Πέντε υπουργοί και 3 σωματοφύλακες

Στο «δουλειά σου και δουλειά μου» η ατζέντα Εκκλησίας-Πολιτείας - Τα υπουργεία με τα οποία θα συνεργαστεί ο Ιερώνυμος - Ποιοι ανέλαβαν τις συνεννοήσεις

Must Read

Την ατζέντα ανάμεσα σε Εκκλησία και Πολιτεία την έχουν πάνω κάτω προσδιορίσει ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό. Το δόγμα, όπως έχω αναφέρει, θα κινηθεί στο «δουλειά σου και δουλειά μου». Καθένας θα κινηθεί καταπώς νομίζει καλύτερα για τον χώρο του.

Όσα είναι να γίνουν, πάντως, θα γίνουν μέχρι τα φετινά Χριστούγεννα. Θα μπουν οι βάσεις για την επόμενη μέρα. Μην ξεχνάμε πως η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεισε και το θέμα των κληρικών έπειτα από δεκαετίες. Έχουν αποδείξει, επομένως, και οι δύο πλευρές πως μπορούν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο και να γίνουν τομές.

Η πεντάδα Ιερωνύμου

Πέντε είναι οι υπουργοί με τους οποίους θα συνεργαστεί πιο στενά η Εκκλησία για να μπουν οι βάσεις για την επόμενη μέρα.

Το αρμόδιο υπουργείο για τα εκκλησιαστικά, το Παιδείας του Κυριάκου Πιερρακάκη, έχει τον πρώτο λόγο. Ο Πιερρακάκης διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες ήδη από την προηγούμενη υπουργική θητεία του. Θα έχει στο πλευρό του τον γ.γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζή, με υπερδεκαετή εμπειρία στο νευραλγικό αυτό πόστο.

Από τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα και Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη περιμένει πολλά η Εκκλησία. Να ξεμπλοκάρουν εκκλησιαστικά ακίνητα και να δώσουν την απαραίτητη ώθηση για την αξιοποίησή τους. Σε αυτό θα συμβάλει και ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος έχει άριστες σχέσεις και πλήρη ενημέρωση για τα εκκλησιαστικά θέματα από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών.

Η μετάβαση της Εκκλησίας στην ψηφιακή εποχή (ψηφιοποιήσεις αρχείων και ιστορικών κειμηλίων, επιμόρφωση κληρικών και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων) θα στηριχτεί στον έμπειρο Δ. Παπαστεργίου. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη φιλοδοξεί να προωθήσει περισσότερο τον θρησκευτικό τουρισμό. Ένα κομμάτι του τουρισμού που ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος έχει καταδικάσει από τότε που άρχισε να καταπιάνεται με αυτό από την πλευρά της Εκκλησίας.

Τέλος, η Σοφία Ζαχαράκη, από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, περιμένει πολλά από τους κοινωνικούς εκκλησιαστικούς φορείς. Μένει να συνειδητοποιήσει και η ίδια πως ο εκκλησιαστικός πυλώνας είναι από τους σπουδαιότερους για να υλοποιήσει το έργο της.

Οι 3 σωματοφύλακες

Τρία πρόσωπα έχουν αναλάβει να κάνουν τη δύσκολη δουλειά και τις συνεννοήσεις με την Εκκλησία. Να θέτουν σε εφαρμογή όσα μελετούν ο Κ. Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ή να λύνουν έκτακτα προβλήματα που προκύπτουν ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία.

Στην προηγούμενη κυβέρνηση οι άνθρωποι του πρωθυπουργού για τις «δύσκολες» συνεννοήσεις ήταν ο Γρ. Δημητριάδης, ο Γ. Γεραπετρίτης και ο Α. Σκέρτσος. Τον ρόλο των δύο πρώτων έχουν πάρει ο Μάκης Βορίδης και ο Σταύρος Παπασταύρου, με τον Άκη Σκέρτσο να είναι το μόνο πρόσωπο που παραμένει ως σταθερά ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This