Την ακύρωση της ψηφοφορίας για Παπαγγελόπουλο ζητούν Τσοβόλας και ΣΥΡΙΖΑ – Η γκάφα Καλογιάννη και το άνοιγμα της κάλπης (video)

Must Read

Θέμα ακυρότητας της ψηφοφορίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου θέτει ο δικηγόρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρης Τσοβόλας. Όπως αναφέρει ο διακεκριμένος συνήγορος, έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για κάθε αδίκημα που προτείνεται προς διερεύνηση και όχι να υπάρχει η ένδειξη ΝΑΙ ή ΟΧΙ για όλα.

Ο κ. Τσοβόλας επικαλείται  το άρθρο 60 του Συντάγματος, υποστηρίζοντας πως οι βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.

Την ακύρωση της ψηφοφορίας ζητάει όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από γκάφα του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη που ψήφισε χωρίς να βάλει το ψηφοδέλτιο σε φάκελο, η κάλπη άνοιξε πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη και της Λυδίας Τσοβολα, συνήγορων, υπεράσπισης του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, οι οποίοι εγείρουν ζητήματα ακυρότητας και καταγγέλουν παρανομίες στην ψηφοφορία:

«Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, που εφαρμόζεται αναλογικά και κατά την συζήτησης και κατά την ψηφοφορία της πρότασης των 30 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας “Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οπαία ζητείται η άσκηση δίωξης”.

Σήμερα όμως κατά την ψηφοφορία της ανωτέρω πρότασης των Βουλευτών της ΝΔ το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους Βουλευτές δεν παρείχε δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή.

Αντιθέτως περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.

Επίσης συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή (άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ).

   Όλα τα ανωτέρω γενόμενα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι παράνομα και προκλητικά. Δυναμιτίζουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική».

Το ψηφοδέλτιο που δόθηκε στους βουλευτές

Ένα ψηφοδέλτιο με όλα τα αδικήματα που η ΝΔ προτείνει να διερευνηθούν από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και ένα ακόμη λευκό δόθηκε στους βουλευτές, για να ψηφίσουν επί της προτάσεως της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου. Η ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ψηφοδέλτιο αναγράφει:

 «Επί της υπ΄αριθμ. Πρωτ. 1312/04-05-2020 προτάσεως που κατέθεσαν 30 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ.1-3 του Συντάγματος και 154 και 155 του Κανονισμού της Βουλής. Με την πρόταση αιτούνται όπως σύμφωνα με την υπ΄αριθ. Πρωτ. 17090/9777/14-10-2019 απόφαση του Προέδρου της Βουλής ήδη συσταθείσα και λειτουργούσα Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, επεκτείνει τη διεξαγόμενη ήδη προκαταρκτική εξέταση

   Κατά

  Του κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης

   Προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν περαιτέρω ποινικές ευθύνες του για τυχόν επιπλέον αξιόποινα αδικήματα:

  1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)
  2. Εκβίαση (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ΄παλαιού ΠΚ)
  3. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ)
  4. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ),
  5. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ),
  6. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς),
  7. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ. 3 (παλαιό αρ. 187 παρ.5),

   σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση

   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΩΝ»

Η γκάφα Καλογιάννη

Ενώ η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης εκ παραδρομής έριξε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη χωρίς προηγουμένως να το βάλει μέσα σε σφραγισμένο φάκελο. Το περιστατικό έγινε αμέσως αντιληπτό και διεκόπη η ψηφοφορία για λίγα λεπτά.

Κι εκεί έγινε το πρωτοφανές! Η εφορευτική επιτροπή πήρε απόφαση να ανοιχτεί η κάλπη και επειδή ήταν ένα μόνο το ψηφοδέλτιο που διακρινόταν ότι είναι χωρίς φάκελο και επεστράφη στον βουλευτή. Ο κ. Καλογιάννης το έβαλε στο φάκελο και τότε το έριξε στην κάλπη. Ο βουλευτής της ΝΔ ψήφισε παρουσία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα.

ΣΥΡΙΖΑ: Να ακυρωθεί η ψηφοφορία

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επισήμως να ακυρωθεί η ψηφοφορία επειδή ανοίχτηκε η κάλπη πριν την ολοκλήρωσή της. Η επιστολή της γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη προς τον ΠτΒ Κων/νο Τασούλα για το περιστατικό στην Βουλή

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η απουσία της Αντιπολίτευσης από την διαδικασία της σημερινής ψηφοφορίας δεν σημαίνει ότι δεν ελέγχεται και δεν εποπτεύεται από τον ελληνικό λαό. Η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοσή της, με εικόνα και ήχο από το Κανάλι της Βουλής αυτό τον σκοπό έχει και σήμερα συνέβαλε καθοριστικά στο να εντοπιστεί η λαθροχειρία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, η οποία μάλιστα συνετελέσθη ενώπιον σας!

Βασικός κανόνας της εκλογικής διαδικασίας, για την ανάδειξη σωματείων – πόσω δε μάλλον στην εκλογική διαδικασία που διεξάγεται εντός του Ναού της Δημοκρατίας, της Βουλής των Ελλήνων- είναι ότι η κάλπη σφραγίζεται πριν από την έναρξη της Ψηφοφορίας και ανοίγει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της Ψηφοφορίας, προκειμένου να αρχίσει η αποσφράγιση των φακέλων, ο διαχωρισμός των ψηφοδελτίων σε έγκυρα, άκυρα και λευκά και η καταμέτρηση των έγκυρων ψήφων.

Η κάλπη, επ’ ουδενί, δεν μπορεί να αποσφραγισθεί πριν το τέλος της ψηφοφορίας . Αν αυτό συμβεί, για οποιονδήποτε λόγο, τότε η εκλογική διαδικασία δεν είναι έγκυρη. Αυτό το γνωρίζουν ακόμη και ασκούμενοι δικηγόροι που συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, πόσο μάλλον ο Πρόεδρος της Βουλής που είναι έμπειρος νομικός, αλλά και ο πρόεδρος της Εφορευτικής , επίσης Δικηγόρος Παρά Αρείω Πάγω.

Κύριε Πρόεδρε,

Ενώπιόν σας, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής και Αντιπρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, κ. Υψηλάντης άνοιξε την κάλπη, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία ψηφοφορίας και αφαίρεσε ψηφοδέλτιο.

Είχε μόλις προηγηθεί, όπως έχει καταγραφεί στο βίντεο, η ψηφοφορία από τον βουλευτή της ΝΔ, Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα ακούγονται στο βίντεο, έριξε στην κάλπη ψηφοδέλτιο άνευ φακέλου. Στο βίντεο έχει καταγραφεί η έκδηλη αναστάτωση από το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο θα ληφθεί ως άκυρο στην καταμέτρηση και η προσπάθεια να «διορθωθεί το λάθος».

Τους διαλόγους μεταξύ των μελών της Εφορευτικής τους γνωρίζετε, καθώς ήσασταν παρών όταν εκτυλίχθηκε το γεγονός, εξάλλου είναι ξεκάθαρα καταγεγραμμένοι στο βίντεο. Από όλο αυτό που συνετελέσθη ενώπιον σας έχουν συγκλονιστεί όλοι όσοι το παρακολούθησαν ζωντανά, εκτός από όσους συμμετείχαν ή ήταν παρόντες σε αυτό το κοινοβουλευτικό έγκλημα.

Είναι αφοπλιστική η φράση του μέλους της Εφορευτικής Επιτροπής και βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργου Αρβανιτίδη: «δεν θα το καταλάβουν». Όπως επίσης και η φράση του παρόντος εκείνη την στιγμή, βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου: «δεν βγήκε φωτογραφία ότι ψήφισε».

Δυστυχώς, η παρουσία σας δεν απέτρεψε τα μέλη της Εφορευτικής να συνεχίσουν την –άκυρη-πλέον εκλογική διαδικασία σα να μην συμβαίνει τίποτα.

Ως εκ τούτων, η εκλογική διαδικασία είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Σας ζητούμε να προστατεύσετε το κύρος του Κοινοβουλίου και των δημοκρατικών διαδικασιών, έστω και τώρα».

Το μπαλάκι στην εφορευτική

Αντί απαντήσεων από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, κύκλοι της ΝΔ κλήθηκαν να σχολιάσουν το τραγελαφικό γεγονός του ανοίγματος της κάλπης, πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης στην εφορευτική επιτροπή.

Συγκεκριμένα, οι κύκλοι της πλειοψηφίας ανέφεραν ότι η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε πως ο πλέον ενδεδειγμένος και ασφαλής νομικός τρόπος ήταν να ανοίξει εκείνη την στιγμή η κάλπη, παρουσία όλων, να αφαιρεθεί το ψηφοδέλτιο, ο βουλευτής, Στ. Καλογιάνης, να το τοποθετήσει εντός του φακέλου και να το ρίξει εκ νέου στην κάλπη.

Δείτε το βίντεο με την γκάφα του γαλάζιου βουλευτή:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This