Σιγή ασυρμάτου επικρατούσε χθες στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην βουλή, τόσο για το συνολικό περιεχόμενο της συζήτησης όσο και για το θέμα του επιτρόπου της χώρας μας στην ΕΕ.
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς περιορίστηκε να πει στους δημοσιογράφους ότι “μιλήσαμε για τις πολιτικές εξελίξεις”. Το δε γραφείο του στις επίμονες ερωτήσει των δημοσιογράφων, ήταν ακόμη πιο φειδωλό και περιοριζόταν στο ότι δεν υπάρχει τίποτε προς δημοσιοποίηση. Από το γραφείο του Μεγάρου Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, η συζήτηση ήταν εφ όλης της ύλης, κυρίως για τις εξελίξεις μετά την 7η Ιουλίου και τις προοπτικές της χώρας και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά για την “ολόθερμη στήριξή του”.
Μετά τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές και αφού είχαν προκηρυχθεί οι εθνικές εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς και το περιβάλλον του ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για τις Βρυξέλλες. Το ότι θα αναλάμβανε την θέση του Επιτρόπου της χώρας μας και μάλιστα με σημαντικό χαρτοφυλάκιο παράλληλα με θέση αντιπροεδρίας όπως ορίζεται από τους κανονισμούς της ΕΕ ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο. Ένα μήνα μετά το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό. Σε όσους ρωτούν “πότε φεύγετε για Βρυξέλλες”, η απάντηση είναι ότι “δεν ισχύουν οι φήμες”.
Σε αυτό το διάστημα έχουν μεσολαβήσει κάποια πράγματα. Κατ αρχήν ο Αλέξης Τσίπρας, ως απερχένος πρωθυπουργός, υπονόμευσε την προοπτική του Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας ξανά για την χώρα το ίδιο χαρτοφυλάκιο που τώρα κατέχει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκη δείχνει απρόθυμος να διαπραγματευτεί ένα άλλο χαρτοφυλάκιο. Το να αναλάβει ένα πόστο που απαιτεί αυξημένες μετακινήσεις είναι ένας ακόμη αποτρεπτικός λόγος για τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Αβραμόπουλος, από την πλευρά του πάντα στην διάθεση των γεγονότων, δεν θα αρνιόταν μία δεύτερη θητεία σε ένα πόστο που το γνωρίζει.
Παράλληλα από τις Βρυξέλλες διέρρευσαν πληροφορίες ότι ο μέχρι τώρα πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ενδεχόμενο την θέση του Επιτρόπου της χώρας μας να αναλάβει ο νυν εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος απολαμβάνει αυξημένου κύρους στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι το όνομα του κ. Σχοινά είχε ακουστεί για την θέση του υπουργού Εξωτερικών στην νεοσύστατη κυβέρνηση, κάτι που δείχνει την εκτίμηση που του έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την κατάσταση περιπλέκει το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που δεν έχει εγκαταλείψει ο Αντώνης Σαμαράς. Από το περιβάλλον του σημειώνουν ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν θα απαιτούνται πλέον 180 ψήφοι και δεν θα μεσολαβούν εκλογές. Επιπλέον θα περάσει η πρόταση της ΝΔ που θέλει ο Πρόεδρος να εκλέγεται μετά από τρεις ψηφοφορίες -και χωρίς να μεσολαβεί εξάμηνο όπως είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- με 15ι ψήφους.
Αυτό σημαίνει ότι οι ενδεχόμενοι αποτρεπτικοί λόγοι είναι μόνο πολιτικοί πια, λόγω της αντίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά τον οποίο θεωρεί πάντα “τον πιο τοξικό και διχαστικό πρωθυπουργό”. Από την άλλη είναι δεδομένο όπως λένε οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος ότι “ο Αντώνης Σαμαράς έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αρχηγό και του έδωσε και τη νίκη στις εκλογές με την γραμμή στο Σκοπιανό που υπέβαλλε και στήριξε με τις δυνάμεις του”. Το αν θα πάει λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιλογή Σαμαρά εξαρτάται από το πολιτικό κλίμα που θέλει να διαμορφώσει καθώς είναι βέβαιο ότι με τον πρώην πρωθυπουργό τα πράγματα θα οξυνθούν και η αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι έντονη.
Στη εξίσωση αυτή πάντως υπάρχει και το όνομα του Κώστα Καραμανλή με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται αύριο. Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως όπως και το περιβάλλον του σταθερά και με συνέπεια τα τελευταία χρόνια αποκλείουν κάθε τέτοια προοπτική και κόβουν την συζήτηση.
Βέβαια και για τον Κώστα Καραμανλή οι διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον φιλικές μετά την τελευταία του ενεργοποίηση πριν τις εκλογές -που κατά πολλούς έδωσαν την αυτοδυναμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και άρα του χρωστά- και για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας στράφηκε εναντίον του θυμίζοντας τις επιστολές του για το Σκοπιανό.
Δεν είναι δίχως σημασία ότι μετά την άρνηση του Προκόπη Παυλόπουλου να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για την ηγεσία της δικαιοσύνης έχει αναθεωρήσει την στάση του και ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του. Πάντως στη ΝΔ απεύχονται μία ενδοπαραταξιακή διαμάχη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.