Ο θυμόσοφος Ερντογάν και οι χρήσιμοι αφελείς του Μαξίμου

Εγκαταλείψτε το κυβερνητικό αφήγημα «ηθικό είναι οι υπόλοιποι να σιωπούν»

Must Read

H τουρκική θυμοσοφία είναι πλούσια και αντλεί τις ρίζες της από μύθους και θρύλους της Ανατολής. Οι παροιμίες και τα γνωμικά στην καθημερινότητα των Τούρκων είναι πυξίδα δράσης. Ο τρόπος σκέψης αντανακλάται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής στην γειτονική χώρα. Ο Ερντογάν παραμένει εκφραστής μιας κουλτούρας που έλκει την καταγωγή της από την Οθωμανική Αυτοκραατορία όσο και από την σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία του Μουσταφά Κεμάλ Αταττούρκ.

«Δεν πρέπει να λες ποτέ κάτι που δεν μπορείς να γράψεις». Ισχυροί επιχειρηματίες και αξιωματούχοι το επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία. Οι δηλώσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου προς την Αθήνα εμπεριέχουν την ουσία τής ως άνω ρήσης σε όλα τα υπό διαπραγμάτευση ζητήματα.

«Τζάμπα τυρί θα βρεις μόνο στην ποντικοπαγίδα». Η τουρκική διπλωματία αντιγράφει την περίφημη αγγλικη σχολή της αποκαλούμενης παρελκυστικής πολιτικής. Αξιώνω περισσότερα, εγκαταλείπω θέσεις και κόκκινες γραμμές τάχατέ μου, προκειμένου να σε σύρω στις αρχικούς μου σχεδιασμούς και να ενδώσεις στις απαιτήσεις μου.

«Το μάνταλο της εξώπορτας» είναι για τους Τούρκους ο παρίας, αυτός που περισσεύει. Αρχή και τέλος κάθε παζαριού για τους γείτονες είναι η διαπραγματευτική δύναμη και η διατήρησή της παντί τρόπω. Ο μουτζούρης στο γνωστό παιχνίδι της τράπουλας φροντίζουν να είναι πάντα ο αντίπαλος με όποιο κόστος, αφού είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ακόμη και οικείους.

«Το πρόβατο ανησυχεί για την ζωἠ του και ο χασάπης για το κρέας του προβάτου». Δεν είναι (μόνον) κελαινόφρων ο Ερντογάν, είναι διαρρήδην κυνικός πιστός ον στην προώθηση των συμφερόντων της χώρας του. Ο κεμαλισμός και οι επιταγές του συνιστούν το κυρίαρχο δόγμα παρά τον φερετζέ του ισλαμισμού που πλασάρει ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η ζωή σού δίνει χτένια μόλις μείνεις φαλακρός». Αγαπητοί κ.κ. στο Μαξίμου, είτε αφελείς είτε σκοπίμως αδαείς, η Τουρκία δεν είναι απρόβλεπτη. Εγκαταλείψτε το κυβερνητικό αφήγημα «ηθικό είναι οι υπόλοιποι να σιωπούν» και κοιτάξτε κατάματα τον εχθρό. Όσο είναι καιρός.

Πηγή φωτό: Twitter Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This