Παρασκευή 18/6/2021

Στα σκαριά σχέδιο στήριξης της Αegean – Αδωνις: «Δεν θα την αφήσουμε να βρεθεί σε θέση αδυναμίας»

Λίγες ώρες μετά τις διαρροές από πλευράς Aegean Airlines σύμφωνα με τις οποίες «δεν έχει καταθέσει αυτοτελές αίτημα για κρατική στήριξη» και πως «θα αξιοποιήσει τα οριζόντια εργαλεία» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να δηλώσει πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο στήριξης της αεροπορικής εταιρείας.

Κατά τον κ. Γεωργιάδη, η εταιρεία αποτελεί «κόσμημα» και «success story» για τη χώρα μας. Κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, η Aegean από τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν λάβει οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές της αντιμετωπίζει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Γι’ αυτό τον λόγο, όπως είπε, «δεν θα την αφήσουμε χωρίς στήριξη και να βρεθεί σε θέση αδυναμίας».

Ο κ. Γεωργιάδης δεν σχολίασε, όμως, το γεγονός πως ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Ευτ. Βασιλάκης είχε υποστηρίξει πως θέλει μεν κρατική στήριξη, αλλά χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Aegean. Όμως, όταν προχθές έγινε γνωστό πως η γερμανική κυβέρνηση θα στηρίξει την Lufthansa έναντι απόκτησης μέχρι και 25% των μετοχών, το αφήγημα του κ. Βασιλάκη πήγε περίπατο.

Γι’ αυτό και διαρρέονταν από την Τετάρτη πως η Aegean «δεν ζήτησε κρατική στήριξη», αλλά συμμετοχή στα οριζόντια μέτρα που ισχύουν για τις άλλες επιχειρήσεις.

Χθες όμως ο υπουργός Ανάπτυξης, σε ερώτηση για το ποιο θα είναι το μοντέλο στήριξης και αν υπάρχει πρόθεση συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, απέφυγε να απαντήσει. Υποστήριξε πως «δεν είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε ακόμη σχέδιό μας. Όταν είναι έτοιμο, θα σας το ανακοινώσουμε».

Η Aegean, όπως είχε τονίσει και ο κ. Βασιλάκης την Δευτέρα, αποκλείει κάθε σενάριο κρατικοποίησης και θεωρεί πως το πακέτο στήριξης μπορεί να περιλαμβάνει τη δυνατότητα παροχής κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια, την παροχή οριζόντιων μέτρων στήριξης του προσωπικού, κ.α.

Ο κ. Γεωργιάδης κλήθηκε χθες να απαντήσει αν θα στηρίξει και την εταιρεία που διαχειρίζεται σήμερα το πετρελαϊκό κοίτασμα του Πρίνου. Υποστήριξε πως στον Πρίνο δεν υπήρξε πρόβλημα από τον κορωνοϊό, αλλά από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, ενώ εκτίμησε πως τελικά δεν θα χρειαστεί κρατική παρέμβαση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ