6-8-2020

Πέτσας: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ ζήτησε η Ελλάδα – Τι θα ισχύσει για τα πανηγύρια (video)

Ο Στέλιος Πέτσας στην επίσημη κυβερνητική ενημέρωση ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε από την ΕΕ λίστα κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Για το θέμα του κορωνοϊού και τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, σε συνάρτηση με τις εικόνες που βλέπουμε τελευταία, συγκεκριμένα σε πανηγύρια, είπε πως ζητήθηκε από την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου.

Αρχικά αναφερόμενος στο θέμα της Αγίας Σοφίας και τις κυρώσεις που ζητά η Ελλάδα από την ΕΕ για την Τουρκία, είπε: «Ιστορικό λάθος η απόφαση Ερντογάν για την Αγιά-Σοφιά. Είναι διεθνές ζήτημα, αυτή τη διάσταση αναδεικνύουμε συστηματικά. Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί σαφές μήνυμα στη γείτονα χώρα. Ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρών μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το θέμα θα τεθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων από τον Νίκο Δένδια. Για το τι θα αφορούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας: Η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις. Θα γίνουν δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ μετά τη σημερινή συνεδρίαση του FAC».

Όσον αφορά τον κορωνοϊό, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία, όπως είπε ο κ.Πέτσας, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Πρώτον, εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από την 1 Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τέστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού, εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
  • Δεύτερον, ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.
  • Τρίτον, όπως είχαμε προαναγγείλει, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.
  • Τέταρτον, επειδή η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπάει μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό, ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί, στη σημερινή της συνεδρίαση, η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου. Οι [νέες] απαγορεύσεις εκδηλώσεων δεν θα αφορούν οικογενειακές εκδηλώσεις. Λεπτομερείς ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα.

Ολόκληρη η ενημέρωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα:

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13 07 2020

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φαήλος Κρανιδιώτης
Φαήλος Κρανιδιώτης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ