Οι πιέσεις στην Ελλάδα για «συνολική διευθέτηση» με την Τουρκία είναι ασφυκτικές

Must Read

Ακόμη και με φόντο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η Τουρκία δεν πτοείται. Θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει υπέρ της τα τρωτά σημεία της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, δικαιώνοντας όσους υποστήριξαν ότι η συμφωνία αυτή θα έπρεπε να προβλέπει συνολική και όχι μερική οριοθέτηση.

Η Άγκυρα -πίσω από τον καπνό που υψώνει με τις προκλήσεις και τα… καλώδια του «Oruc Reis»– έχει ενισχύσει το οπλοστάσιό της αφενός με την εξαίρεση του Καστελόριζου και αφετέρου με την αναγνώριση μειωμένης επήρειας για τα ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη.

Ανασχετικά λειτουργεί για την Ελλάδα άλλωστε και η πρόβλεψη ότι για να προχωρήσει πλέον σε ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο -κάτι που παγίως προσπαθεί να αποτρέψει η Τουρκία- θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι γειτονικές χώρες. Σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο, είναι μεν σύμμαχός μας, αλλά αυτό ίσως αποδειχθεί συγκυριακό, ενώ ο Σίσι δεν θέλει επ’ ουδενί να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τον «σουλτάνο».

Εκτός από τους γεωπολιτικούς παράγοντες, οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για μια «συνολική διευθέτηση» γίνονται μεγαλύτερες εξαιτίας του γεγονότος ότι ο χρονικός ορίζοντας για την αξιοποίηση των τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου περιορίζεται διαρκώς και όπως εκτιμάται, κάθε καθυστέρηση λειτουργεί αντίστροφα προς όφελος άλλων πηγών ενέργειας.

Υπό την έννοια αυτή, οδηγείται σε αναθεώρηση -αν όχι σε πλήρη αχρήστευση- και το ανεπίσημο δόγμα που χαρακτήριζε επί δεκαετίες την ελληνική εξωτερική πολιτική ότι είναι προτιμότερη η μετάθεση σε βάθος χρόνου -και υπό καλύτερες συνθήκες- της αναζήτησης λύσης στις διαφορές με την Τουρκία, ώστε να αποφευχθούν οι δυσμενείς υποχωρήσεις σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ενώ πάντως όλα δείχνουν ότι στα παρασκήνια και πίσω από τις κλειστές πόρτες αναζητούνται οι φόρμουλες για να προχωρήσουν οι συμβιβασμοί, ακόμη και με πιο ευρείες πολιτικές συναινέσεις που προς το παρόν εκδηλώνονται σε λανθάνουσα μορφή, κομβικό σημείο παραμένει ο χειρισμός (έως και η χειραγώγηση) της κοινής γνώμης, διότι ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα αντιδράσει ο ξενοδόχος, που δεν είναι άλλος από τον ελληνικό λαό…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This