ΦανφάρΕΕς από την Ευρώπη! Μόνο λόγια για την Αγιά Σοφιά και για την τουρκική ταμπακιέρα τίποτα

Must Read

Το ότι χρειάστηκαν έξι ώρες ώστε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής να βγει και να πει το απόλυτο τίποτα σχετικά με την Τουρκία και τα τσαλιμάκια του Ερντογάν, κανονικά δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση. Η ΕΕ άλλωστε έχει αποδείξει πολλάκις την ανυπαρξία της και τη ροπή της προς τη φλυαρία χωρίς ουσία.

Ο Ζόζεπ Μπορέλ δήλωσε πως το Συμβούλιο τον εξουσιοδότησε να εξετάσει τρόπους για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία και του ανέθεσε την προετοιμασία «πιθανών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε». Τρία πουλάκια κάθονταν και πλέκανε πουλόβερ…

Αποκλιμάκωση της έντασης από ποιους; Η Ελλάδα και η Κύπρος κλιμακώνουν; Γιατί αρνείται συνεχώς η ΕΕ να κατονομάσει καθαρά ότι η μόνη που προκαλεί είναι η Τουρκία; Η Τουρκία δεν είναι αυτή που κάνει ό,τι γουστάρει, όποτε γουστάρει ατιμώρητη; Άκου «πιθανά μέτρα»… Η ΕΕ θα έπρεπε να πατήσει πόδι και να τρίξει τα δόντια στον Ερντογάν με άμεσες κυρώσεις από το πρώτο στραβοπάτημα του σουλτάνου. Μπορεί. Έχει τα εργαλεία να το κάνει και να μην υποκύπτει κάθε φορά στα τουρκικά τερτίπια.

Τι να τις κάνουμε δηλαδή τις δηλώσεις περί αλληλεγγύης; Εδώ καλά-καλά, ακόμα και η δήλωση περί καταδίκης της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, νερόβραστη ήταν, με αναφορές τύπου «…θα υπονομεύσει τις προσπάθειες μας για διάλογο και συνεργασία». Διάλογος και συνεργασία, αν είναι δυνατόν!

Δείτε επίσης: Δένδιας: «Συναίνεση της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της» (video)

Την ώρα που η ΕΕ σέρνεται, η Τουρκία «πυροβολεί» Ελλάδα και UNESCO

Και όλα αυτά την ώρα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για μια ακόμη φορά χυδαιολογεί και προκαλεί την Ελλάδας και βάλλει κατά της UNESCO: «Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει καθώς είναι η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Βλέπουμε τη δίωξη των Τούρκων στη δυτική Θράκη. Η Ελλάδα επέβαλε σιγή στο κάλεσμα για προσευχή από τα μεγάφωνα χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του κορωνοϊού»! Τι άλλο πια;

Όσο για την UNESO: «Μας εξέπληξαν κάποιες από τις τοποθετήσεις της UNESCO. Θα την ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε». Δεν τους απασχολεί δηλαδή τι λέει η UNESCO και κάθε UNESCO, απλά θα ενημερώσουν για τα επόμενα βήματά τους.

ΔΙΣ για Αγία Σοφία: «Από χώρος πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως»

Θέση για το θέμα της Αγίας Σοφίας πήρε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας (ΔΙΣ). Για εργαλειοποίηση και «πολιτισμικό έλλειμμα με σαφή απομάκρυνση από τις πανευρωπαϊκές αρχές της ειρήνης, της καταλλαγής και του σεβασμού στην ετερότητα», κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της:

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει την απογοήτευσή Της, την έντονη διαμαρτυρία Της και τον προβληματισμό Της για την μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, της Μεγάλης Εκκλησίας των Ορθοδόξων στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό Τέμενος (Τζαμί) και σε τόπο προσευχής της ισλαμικής θρησκείας. Με την μετατροπή αυτή μεταβάλλεται το Μνημείο αυτό από χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μεταβάλλει το Μνημείο αυτό από χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως. Η εργαλειοποίηση ενός δημιουργήματος του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το οποίο υπήρξε σύμβολο ενότητος και ειρηνικής συνυπάρξεως, σε τόπο μεμονωμένης λειτουργικότητος μιας Θρησκείας και μάλιστα με σκοπούς μικροπολιτικής σκοπιμότητος και εσωτερικών επιδιώξεων, αποτελεί έμπρακτη φανέρωση πολιτισμικού ελλείμματος εκ μέρους της ηγεσίας της γείτονος Χώρας και συνιστά σαφή απομάκρυνση από τις πανευρωπαϊκές αρχές της ειρήνης, της καταλλαγής και του σεβασμού στην ετερότητα».

Δείτε επίσης: Πέτσας- Κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ ζήτησε η Ελλάδα – Τι θα ισχύσει για τα πανηγύρια (video)

«Κότα» και η Ρωσία μπροστά στον Ερντογάν

Σημαντική δημόσια κατακραυγή προκάλεσε στη Ρωσία η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναφέρει η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας μετά την επικοινωνία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα. Αλλά

Βέβαια, δεν υπήρξε περαιτέρω καταδίκη, το αντίθετο μάλιστα, τονίζοντας ότι ο Ερντογάν «έδωσε τις κατάλληλες εξηγήσεις»! Όταν τα συμφέροντα φιμώνουν…

«Ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε τις κατάλληλες εξηγήσεις, σημειώνοντας ότι η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών και θα διασφαλιστεί η διατήρηση των χριστιανικών ιερών», καταλήγει η ρωσική ανακοίνωση.

Το στίγμα της ρωσικής προσέγγισης είχε δώσει από νωρίς ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν που είχε χαρακτηρίσει το θέμα «εσωτερική υπόθεση» της Τουρκίας: «Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής. Εν γένει, θεωρούμε ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει, προφανώς. Ταυτοχρόνως επισημαίνουμε την αξία του κτιρίου ως τόπου που είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This