«Πυρά» Κοντιάδη κατά Μητσοτάκη για τα Τέμπη: «Ύβρη στη μνήμη των νεκρών» να μιλά για ανθρώπινο λάθος

«Πρόλαβε τους εμπειρογνώμονες, για να πετάξει την ευθύνη από τις πλάτες της Κυβέρνησης» υποστηρίζει ο γνωστός πανεπιστημιακός

Must Read

Δριμεία κριτική εξαπέλυσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο γνωστός πανεπιστημιακός Ξενοφών Κοντιάδης, για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να αποδώσει την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη κυρίως σε «ανθρώπινο λάθος».

Συγκεκριμένα, σε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook, ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «πολιτική ιδιοτέλεια εν μέσω θρήνων, οργής και αγωνίας».

Ο Ξενοφών Κοντιάδης χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, «ύβρη στη μνήμη των νεκρών και υποτίμηση της νοημοσύνης μας» να σπεύδει ο επικεφαλής της κυβέρνησης να δηλώσει την ίδια μέρα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος ότι τα αίτια εντοπίζονται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος, ενώ με δηκτικό τρόπο αναρωτιέται για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Πρόλαβε λοιπόν τους εμπειρογνώμονες για να πετάξει την ευθύνη από τις πλάτες της Κυβέρνησης – πόσο άτεχνη πολιτική ιδιοτέλεια εν μέσω θρήνων, οργής και αγωνίας;».

Ειδικότερα, στη μακροσκελή ανάρτησή του, ο γνωστός πανεπιστημιακός αναφέρει τα ακόλουθα:

«Δεν γνωρίζω αν αρμόζει έπαινος στον υπουργό Μεταφορών που έπραξε το εντελώς αυτονόητο αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη με την παραίτησή του. (Πόση αποδοκιμασία έχουμε υποστεί όσοι μιλήσαμε για την έννοια της πολιτικής ευθύνης τους τελευταίους μήνες…). Όμως γνωρίζω ότι αποτελεί ύβρη στη μνήμη των νεκρών και υποτίμηση της νοημοσύνης μας να σπεύδει ο επικεφαλής της Κυβέρνησης να δηλώσει την ίδια μέρα ότι τα αίτια εντοπίζονται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος. Πρόλαβε λοιπόν τους εμπειρογνώμονες για να πετάξει την ευθύνη από τις πλάτες της Κυβέρνησης–πόσο άτεχνη πολιτική ιδιοτέλεια εν μέσω θρήνων, οργής και αγωνίας;

Αλλά τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Γιατί δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα αυτοματοποιημένα συστήματα ασφαλείας; Γιατί δεν είχε πραγματοποιηθεί η αναγκαία συντήρηση των υποδομών; Είναι νοητό ένα απλό ανθρώπινο λάθος να μπορεί να οδηγήσει σε ορυμαγδό, επειδή κάποιοι δεν φρόντισαν να υπάρξει στοιχειώδης λειτουργικός εκσυγχρονισμός, με συνέπεια και την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων; Ποιος νοσηρός εγκέφαλος σκέφτηκε αυτή την πικρή ώρα να απονείμει ευθύνη στους προηγούμενους κυβερνώντες μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης; Ποιος διόρισε έναν άνθρωπο άπειρο, ακατάλληλο, άσχετο με τη δουλειά στη θέση του σταθμάρχη πριν από λίγες εβδομάδες; Γιατί αγνοήθηκαν τουλάχιστον τρεις φορές τους τελευταίους μήνες οι δημόσιες προειδοποιήσεις για το επικίνδυνο πρόβλημα της έλλειψης σηματοδότησης στους σιδηροδρόμους; Πώς είναι δυνατόν να κινούνται τα δύο τρένα αντιμέτωπα στις ίδιες ράγες για περισσότερα από 10 λεπτά και να μην το έχει καταλάβει κανείς; Γιατί δεν λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουμε πληρώσει;

Είναι οφθαλμοφανές ότι κάτι σάπιο υπάρχει σ’ αυτό το βασίλειο και το βιώνουμε με τον πιο επώδυνο τρόπο. Και είναι υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε, να μην σιωπήσουμε, να μην μείνουμε απαθείς μπροστά στην προσπάθεια συγκάλυψης ή συμψηφισμού των ευθυνών.»

  • Δείτε την ανάρτηση του πανεπιστημιακού:

Σημειώνεται ότι χθες Τετάρτη, με επίκεντρο την πολύνεκρη τραγωδία, ο Ξενοφών Κοντιάδης, ο οποίος κινείται πολιτικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, είχε σκιαγραφήσει τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για αρνητικές καταστάσεις που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία του 2023, όπως είναι «η εικόνα των νοσοκομείων, η ανύπαρκτη στήριξη των νέων μητέρων, οι άναρχες συνθήκες εργασίας, ο τρόπος που διεξάγονται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις–να που παρεισφρέει εδώ και η δεύτερη είδηση της ημέρας, η “υπόθεση Πολάκη”».

Για να συμπληρώσει σε ανάρτησή του: «Ας το εμπεδώσουμε, είμαστε κάτοικοι μιας τριτοκοσμικής χώρας που φαντασιώνεται ότι είναι κάτι άλλο. Η σύγκρουση δύο τρένων αποτελεί έναν από τους πιο σκληρούς τρόπους για να το αφομοιώσουμε, αλλά θα αρκούσε η υπενθύμιση των 100 νεκρών την εβδομάδα από κόβιντ, των εκατοντάδων θανατηφόρων τροχαίων ετησίως ή της θλιβερής υπογεννητικότητας σε αυτή την πολιτεία που τρώει τα παιδιά της».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This