανδρέα Πάτση, το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. είναι εκρηκτικό και μεταξύ τους είναι πλέον εδραία η πεποίθηση ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες βουλευτών – υποψήφιων βουλευτών:

  • Από τη μια αυτοί που βάζουν πλάτη στα δύσκολα, ψηφίζουν αγόγγυστα τα πάντα και παλεύουν καθημερινά για να περάσουν την κυβερνητική πολιτική χωρίς να δυσαρεστούνται και οι ψηφοφόροι τους. Από την άλλη, η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ελίτ… Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του βουλευτή Γιάννη Λοβέρδου, που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή», μετά όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛ.ΤΑ. και το σκάνδαλο Πάτση. «Εμείς παρακαλάμε για μια μετάθεση προσωπικού στα ΕΛ.ΤΑ. και άλλοι πλουτίζουν» φέρεται ότι είπε.
  • Από τη μια οι βουλευτές που πόρτα πόρτα παλεύουν για την εκλογή τους κι από την άλλη οι υπουργοί – υποψήφιοι βουλευτές που αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει το χαρτοφυλάκιό τους για να αυξήσουν την προσωπική τους εκλογική πελατεία στις περιφέρειες όπου θα είναι υποψήφιοι εις βάρος των βουλευτών που δεν είναι υπουργοί.

Αιχμές

Πρόκειται επί της ουσίας για αθέμιτο ανταγωνισμό, θέμα που έθεσαν πολλοί βουλευτές στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο., αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. Ο Γιάννης Λοβέρδος, βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αττικής, ήταν από αυτούς που και σε παλαιότερη συνεδρίαση της Κ.Ο. είχαν μιλήσει για «αλαζόνες υπουργούς που πρέπει να ξεκαβαλικέψουν». Επίσης, ο βουλευτής Βοιωτίας Ανδρέας Κουτσούμπας είχε πει ότι δεν πρέπει να περιφέρονται αυτοδιοικητικά στελέχη με το χρίσμα του υποψήφιου βουλευτή, ενώ το ίδιο είχε πει και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας. Ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος μίλησε για καθυστερήσεις που υπάρχουν από υπουργούς.

Σε εκείνη την συνεδρίαση, αρχές Οκτωβρίου του 2022, ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει τους υπουργούς της κυβέρνησης να μη δραστηριοποιούνται μόνο στις εκλογικές τους περιφέρειες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετά τις διαμαρτυρίες των βουλευτών ότι υπουργοί εκμεταλλεύονται την κυβερνητική τους θέση για να κάνουν προσωπικό προεκλογικό αγώνα. Επίσης, ο πρωθυπουργός φέρεται ότι είπε πως χρίσμα υποψήφιου βουλευτή έχουν μόνο όσοι έχουν πάρει το πράσινο φως από τον ίδιο, ενώ τόνισε «θέλω να είμαστε πολύ μετρημένοι στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες».

Δυσαρέσκεια

Στην ίδια συνεδρίαση, ο γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Μπούγας -προφανώς επειδή γίνεται δέκτης παραπόνων από βουλευτές- είχε ζητήσει από τους υπουργούς να σέβονται τους βουλευτές και να μην καθυστερούν την προσωπική επικοινωνία μαζί τους, όταν πρόκειται για θέματα άσκησης των καθηκόντων τους, αλλά και τις απαντήσεις σε ερωτήσεις ή αιτήματά τους.

Να σημειωθεί ότι η δυσαρέσκεια των βουλευτών ότι δημιουργούνται δύο κατηγορίες βουλευτών – υποψήφιων βουλευτών (το θέμα έχει επισημάνει ξανά η «κυριακάτικη δημοκρατία») έρχεται από τότε που ο πρωθυπουργός άρχισε να καλεί διάφορα στελέχη στο Mέγαρο Μαξίμου, να τα χρίζει υποψηφίους και να φωτογραφίζεται μαζί τους, πριμοδοτώντας τα με αυτόν τον τρόπο έναντι των άλλων υποψηφίων. Το είχε κάνει, μεταξύ άλλων, με τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Τάκη Θεοδωρικάκο, Στέλιο Πέτσα, Σοφία Νικολάου κ.ά.

«Σφάζονται» στον βωμό της κάλπης για το ποιος θα πάρει τα εύσημα

Παρ’ όλα αυτά, οι διαφορές στο κυνήγι του σταυρού είναι αγεφύρωτες και πολλές.

Ενδεικτικά:

  • Στην Αν. Αττική είναι έντονη η κόντρα του βουλευτή Γιώργου Βλάχου με τον αναπληρωτή υπουργό και υποψήφιο στην περιφέρεια Στέλιο Πέτσα. Αφορμή, ένα κονδύλι 2.000.000 ευρώ, που είχε ανακοινώσει ο υπουργός για την αποκατάσταση των ζημιών του Αγίου Βλασίου, το οποίο ακόμα δεν εκταμιεύθηκε. Είναι προφανές ότι ο κ. Βλάχος θεωρεί ότι η υπόσχεση δόθηκε για ψηφοθηρικούς λόγους. Η κόντρα τους έφτασε και στη Βουλή με εκατέρωθεν βολές.
  • Στον Νότιο Τομέα Αθήνας δεσπόζει η κόντρα του Κ. Κυρανάκη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος για να προβληθεί λειτουργεί, όπως λένε χαρακτηριστικά συντάκτες του αστυνομικού ρεπορτάζ, ως εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., με τις συχνές και για ψύλλου πήδημα ανακοινώσεις από τα προσωπικά του social media, παρά ως υπουργός. Ο κ. Κυρανάκης πριν από έναν μήνα, με αφορμή την έφοδο της Αστυνομίας στη φοιτητική εστία Ζωγράφου, κατήγγειλε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο µέτωπο της Πανεπιστηµιακής Αστυνοµίας και της µη υλοποίησης των νοµικών προβλέψεων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φαινοµένων βίας στις δοµές της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αφήνοντας φυσικά αιχμές εναντίον του υπουργού. Εκτός από την ίδια περιφέρεια, οι δυο τους απευθύνονται εν πολλοίς και στη ίδια εκλογική δεξαμενή της παραδοσιακής Δεξιάς – ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος λόγω του χαρτοφυλακίου του, ενώ ο κ. Κυρανάκης σε αυτόν τον χώρο κινούνταν πάντα.
  • Στην Φθιώτιδα δεσπόζει ενδοκυβερνητική κόντρα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Αφορμή αποτέλεσε πριν από έναν χρόνο το ποιος θα πάρει τα εύσημα για τις αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας. Αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών είχε ενημερώσει πως κατάφερε και βρήκε τους πόρους προκειμένου να ενισχύσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για θέματα αποζημιώσεων λόγω της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών (ελαιοπαραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς) της ανατολικής Φθιώτιδας. Την ίδια ώρα, όμως, ο Γιάννης Οικονόμου για το ίδιο θέμα ενημέρωνε πως με δικές του ενέργειες (μαζί με τον ΥΠΑΑΤ Σπήλιο Λιβανό) κατέστη δυνατό να βρεθούν οι πόροι προκειμένου να ενισχυθούν οι ελαιοπαραγωγοί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This