Παρασκευή 7/5/2021

Ο Μητσοτάκης «ξορκίζει» ένα νέο μνημόνιο ενόψει της επικείμενης «μάχης» στη Σύνοδο Κορυφής

Ξορκίζει το ενδεχόμενο νέου μνημονίου, που από ότι φαίνεται τίθεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η εξαμηνιαία αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων, της Κομισιόν, είναι αρκετή. «Δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητοι οι όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «πολιτικά απαράδεκτο» για τις χώρες του Νότου, γεγονός που δείχνει πάντως ότι η κουβέντα στην Σύνοδο Κορυφής δεν θα είναι «απλή» ούτε και «εύκολη» και κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ζητούν νέα μνημόνια. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός περιγράφει τις απαιτήσεις των «βορείων».

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυστηρούς όρους, που να παραπέμπουν σε μνημόνια, προκειμένου να αντλήσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης», ενώ ξεκαθαρίζει ότι «οι Έλληνες έχουν πλέον ωριμάσει και επιθυμούν να προωθήσουν τις δικές τους μεταρρυθμίσεις».

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι η Ελλάδα θα έχει φέτος ένα μικρό ποσοστό των 33 εκατομμυρίων επισκεπτών που υποδέχθηκε πέρσι εκφράζοντας, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι οι τουρίστες θα αναδείξουν την Ελλάδα σε «κορυφαία επιλογή», κατανοώντας πόσο καλά προετοιμασμένη είναι. Κάνει, μάλιστα, ειδική αναφορά στους δειγματοληπτικούς ελέγχους, την αύξηση της διαγνωστικής ικανότητας στα μικρότερα νησιά και στον διπλασιασμό των κλινών στις ΜΕΘ.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, τονίζει πως «η απάντηση της Τουρκίας δεν είναι μέχρι στιγμής αυτή που ήλπιζα, καθώς συμπεριφέρεται με αυξανόμενη επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

Σε δήλωσή του, εξάλλου για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο μικρό διάστημα. Η θεσμική τάξη αποκαταστάθηκε. Η διάκριση των εξουσιών είναι για εμάς απαράβατος κανόνας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ