Στο επίκεντρο της τοποθέτησης του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, κατά την τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, βρέθηκε ο Ευρωπαίος αγρότης.
Ο Έλληνας υπουργός μίλησε για τις απροσδόκητες αλλαγές του κλίματος σε σχέση με την αγροτική οικονομία και τις μειώσεις που έχουν αποφασιστεί στον προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Συνοδευόμενος από τον υφυπουργό για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστα Σκρέκα, και τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη, τόνισε επίσης, πως, προκειμένου να πετύχει η εφαρμογή της ΚΑΠ, θα πρέπει αφενός να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι και αφετέρου να υπάρξει επαρκής ευελιξία στα κράτη μέλη για τη διαχείριση των πόρων αυτών.
Ο κ. Βορίδης εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι για να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι της νέας ΚΑΠ θα πρέπει να συνδυαστούν τα υπάρχοντα περιβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα της αγροτικής ανάπτυξης με την ενισχυμένη αιρεσιμότητα και τα οικολογικά προγράμματα του πρώτου πυλώνα που προτείνονται για τη μελλοντική ΚΑΠ.
Όσον αφορά τους μικροκαλλιεργητές, ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε την θέση της χώρας για εξαίρεσή τους από τους από τους ελέγχους της αιρεσιμότητας, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική απλούστευση στην εφαρμογή της πολιτικής, αλλά και ως μέτρο στήριξης των μικρών εκμεταλλεύσεων που έχουν πολύ βασικό ρόλο στην τοπική αγροτική οικονομία και το περιβάλλον.
Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε, επίσης, τη διατήρηση του 10% των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τα οπωροκηπευτικά ως ελάχιστη δαπάνη για το περιβάλλον και το κλίμα, όπως επίσης και τη συμπερίληψη των περιοχών με φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς στο υποχρεωτικό 30% των δαπανών του ΕΓΤΑΑ για περιβαλλοντικούς στόχους.