7-7-2020

Ο Αλ. Τσίπρας στήριξε το «Μένουμε Όρθιοι 2» (ξανά) στο… μαξιλάρι! Άμεση η απάντηση της κυβέρνησης

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε την επικαιροποιημένη πρόταση του κόμματός του για την ανάταξη της χώρας μετά την πανδημία, υπό τον τίτλο «Μένουμε Όρθιοι 2», ενώπιον στελεχών του κόμματός του κι εκπροσώπων παραγωγικών φορέων.

Στο πλαίσιο της παρουσίασής του, μίλησε για ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους περίπου 13,4 δισ., ποσό στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται εγγυήσεις και επιστρεπτέα δάνεια και είναι κατά 5 δισ. μεγαλύτερο από εκείνο της κυβέρνησης, ενώ έχει διάρκεια 4 μήνες.

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο σχέδιο, στη βάση των υπαρκτών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο».

Κεντρική ιδέα της πρότασης η τόνωση της ζήτησης

Η κεντρική ιδέα του «Μένουμε Όρθιοι 2» είναι η τόνωση της ζήτησης μέσω της διοχέτευση χρημάτων από το «μαξιλάρι ασφαλείας» και τα ευρωπαϊκά προγράμματα» στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Η πραγματικότητα, όμως, σήμερα παγκοσμίως ορίζει ότι ο μόνος που μπορεί να ρίξει χρήμα στην αγορά είναι το κράτος. Η ιδιωτική οικονομία είναι στη χειρότερη βαριά χτυπημένη ή στην καλύτερη εξαιρετικά διστακτική».

Ανέφερε, δε, ότι η εικόνα σήμερα στην πραγματική οικονομία, είναι με τρεις προτάσεις, η εξής: «Οι επιχειρήσεις δε μπορούν. Η κυβέρνηση δεν θέλει. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν».

«Η λογική μας ήταν σαφής: Να φρενάρουμε την ύφεση με ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, ώστε να στηριχθούν τα εισοδήματα των πολιτών, να προστατευθούν οι επιχειρήσεις τους και να αμβλυνθούν άμεσα οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο «Μένουμε Όρθιοι 2».

Πού θα βρεθούν οι πόροι

Αναφορικά με το πού θα βρεθούν οι πόροι του «Μένουμε Όρθιοι 2», ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Το πρόγραμμα αυτό δεν παρουσιάστηκε με μια στείρα αντιπολιτευτική λογική. Αντίθετα ήταν, ίσως η πρώτη φορά, που αξιωματική αντιπολίτευση στον τόπο μας, κατέθεσε στην κυβέρνηση μια συνολική, πλήρη, κοστολογημένη και αξιοποιήσιμη πρόταση. Αξιοποιήσιμη και πραγματοποιήσιμη, χάρη κυρίως στη σημαντική παρακαταθήκη που η άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το περίφημο πια “μαξιλάρι” των 37 δισ. διαθεσίμων στα ταμεία του κράτους».

Παρατήρησε δε ότι: «Η πρότασή μας δεν βρίσκεται έξω από το πλαίσιο των ρυθμίσεων που η μια μετά την άλλη υιοθετούν κυβερνήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η στήριξη των μικρομεσαίων στην «καρδιά»

Στην καρδιά του «Μένουμε Όρθιοι 2» είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μην επέλθει η «οικονομική ανοσία της αγέλης», δηλαδή η επιβίωση αποκλειστικά των μεγάλων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Αν, όμως, πάρουμε στην κυριολεξία του το ρητό, τότε too big to fail είναι οι επιχειρήσεις που συνεισφέρουν άμεσα ή έμμεσα στα 2/3 του ΑΕΠ της χώρας. Και αυτές είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσειςΟι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Και δεν μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι έχουμε καπιταλισμό, και κόψτε το λαιμό σας. Ούτε μπορούμε τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες τους κολακεύαμε, σήμερα να τους αποκαλούμε μπαταχτσήδες, και τις επιχειρήσεις τους ζόμπι».

Στήριξη και όχι αναστολή της εργασίας

Ο πρώτος άξονας του Μένουμε Όρθιοι 2 είναι η στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της.

Ο Αλέξη Τσίπρας ανέφερε σχετικά: «Διακρίνουμε λοιπόν τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων:

 • Αυτές τις λίγες που αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, και προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.
 • Αυτές που επανεκκινούν, αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.
 • Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες προτείνουμε τη κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.
  Προϋπόθεση για την παραπάνω στήριξη, η διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε, ακόμα, τη θέσπιση ενός Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης «για όσους είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται ραγδαία τους τελευταίους μήνες χωρίς όμως, αντίστοιχα, να μειώνονται οι υποχρεώσεις τους. Όσους παρέμειναν αόρατοι από τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί».

Ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις

Ο δεύτερος άξονας του «Μένουμε Όρθιοι 2» είναι η στήριξη των επιχειρήσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να εισηγείται: «Ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης, που θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί. Επιπλέον αυτών, προτείνουμε ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Επιπλέον, το «Μένουμε Όρθιοι 2» περιέχει:

 • Ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και
 • Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Μέτρα για τον τουρισμό και την εστίαση

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Έτσι λοιπόν, πέραν των άλλων ενισχύσεων, για τον τουρισμό προτείνουμε επιπλέον ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού. Με στόχο 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος. […] Επιπλέον, προτείνουμε την κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής».

Για δε την εστίαση, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η μείωση του ΦΠΑ: «Όπως αντιστοίχως και για την εστίαση, προτείνουμε, τη μείωση στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, τον ΦΠΑ».

Αποφασιστική ενίσχυση του ΕΣΥ

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη αποφασιστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ: «Το πρόγραμμά μας προβλέπει την ισχυρή ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Όχι με μπαλώματα, αλλά με στόχο να ενισχύσουμε αποφασιστικά το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, ικανό να στελεχώσει τόσο τα δημόσια νοσοκομεία και επαρκή αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο και ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Γιατί δε πρέπει να ξεχνάμε ότι όσα κερδίσαμε με τις θυσίες μας, δεν ήταν παρά χρόνος προκειμένου να είμαστε έτοιμοι σε μια πιθανή επανάκαμψη της πανδημίας, να έχουμε ένα πιο ισχυρό και πιο ανθεκτικό σύστημα Δημόσιας υγείας».

Ακαριαία η απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στο «πρόγραμμα» από τον Στέλιο Πέτσα:

«Πριν στεγνώσει το μελάνι, ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναγράφει το σενάριο στο αποτυχημένο «Μένουμε Όρθιοι», ολοκληρώνοντας ένα εξίσου αποτυχημένο σίκουελ με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Γιατί δεν τα πάει καλά με τους λογαριασμούς. Πότε έρχεται δεύτερος, πότε αντιγράφει ανορθόγραφα, πότε πλειοδοτεί ανεύθυνα και πότε αποδεικνύει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Για παράδειγμα:

 1. Ζητά 4.000 προσλήψεις στην Υγεία, όταν έχουν ήδη προσληφθεί 4.150. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει απολύσεις;
 2. Ζητά σύγκλιση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη στις κλίνες ΜΕΘ, ενώ παρέδωσε 557 κλίνες ΜΕΘ που αντιστοιχούν στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Δεν άκουσε, ούτε είδε ότι οι κλίνες ΜΕΘ ξεπέρασαν τις 1.000 και ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να φτάσει το μέσο όρο της Ε.Ε., δηλαδή περίπου 1.200 κλίνες ΜΕΘ.
 3. Υπόσχεται μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου τον Ιούλιο.
 4. Θυμήθηκε τη σημασία των δημοσίων επενδύσεων στην αντιπολίτευση, ενώ όταν ήταν επί 4,5 χρόνια στην Κυβέρνηση υποεκτελούσε συστηματικά – κατά δισεκατομμύρια ευρώ – το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 5. Υπόσχεται «καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 100%», ενώ στην πράξη το «σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας. Με τις επιχειρήσεις κλειστές, τους εργαζόμενους να ζουν με επίδομα 544 ευρώ/μήνα για τους επόμενους 4 μήνες, τον τουρισμό και την εστίαση σε παράλυση, την οικονομία σε καραντίνα.
 6. Υπόσχεται «πρόγραμμα διακοπών για όλους», ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Όχι, δεν ξέχασε τα «διακοποδάνεια», αλλά με το «σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχαν ανοικτά ξενοδοχεία για να πάει κάποιος διακοπές…

Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, πότε με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», πότε με το «παράλληλο πρόγραμμα» και πότε με το «Μένουμε Όρθιοι Ι & ΙΙ», δεν καταφέρνει τίποτα άλλο από το να μένει ίδιος. Και, αγκαλιά με το «λεφτόδεντρο», τελικά «παραμένει ανεύθυνος».

Η Κυβέρνηση προχωρά με σύνεση στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου της, ώστε να ξεπεράσουμε, όλοι μαζί, με ασφάλεια και αυτή την κρίση».

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ