Προκλητική επίδειξη της πολιτικής του γύμνιας

Μετά τον κόσμο του ποδοσφαίρου και τους αγρότες κατάφερε να βγάλει εκτός εαυτού και τους δημοσιογράφους. Σοκ και από την απάντηση για επόμενο «Daniel»

Must Read

Κατάφερε επί μία τετραετία να εξοργίσει τη συντριπτική πλειονότητα του ποδοσφαιρικού κόσμου ως υφυπουργός Αθλητισμού. Φεύγοντας αποδείχθηκε ότι, αν και γνώριζε, δεν είχε κάνει τίποτα για το επικίνδυνο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε ο βασικός υπεύθυνος που οι Ελληνες αγρότες ξεσηκώθηκαν και αποφάσισαν να αρχίσουν κινητοποιήσεις, λόγω της αδιαφορίας του και της άρνησής του έστω να ακούσει τα αιτήματά τους, πριν από τις γιορτές.

  • Από τον
    Βασίλη Γαλούπη

Χθες ο Λευτέρης Αυγενάκης πέτυχε να βγάλει εκτός εαυτού και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Εξι επτά φορές ο εκδότης – δημοσιογράφος έθεσε επίμονα το ίδιο ακριβώς καίριο και σαφές ερώτημα, 100% αρμοδιότητας υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά απάντηση δεν πήρε. Στο τέλος από τα χείλη του υπουργού βγήκε και το ανεύθυνο «και πώς να το ξέρω εγώ;»

Η πολιτική γύμνια του Αυγενάκη και η ανεπάρκειά του για θέσεις ευθύνης σε κυβερνήσεις αποδεικνύονται από τον παρακάτω διάλογο «μνημείο», που παρατίθεται αυτούσιος από την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα στον Real fm:

– ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι ποσοστό των αποζημιώσεων που δικαιούνται έχουν πάρει οι άνθρωποι εκεί (σ.σ. Θεσσαλία) μέχρι τώρα;

– ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Σε ποιο αναφέρεστε; Είναι πολύ γενικό το ερώτημα.

– ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μιλώ για τη Θεσσαλία, για τους αγρότες που έχουν υποστεί την καταστροφή.

– ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Πάμε, λοιπόν, να το διαχωρίσουμε αυτό. Είναι η απώλεια παραγωγής που είναι δουλειά του ΕΛΓΑ, υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

– ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σ’ αυτό, τι ποσοστό έχουν πάρει; Και για την καταστροφή τι ποσοστό έχουν πάρει από αυτά που δικαιούνται;

– ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Είναι δύο διαφορετικές ενότητες. Το ένα είναι η απώλεια παραγωγής που καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, σας ανέφερα τα νούμερα λίγο πριν, είναι οι γενναίες προκαταβολές και βεβαίως έχουμε δώσει και τελική ημερομηνία.

– ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι ποσοστό έχουν πάρει μέχρι τώρα; Οι προκαταβολές αυτές τι ύψους είναι;

– ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Εκατόν ογδόντα εκατομμύρια. Σας το ανέφερα.

– ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο καθένας από αυτούς τι ποσοστό της αποζημίωσής του έχει πάρει; Δεν είναι σαφές αυτό που σας ρωτώ;

– ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Μα πώς να το ξέρω το ποσοστό; Οχι, δεν είναι σαφές.

– ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι πολύ σαφές. Δικαιούται να πάρει μια αποζημίωση για την απώλεια. Κύριε υπουργέ, παρακαλώ, δεν έχει νόημα αυτό το πράγμα.
Στη συνέχεια στον διάλογο παρενέβη και ο Αντώνης Δελλατόλας, δίχως κι αυτός να βγάλει άκρη. Λίγα λεπτά αργότερα η συζήτηση κυλούσε κάπως έτσι:

– ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Δώστε μας ένα νούμερο, κ. Αυγενάκη.

– ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Περίπου εκτιμούμε, εκτίμηση είναι αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι αν πάει και λίγο παραπάνω θα ’χουμε κάνα θέμα, εκτιμούμε ότι θα έχουμε τουλάχιστον ακόμα, σε ό,τι αφορά τη σοδειά πάντα, άλλα 110.000.000-120.000.000.

– ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Αλλο θέλω να ξαναρωτήσω, κ. Αυγενάκη. Εστω ότι εγώ έχω καταστραφεί κι έχω κάνει μια αίτηση να αποζημιωθώ 30.000 ευρώ. Τι ποσοστό των 30.000 έχει δοθεί σε εμένα ούτως ώστε να αντέξω μέχρι τον Ιούνιο που θα κάνετε την τελική καταμέτρηση;

– ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: (σ.σ.: επειδή ο Αυγενάκης δεν μπορεί να απαντήσει, ζητάει να αναφερθούν σε άλλο παράδειγμα): Εσείς, λοιπόν, είστε πολύ μικρή μονάδα, πάμε σε μια πιο μεγάλη μονάδα για να γίνει πιο κατανοητό; Αν, λοιπόν, έχετε 400 αιγοπρόβατα κι έχει καταστραφεί και ο στάβλος σας και η αποθήκη, να το κάνουμε έτσι το παράδειγμα να γίνει κατανοητό;

– ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Ναι, πάμε έτσι.

Κι έτσι που το πήγε ο Αυγενάκης, όμως, πάλι δεν βγήκε κανένα συμπέρασμα για τον ακροατή. Ο υπουργός κατάφερε να εκνευρίσει όχι μόνο τους αγρότες που άκουγαν εκείνη την ώρα, όχι μόνο τους παρουσιαστές της εκπομπής, αλλά και όσους δεν είναι αγρότες.

Μοιάζει ανήκουστο ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός να μην έχει, έπειτα από τόσους μήνες, μια ξεκάθαρη απάντηση για τους μέσους όρους των κατά κεφαλήν αποζημιώσεων στους αγρότες της κατεστραμμένης Θεσσαλίας. Δεν γνώριζε ούτε έστω κατά προσέγγιση να πει μερικούς αριθμούς για να βγει από τη δύσκολη θέση. Και έπειτα από πιεστικές ερωτήσεις έφτασε να απαντά με ένα ανίδεο «πού να ξέρω;»

Κοντολογίς, ο υπουργός που καλείται να διαχειριστεί την κρίση του «αγροτικού», τόσο μετά τις καλοκαιρινές καταστροφές όσο και στις τωρινές διαδηλώσεις, ακούστηκε το λιγότερο άσχετος ή αδιάφορος. Οποια εκδοχή κι αν διαλέξει κανείς, είναι το ίδιο κακή για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και, ασφαλώς, την κυβέρνηση. Ο Αυγενάκης έδειξε ότι δεν ξέρει καν πώς να αντιμετωπίσει τη δημόσια συζήτηση για το θέμα. Ολο και περισσότεροι καταλαβαίνουν πια γιατί έχει γίνει κόκκινο πανί για τους αγρότες.

Ομως, τουλάχιστον ο Αυγενάκης ήταν ειλικρινής σε ένα θέμα που εν τέλει απάντησε, έστω κι αν ο ίδιος ήταν που έθεσε την ερώτηση! Εξι ολόκληρους μήνες μετά τη θεομηνία της Θεσσαλίας, πόσο έτοιμη είναι η περιοχή για την επόμενη μεγάλη καταιγίδα;

«Το μεγάλο άγχος αυτή τη στιγμή των Θεσσαλών είναι τι κάνουν αν συμβεί ένα δεύτερο “Daniel”; Είναι εκτεθειμένοι;» αναρωτήθηκε δημοσίως ο Αυγενάκης και αμέσως μετά απάντησε: «Απολύτως, βεβαίως. Αυτή είναι η πραγματικότητα, είναι απόλυτα εκτεθειμένοι»Και ο Θεός βοηθός!

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1972 στο Ηράκλειο. Σπούδασε μηχανικός τοπογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας. Εργάστηκε ως εργοδηγός και μελετητής σε δημόσια έργα και ως τραπεζικός στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Ενωση. Εντάχθηκε στην ΟΝΝΕΔ και πολιτεύτηκε για πρώτη φορά το 2004. Το 2007 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. και στις εκλογές της ίδιας χρονιάς έγινε βουλευτής στον νομό Ηρακλείου.

Την προηγούμενη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν υφυπουργός Αθλητισμού, ξεσηκώνοντας διαρκώς θύελλα αντιδράσεων με αποφάσεις του. Στη νέα κυβέρνηση διορίστηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This