Ορθάνοιχτο αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού, προκαλώντας αναταράξεις τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα. Την ώρα που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τόσο συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις ανακοινώσεις του νέου υπουργικού σχήματος όσο και ονόματα υποψηφίων προς… αποχώρηση αλλά και είσοδο στην κυβέρνηση, ο κίνδυνος γενικευμένης παράλυσης του κυβερνητικού έργου είναι ορατός.
Στα «πηγαδάκια» μεταξύ των βουλευτών εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας το θέμα κυριαρχεί, ενώ έχουν αρχίσει και μουρμούρες από κάποιους υπουργούς που τελούν υπό αμφισβήτηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαπιστώνοντας πως η ομαλή λειτουργία της κυβέρνησής του απειλείτο, σε μια τόσο δύσκολη μάλιστα συγκυρία, έδωσε εντολή στην επικοινωνιακή ομάδα του να διαψεύσει με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο το εν λόγω σενάριο.
Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική διαρροή, φέρεται ότι τόνισε σε συνεργάτες του πως «η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους και όχι με σενάρια ανασχηματισμού, που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης», με σαφές το αυστηρό μήνυμα προς όλους να σταματήσουν να ασχολούνται με τα της αλλαγής προσώπων στην κυβέρνηση.
Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, κατά τις ίδιες πηγές, είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας, και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης, ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας. «Γι’ αυτόν τον λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις και σε αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς, και όχι στη σεναριολογία» επισήμαιναν.
Επί της ουσίας, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του το επόμενο διάστημα, ίσως όταν η χώρα αρχίσει να μπαίνει σε μια σχετική -έστω- κανονικότητα, να προχωρήσει σε αλλαγές κάποιων υπουργών και κυρίως υφυπουργών. Κατά κάποιους, ημερομηνία-ορόσημο είναι η 7η Ιουλίου, όταν συμπληρώνεται ένας χρόνος διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., οπότε θα μπορούσε λίγο πριν ή λίγο μετά να κάνει τις όποιες αλλαγές θέλει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει εντοπίσει κάποια τρωτά στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησής του, η αξιολόγηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου είναι διαρκής και κάποια εξ αυτών έχουν χαμηλές επιδόσεις, ενώ δεν εκλείπει η έλλειψη συντονισμού σε κάποιες περιπτώσεις αλλά και η επιχείρηση ορισμένων περισσότερο για προσωπική προβολή παρά για το συνολικό αποτέλεσμα. Οι αλλαγές αυτών είναι προδιαγεγραμμένες, αλλά στον χρόνο που θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης, ανάλογα και με τις εξελίξεις σε υγειονομικό επίπεδο, και πιθανότατα αφού ολοκληρωθεί η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Στο τραπέζι και οι κάλπες
Άλλωστε, ο ανηφορικός δρόμος που έχει να διαβεί η κυβέρνηση είναι μεγάλος και το «φρεσκάρισμά» της περισσότερο αναγκαίο από ποτέ. Την ίδια ώρα, ορισμένοι επιμένουν να διακινούν σενάρια για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο. Η σπουδή του Μαξίμου, έως το τέλος Ιουλίου να έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί στη Βουλή 26 νομοσχέδια, σε συνδυασμό και με το μεσοβδόμαδο διάγγελμα του πρωθυπουργού, αφήνουν -σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της άποψης- το περιθώριο πολιτικών κινήσεων, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα-γέφυρα.