«Haaretz:» Στην Ελλάδα εκπαίδευαν ξένους στο Predator

Must Read

Ενδιαφέροντα στοιχεία ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε μόνο το νοσηρό λογισμικό Predator, αλλά και ότι η χώρα επί ημερών του εκπαίδευσε στη χρήση του ξένους πράκτορες έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

H ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» αποκάλυψε χθες ότι «ισραηλινό λογισμικό κατασκοπίας πωλήθηκε στο Μπανγκλαντές, την τρίτη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, παρά τις άθλιες συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημειώνοντας ότι αυτά τα «προηγμένα κυβερνοσυστήματα παρακολούθησης τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών πωλήθηκαν μέσω Κύπρου στο Μπανγκλαντές, με το οποίο το Ισραήλ δεν διατηρεί επισήμως διπλωματικές σχέσεις».

Στη συνέχεια όμως εμπλέκει και την Ελλάδα λόγω της δραστηριότητας του ομίλου επιχειρήσεων της Intellexa που συμμετείχε και στο ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδινε άδειες εξαγωγής του Predator, ενώ επισήμως δήλωνε πως αγνοούσε την ύπαρξή του.

Στην περίπτωση των συστημάτων που μέσω Κύπρου και Ελλάδας κατέληξαν να χρησιμοποιούν στο Μπανγκλαντές, η ολοκλήρωση της παράδοσης έγινε στα μέσα Ιουνίου του 2022. Ηδη το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί για να «ξηλωθούν» στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας που επέκριναν την κυβέρνηση και επικοινωνούσαν με την αντιπολίτευση σε κλειστό γκρουπ στα social media.

Τα έγγραφα που παρατίθενται μεταξύ άλλων επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της ελληνικής διπλωματίας, καθώς έχουν κοινοποιηθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Ντάκα του Μπανγκλαντές.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών του Μπανγκλαντές που επικαλείται η εφημερίδα, το 2021 και το 2022 ο επικεφαλής της ρυθμιστικής Αρχής για τις τηλεπικοινωνίες στο Μπανγκλαντές βρέθηκε στην Ελλάδα μαζί με κλιμάκιο ανώτερων αξιωματούχων, με σκοπό να εκπαιδευτούν σε αυτά τα συστήματα και στη χρήση ειδικού βαν με εξοπλισμό παρακολούθησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This