Η Λίνα Μενδώνη απαντά για την Παναγιωταρέα!

Εξώδικο της Υπουργού Πολιτισμού - Μιλάει για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά για τον ρόλο που έχει η δημοσιογράφος

Must Read

Εξώδικη διαμαρτυρία απέστειλε στην εφημερίδα «δημοκρατία» η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το ρεπορτάζ με τίτλο «705.439 ευρώ για τα ταξίδια της Μενδώνη», το οποίο δημοσιεύτηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Η υπουργός είχε αποστείλει και επιστολή μετά το δημοσίευμα, την οποία και είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα, χωρίς οποιαδήποτε περικοπή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως στην εξώδικη διαμαρτυρία της η κυρία Μενδώνη μιλάει για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά για τον ρόλο που έχει η δημοσιογράφος Αννα Παναγιωταρέα στο γραφείο της, η οποία είχε ανακοινωθεί ότι εκτελεί χρέη άμισθης συμβούλου επικοινωνίας.

Αναλώνει, δε, μεγάλο τμήμα του εξωδίκου προσπαθώντας να εξηγήσει τις δαπάνες που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός για τη συγκεκριμένη, άμισθη σύμβουλο επικοινωνίας της.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Α. Παναγιωταρέα παρέχει από τις 31 Ιουλίου του 2019 μέχρι και σήμερα τις υπηρεσίες της, ως ειδική σύμβουλός μου σε θέματα επικοινωνίας, δυνάμει της δημοσιευθείσας απόφασης (ΥΟΔΔ’ 490). Οπως αναφέρεται και στην απόφαση διορισμού της, υπηρετεί εθελοντικά στο Ιδιαίτερο γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και δεν λαμβάνει μισθό, αποζημίωση ή άλλα οικονομική απολαβή εκτός των οδοιπορικών της.

Η δαπάνη που αφορά στο κόστος διαμονής της ειδικής συμβούλου Α. Παναγιωταρέα για τις υπηρεσιακές της μετακινήσεις, όταν με συνοδεύει εντός και εκτός Ελλάδος, δεν επιβαρύνει καθόλου τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και κατ’ επέκταση τον Ελληνα φορολογούμενο πολίτη.

Η ειδική σύμβουλος Αννα Παναγιωταρέα δεν λαμβάνει πάντα, ήτοι σε όλες τις υπηρεσιακές της μετακινήσεις, όπως ψευδώς αναφέρετε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σας, την ημερήσια αποζημίωση του ποσού των εκατό (100) ευρώ. Το ποσό των εκατό (100) ευρώ ως αποζημίωσή της καταβάλλεται μόνο για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις εκτός Ελλάδος. Προς τούτο σημειώνεται ότι την εν λόγω αποζημίωση τη λαμβάνει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου καθώς και όσοι συνεργάτες ή υπηρεσιακοί παράγοντες συμμετέχουν σε υπηρεσιακές μου μετακινήσεις εκτός Ελλάδος.

Η εν λόγω αποζημίωση εκ του νόμου δεν είναι επιδοματικού χαρακτήρα, αλλά καταβάλλεται ως “τροφείο” για τους εκάστοτε μετακινούμενους που συνοδεύουν όχι μόνο εμένα, αλλά τον εκάστοτε Υπουργό της Ελληνικής κυβέρνησης σε υπηρεσιακές μετακινήσεις τους εκτός Ελλάδος. Σημειωτέον ότι η Α. Παναγιωταρέα ουδέποτε έχει λάβει για οποιαδήποτε μετακίνησή της εντός Ελλάδος την εκ του νόμου προβλεπόμενη ημερήσια αποζημίωση».

Η κυρία Μενδώνη, εκτός από τους ισχυρισμούς που είχε συμπεριλάβει στην επιστολή της και τους οποίους επαναλαμβάνει, αναφέρει ακόμη πως:

  • Τα ταξίδια της έγιναν «κατά την περίοδο εντατικής εκτέλεσης πολλών και σημαντικών έργων ανά την ελληνική επικράτεια, τα οποία χρήζουν διαρκούς παρακολούθησης και από εμένα προσωπικά λόγω των προθεσμιών που τίθενται σε αυτά, ειδικά σε όσα η χρηματοδότησή τους προέρχεται από πόρους συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και σε όσα η χρηματοδότησή τους προέρχεται από άλλους ενωσιακούς πόρους».
  • Το ποσό που αναγράφαμε στο πρωτοσέλιδό μας δεν αφορά τις προσωπικές της μετακινήσεις, αλλά στο σύνολο μετακινήσεων συνεργατών που «ανέρχονται από δύο (2) έως και δέκα (10) άτομα, ανάλογα με το είδος της υπηρεσιακής ανάγκης».
  • Οι δαπάνες της για μετακινήσεις εντός Ελλάδας ανήλθαν κατά τα τριάμισι χρόνια της θητείας της «στο ποσό των 52.614,50 ευρώ». Και για τις μετακινήσεις της εκτός Ελλάδας «στο ποσό των 72.706 ευρώ».
  • Η εφημερίδα παραπλανήθηκε από αναξιόπιστες πηγές.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Γιατί το μόνο ταξίδι που έκανε με όλα τα έξοδα πληρωμένα ήταν στο Κατάρ;

    • «Ξεκινώντας από το τελευταίο: Η πηγή της εφημερίδας ήταν το πρόγραμμα Δι@ύγεια. Θεωρεί η κυρία Μενδώνη αναξιόπιστη τη Δι@ύγεια;
    • Στο ρεπορτάζ μας, παρά τους ισχυρισμούς της κυρίας Μενδώνη και την αγωνία της να υπερασπιστεί την κυρία Παναγιωταρέα, καταγράφαμε αναλυτικά πότε η σύμβουλός της έπαιρνε ημερήσια αποζημίωση και πότε όχι. Οταν έπαιρνε ημερήσια αποζημίωση, το ποσό ήταν 100 ευρώ. Και χωρίς να θέλουμε να αναστατώσουμε την υπουργό, υπήρξαν ακόμη και προκάτοχοί της που δεν έπαιρναν ημερήσια αποζημίωση ούτε καν για τα ταξίδια στο εξωτερικό. Η ίδια παίρνει και για τα εσωτερικού και για τα εξωτερικού. Ερώτημα: Γιατί έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός επιπλέον 117.000 ευρώ επί της θητείας της για επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις “άτυπου πλαισίου” εφόσον η κυρία Παναγιωταρέα ασχολείται με αυτά τα ζητήματα;
    • Είναι άγνωστο από πού προκύπτουν τα ποσά που αναφέρει η κυρία Μενδώνη ως τα πραγματικά για τα ταξίδια της. Είναι πιθανό επειδή αναφέρει τη λέξη “μετακινήσεις” να έχει προσθέσει μόνο το κόστος κάποιων αεροπορικών εισιτηρίων και όχι τη διαμονή και την ημερήσια αποζημίωση. Αν θέλει, ας μας στείλει τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) των συγκεκριμένων δαπανών. Διαθέτουμε κι εμείς τους ΑΔΑ για όλες τις δαπάνες που αναφέρουμε. Συμπληρωματικά να πούμε ότι στο συνολικό νούμερο που δημοσιεύσαμε δεν συμπεριλάβαμε καν τα καύσιμα που αποτελούν ξεχωριστό και όχι διακριτό κονδύλι. Επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι η κυρία Μενδώνη δεσμεύει και εκταμιεύει τεράστια ποσά για γενικόλογες περιοδείες σε περιφέρειες για τα οποία, όμως, δεν δίνει αναφορά στη Δι@ύγεια, αλλά αποκρύπτει τις αναλυτικές δαπάνες. Αυτά προφανώς δεν τα υπολόγισε και είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Επομένως, το ποσό των 705.439 ευρώ είναι ακριβέστατο και μάλιστα έχει αυξηθεί στα 807.000 ευρώ, καθώς η υπουργός δέσμευσε στις αρχές Ιανουαρίου 102.000 ευρώ ακόμη για τα ταξίδια της.
    • Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί κάποιες φορές ταξιδεύει ακόμη και με δέκα άτομα, όπως αναφέρει. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος, αξίζει συγκριτικά να αναφέρουμε πως για τα ΕΣΠΑ για όλη την περίοδο των οκτώ ετών ολόκληρη η αρμόδια υπηρεσία είχε δεσμεύσει συνολικά 340.000 ευρώ κι έχει χρησιμοποιήσει στα επτά χρόνια μόνο 203.000 ευρώ. Και φυσικά πρέπει να υπογραμμιστεί ξανά ότι η πλειονότητα των χρηματοδοτούμενων έργων από κοινοτικούς πόρους, τα οποία έργα επικαλείται σταθερά η υπουργός για τις μετακινήσεις της, έχουν μηδενική έως αστεία απορρόφηση και ιδίως αυτά που ανελήφθησαν μετά το 2019. Μπορούμε να δημοσιεύσουμε εκτενή λίστα.
    • Σημαντική σημείωση: Η υπουργός θα πρέπει κάποια στιγμή να εξηγήσει γιατί το μόνο ταξίδι που έκανε με όλα τα έξοδα πληρωμένα ήταν στο Κατάρ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This