«Έσβησαν» τα ίχνη του εγκλήματος με το sms του υφυπουργού!

Η κατάθεση του διευθύνοντος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππου Τσαλίδη θέτει ζήτημα ενεργοποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών και μετατροπής της εξεταστικής σε προανακριτική

Must Read

Σε πολιτική κρίση διαρκείας, η οποία αποτελεί εφιάλτη για την κυβέρνηση –που προσπαθεί, με το λουκέτο στην εξεταστική επιτροπή, την αποφυγή της κλήσης κρίσιμων μαρτύρων, την επικοινωνιακή συσκότιση και τις επιθέσεις στην αντιπολίτευση, να μην πατήσει την νάρκη και εκραγεί–, εξελίσσεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αντιδράσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

  • του Μανώλη Κοττάκη

Η «Εστία της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα ότι η εντολή που καταγγέλλεται ότι έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος στον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, για να «μπαζώσει» τον χώρο του δυστυχήματος εικοσιτετράωρα μετά την πραγματοποίησή του, εδόθη μετά την έρευνα που έκανε η Μονάδα του Χημικού Βιολογικού Ραδιολογικού Πολέμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία έσπευσε στο σημείο με εντολή του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Η εντολή αυτή φέρεται ότι εδόθη με γραπτό μήνυμα, που εστάλη σε ένα από τα δυο κινητά που είχε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός από το υπηρεσιακό κινητό του υφυπουργού, το οποίο –όπως συμβαίνει με όλα τα μέλη της κυβέρνησης– δεν είναι στο όνομά του.

Η κρίσιμη μυστική σύσκεψη και ο κύριος Στυλιανίδης

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, την απόφαση αυτήν ο κύριος Τριαντόπουλος δεν την έλαβε μόνος του, αλλά μετά από σύσκεψη, στην οποία φέρεται ότι μετείχαν ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και άλλοι παράγοντες. Ο κύριος Τριαντόπουλος φέρεται ότι διαβίβασε την εντολή στον κύριο Αγοραστό, αλλά δεν έλαβε την απόφαση μόνος. Αυτή πρέπει να επεβλήθη σε όλους άνωθεν, προκειμένου να παρασιωπηθεί η αληθής αιτία έκρηξης της αμαξοστοιχίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εξαϋλωθούν επιβάτες που πετάχθηκαν και έξω από τα βαγόνια, μακριά από την φωτιά. Ο ίδιος ο υφυπουργός επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες για το «μπάζωμα» στον Διοικητή της Πυροσβεστικής κ. Φαλάρα, ο οποίος τον διέψευσε αμέσως.

Απαντώντας στην Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα, ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε: «Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι κάτι που με έχει σημαδέψει, όπως και όλους μας. Γι’ αυτό και κάθε αναφορά γίνεται πάντα με σεβασμό στα θύματα, τους οικείους τους και στην ίδια την κοινωνία. Το είχα υπογραμμίσει και τον Νοέμβριο. Καμιά σχέση δεν έχουν οι ισχυρισμοί αυτοί με την πραγματικότητα. Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο Συντονιστικό αποφάσισαν τις παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν στον χώρο μετά από ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα, όπως προβλέπεται. Οι απαντήσεις έχουν δοθεί. Διαμόρφωσαν τον χώρο όπως οι ίδιοι έκριναν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, και όχι σύμφωνα με εντολές, για να ολοκληρώσουν τις έρευνες και να ανταποκριθούν στις βουλήσεις των συγγενών και των οικείων». «Δεν έδωσα εντολές για κάτι, δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα, δεν συμμετείχα στις συσκέψεις στο Συντονιστικό, δεν αναφέρομαι στην εξώδικη απάντηση του πρώην περιφερειάρχη. Ήμουν εκεί, για να βοηθήσω όσους επιχειρούσαν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Η Δικαιοσύνη θα ρίξει φως, με μόνο μέλημα το “ποτέ ξανά”, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός» κατέληξε.

Η εμπλοκή του Στρατού στις έρευνες

Το γεγονός ότι ενεπλάκη ο Στρατός στην έρευνα ενισχύει τις υποψίες ότι το υλικό αυτό ενδεχομένως να μην ήταν απλό καύσιμο, αλλά ίσως και πολεμικό υλικό. Αυτό μόνον ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μπορεί να το γνωρίζει αν συμβαίνει. Τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα του πραγματογνώμονος Λακαφώση, με βάση στιγμιότυπα από τις κάμερες της Εθνικής Οδού («Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου»), για «άγνωστη ουσία» που προκάλεσε «διαρκείς εκρήξεις και όχι στατικό γεγονός», προκαλούν πάντως αίσθηση.

Δεν παραπέμπουν μόνο στα υπολείμματα ξυλολίου, που βρέθηκαν στον τόπο έναν ολόκληρο μήνα μετά το μπάζωμα από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Το γεγονός ότι με την ίδια μέθοδο που ακολουθήθηκε για τις υποκλοπές (καταστράφηκαν τα ηχητικά ντοκουμέντα παρακολούθησης του κυρίου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ) καταστράφηκε και το βιντεοληπτικό υλικό φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας στην Θεσσαλονίκη και εγγράφηκαν πάνω στις ταινίες του νέα στιγμιότυπα, για να «σιγουρευτεί» η διαγραφή τους (χωρίς να ασκηθούν διώξεις στους καταστροφείς υπαλλήλους του ΟΣΕ), εγείρει τεράστια ερωτήματα. Πόσω μάλλον που μέρες μετά το δυστύχημα βρήκε αδόκητο θάνατο σε περίεργο δυστύχημα με την μηχανή του στην Αθηνών-Σουνίου ο Διευθυντής Κυκλοφορίας του ΟΣΕ Κώστας Χρυσάγης. Πόσω μάλλον επίσης που η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας απέρριψε αρχικώς το αίτημα του ανακριτή Μπακαίμη για αποστολή του υλικού στα εργαστήρια του Καναδά για ανάκτηση, και το αίτημα έγινε δεκτό μετά την θύελλα αντιδράσεων από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Αδειλίνη.

Ο ανακριτής προκαλεί την εξεταστική να μετατραπεί σε προανακριτική! – Της έστειλε τις καταθέσεις-φωτιά για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Η εβδομάδα που φεύγει μας επιφύλαξε όμως και άλλες εκπλήξεις. Η δικογραφία που απέστειλε ο ανακριτής στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής περιείχε και δυο καταθέσεις, του πρώην προέδρου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππου Τσαλίδη και του προέδρου των Μηχανοδηγών Κώστα Γενηδούνια, από την ανάγνωση των οποίων αποκαλύπτεται ότι η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών ήταν ενήμερη για τα προβλήματα ασφαλείας ενάμιση χρόνο πριν και είχε προειδοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 «για μεγάλο συμβάν με αμαξοστοιχία Intercity».

Εκτός από την πολιτική ηγεσία, ο κύριος Τσαλίδης εμπλέκει και τον γενικό γραμματέα Μεταφορών κύριο Σταθόπουλο στην ενημέρωση που έκανε για τα θέματα αυτά, ο οποίος –ως γνωστόν– και αυτός παραιτήθηκε έναν χρόνο πριν το δυστύχημα, τον Φεβρουάριο του 2022, μετά από διαφωνίες με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Tο ερώτημα που προκύπτει από την διαβίβαση των καταθέσεων-φωτιά στην εξεταστική, με τις οποίες μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να συμπαρασύρει και τα φυσικά πρόσωπα εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία της Λάρισας, είναι το εξής: Γιατί ο ανακριτής, ο οποίος ευρίσκεται στην δίνη του κυκλώνα και ποικιλώνυμων πιέσεων, δεν απέστειλε τις καταθέσεις στην Βουλή μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ζητώντας την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η αποσβεστική προθεσμία του οποίου είναι η παλαιά και δεν έχει εναρμονιστεί με την νέα διάταξη του Συντάγματος για εικοσαετή παραγραφή; Μήπως τελικώς με την κίνηση του αυτήν «πετά» έξυπνα το μπαλάκι των ευθυνών στην εξεταστική, την οποία καλεί βάσει των μαρτυρικών καταθέσεων να μετατραπεί σε προανακριτική; Μήπως θέτει τον πολιτικό κόσμο και ειδικώς το Κοινοβούλιο προ των ευθυνών του, αφού ο ίδιος έχει πράξει, εν τέλει, το χρέος του να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για τις δυο κρίσιμες μαρτυρικές καταθέσεις και τους δυο κρίσιμους μάρτυρες που αποφεύγει να κλητεύσει η εξεταστική;

Δυο εγκλήματα σε ένα – Η ερώτηση που δεν έγινε στον Πρωθυπουργό

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις μας δείχνουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι δυο εγκλήματα σε ένα. Το πρώτο είναι οι τραγικές ελλείψεις ασφαλείας που υπερβαίνουν τον σταθμάρχη (πρώτα «έπεσαν» τα συστήματα ασφαλείας διαδοχικά και στο τέλος «έπεσαν» πράγματι και οι άνθρωποι) και το δεύτερο είναι το υλικό που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ και ερεύνησε το ΓΕΕΘΑ μαζί με άλλους.

Σίγουρα, η απαίτηση για την έρευνα αυτών δεν είναι κομματική εργαλειοποίηση, όπως είπε οργίλος ο Πρωθυπουργός στο συνέδριο της «Καθημερινής». Στο οποίο συνέδριο, ενώ ο ίδιος καμάρωνε για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και κατήγγειλε τις «αμαρτίες» της Μεταπολίτευσης, ουδείς από το φιλελεύθερο ακροατήριο τόλμησε (για το οποίο ήταν κάποτε μονίμως κατηγορούμενος ο ΣΥΡΙΖΑ) να τον ρωτήσει, στο όνομα του κράτους δικαίου, το εξής απλό: «γιατί μπαζώσατε τον χώρο του δυστυχήματος;».

Οι 1,4 εκατομμύρια υπογραφές κατά του «πολυδιάστατου» εκσυγχρονισμού και η απόδραση Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αυτή θα κυνηγά την Κυβέρνηση μέχρι τις ευρωεκλογές, αλλά και μετά από αυτές. Αυτό αποδεικνύεται, όχι μόνο γιατί 1,4 εκατομμύρια πολίτες υπέγραψαν το ψήφισμα Καρυστιανού για τα Τέμπη, ίνα αποδειχθή ότι οι κυβερνήσεις που εκπροσωπούν τον (πολυδιάστατο) εκσυγχρονισμό καταδιώκονται διαχρονικά από εκατομμύρια πολίτες (3 εκατομμύρια υπογραφές είχαν συγκεντρωθεί και κατά της κυβερνήσεως Σημίτη για τις ταυτότητες), αλλά και γιατί ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να εγκαταλείπει το σχέδιο απόδρασής του από την ελληνική πολιτική σκηνή.

Παρά τις απόπειρες να διαψεύσει την «Εστία». Μετά και την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι, αναβίωσαν οι πληροφορίες ότι στοχεύει τον Ιούλιο στην θέση του Προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για την κατάληψη της οποίας δεν απαιτείται ακρόαση από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Η καθυστέρηση των ερευνών για τα Τέμπη αλλά και για τις υποκλοπές αυτόν τον στόχο υπηρετεί. Να μπορεί να είναι «λευκός» πολιτικά την ώρα της κρίσεως, αν προκύψει τελικώς η ευκαιρία μέσα από τον νέο συσχετισμό δυνάμεων.

Τον κατήργησαν από εισηγητή επειδή καταψήφισε τον γάμο!

Τα Τέμπη δεν είναι όμως μόνον ο μοναδικός πονοκέφαλος για την Κυβέρνηση. Είναι και ο γάμος. Οι πρωτοχρονιάτικες πίττες έχουν εξελιχθεί σε πολιτικό εφιάλτη για τους βουλευτές της Νδ που ακούνε τα σχολιανά τους. Όπως ότι «ο γάμος είναι οι Πρέσπες της Νδ». Όπως συνέβη προσφάτως σε εκδήλωση των Νεοδημοκρατών, στην μεγάλη τους πλειονότητα Σαρακατσάνων.

Στην Πειραιώς άρχισαν και φθάνουν σταδιακά επιστολές εξοργισμένων μελών που ζητούν την διαγραφή τους από τα μητρώα του κόμματος. Μεμονωμένες για την ώρα, αλλά δείχνουν την τάση. Την Τρίτη συνεδριάζει σε βαρύ κλίμα η Ιεραρχία της Ελλάδος, στο τραπέζι της οποίας θα πέσει και πρόταση αποχής από τα επίσημα γεύματα που διοργανώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Κυριακή της Ορθοδοξίας και για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Το Μαξίμου αντιμετωπίζει αυτό το κύμα με εκνευρισμό και εμπάθεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στοχοποιεί τους βουλευτές που δεν έκαναν το χατήρι του Πρωθυπουργού και καταψήφισαν τον γάμο. Ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης κάλεσε αμέσως μετά την ψηφοφορία τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη και του ανακοίνωσε ότι ανακαλείται η αρχική απόφαση και του αφαιρείται η εισήγηση του νόμου για τα μη κρατικά ΑΕΙ στην εθνική αντιπροσωπεία. Προφανώς κατόπιν αποφάσεως του μεγάθυμου κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος υποκριτικά δήλωσε στο STAR την επομένη της ψηφοφορίας ότι σέβεται την απόφαση των βουλευτών που καταψήφισαν. Τόσο πολύ ώστε προσέφυγε σε μικρόψυχα «πειθαρχικά» μέτρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This