ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΚΗΑπογευματινά χειρουργεία: Στην έλλειψη ασθενών αποδίδει ο Άδωνις την αποτυχία του μέτρου

Απογευματινά χειρουργεία: Στην έλλειψη ασθενών αποδίδει ο Άδωνις την αποτυχία του μέτρου

Η «έ Αντιπαράθεση Γεωργιάδη - ιατρών για την αποτυχία του μέτρου για τον μειωμένο απολογισμό των δωρεάν χειρουργείων

Στην έλλειψη… διαθέσιμων ασθενών απέδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν σημαντικά λιγότερα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Αν και η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί αρχικά για τη διεξαγωγή 50.000 δωρεάν επεμβάσεων στη μεταμεσημβρινή βάρδια του ΕΣΥ, ο τελικός απολογισμός έδειξε ότι υλοποιήθηκαν συνολικά 26.845 επεμβάσεις, εκ των οποίων μάλιστα οι 6.000 έλαβαν χώρα σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, από τα 41 εκατομμύρια ευρώ που απορροφήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 36 εκατομμύρια κατευθύνθηκαν στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα υπόλοιπα 5 εκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε με θέρμη των αποτελεσμάτων του προγράμματος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν θρίαμβος όχι απλά επιτυχία» και τονίζοντας πως επιτεύχθηκε δραστική μείωση της λίστας αναμονής για τους πολίτες.

Το επιχείρημα της «έλλειψης προσφοράς ασθενών»

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ακόμα και 66.000 δωρεάν επεμβάσεις για όσους βρίσκονταν σε αναμονή για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, ωστόσο το σύστημα δεν εντόπισε επαρκή αριθμό δικαιούχων που να πληρούν αυτό το κριτήριο. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από τα 9.000 κουπόνια (vouchers) που εκδόθηκαν για τον ιδιωτικό τομέα, τελικά αξιοποιήθηκαν μόνο τα 6.000, καθώς υπήρχε έλλειμμα ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός σημείωσε: «Δεν βρίσκαμε ασθενείς να χειρουργήσουμε. Δεν κάναμε παραπάνω όχι γιατί δεν βρίσκαμε χειρουργούς και νοσηλευτές, αλλά γιατί δεν βρίσκαμε ασθενείς. Δεν υπήρχαν πλέον ασθενείς άνω των 4 μηνών για να χειρουργήσουν. Αυτό ήταν το πραγματικό μας πρόβλημα δεν υπήρχε προσφορά ασθενών».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας υποστήριξε ότι η λίστα για τις επεμβάσεις άνω του τετραμήνου έχει σχεδόν μηδενιστεί, καθώς ένα μεγάλο μέρος των περιστατικών απορροφήθηκε από την τακτική πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων. Όπως δήλωσε, «έχουμε το μεγαλύτερο ρεκόρ χειρουργικών επεμβάσεων στην πρωινή λειτουργία του ΕΣΥ κάναμε 525.000 επεμβάσεις όταν ενάμιση χρόνο πριν ήμασταν κάτω από τις 400.000. Δηλαδή αυξήσαμε την πρωινή παραγωγικότητα πολύ».

Οι εκκρεμότητες και ο αντίλογος των Νοσοκομειακών Γιατρών

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για εξάλειψη των αναμονών, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμη 7.000 περιστατικά που περιμένουν να χειρουργηθούν για διάστημα από τέσσερις έως έξι μήνες. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προανήγγειλε τη μετακίνηση των συγκεκριμένων ασθενών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα προκειμένου να υποβληθούν άμεσα στην απαραίτητη επέμβαση.

Στον αντίποδα των κυβερνητικών ισχυρισμών, η πραγματικότητα στα δημόσια νοσοκομεία αποτυπώνει μια διαφορετική εικόνα, καθώς τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σταμάτησαν να λειτουργούν στα περισσότερα ιδρύματα ήδη από τους πρώτους μήνες εφαρμογής τους. Οι βασικές αιτίες εντοπίζονται στις σοβαρές ελλείψεις αναισθησιολόγων, καθώς και στα προβλήματα με τις πληρωμές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μάλιστα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα περί έλλειψης ασθενών, σημειώνοντας ότι στο ΕΣΥ δεν πραγματοποιήθηκαν πάνω από 5.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία λόγω της υποστελέχωσης σε προσωπικό.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης