Από τη «Σκύλλα» (Ερντογάν) στη «Χάρυβδη» (κορωνοϊός) η Κυβέρνηση ψάχνει τρόπο διαφυγής

Must Read

Με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα βρίσκει το τέλος του καλοκαιριού την κυβέρνηση. Τουρκικές προκλήσεις, κορωνοϊός και οικονομία είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια της σύνθετης εξίσωσης που καλείται να λύσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους στενούς συνεργάτες του, τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τους ειδικούς συμβούλους του και επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να χαράξει την πιο αποτελεσματική πολιτική, να διατηρήσει τις αναγκαίες ισορροπίες και να αποφύγει τις ουκ ολίγες παγίδες που εντοπίζονται στην πορεία αυτή.

Στα εθνικά μας θέματα και δη στις τουρκικές προκλήσεις, την ίδια στιγμή που σε επιχειρησιακό επίπεδο ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των Τούρκων σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα, η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητεί την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της. Πράγμα καθόλου εύκολο, καθώς οι… εταίροι μας δείχνουν να μας στηρίζουν μόνο στα λόγια και καθόλου στην πράξη, προεξαρχούσης της Γερμανίας, πιέζοντας για την ανάγκη επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ταυτόχρονα, δεν λείπουν και τα «αυτογκόλ», όπως η υπόθεση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρο Διακόπουλο, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε από τη θέση του.

Καθοριστικές θεωρούνται οι επόμενες μέρες με άγνωστο «x» τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν μετά τη λήξη της τουρκικής Navtex για το ερευνητικό «Oruc Reis», σήμερα Κυριακή. Παρά τον εκνευρισμό και τις απειλές της Άγκυρας για τη συμφωνία με την Αίγυπτο και την ανακήρυξη ΑΟΖ, τόσο αυτή όσο και η πρότερη χρονικά συμφωνία με την Ιταλία ήρθαν προς έγκριση στη Βουλή, με τη σχετική διαδικασία να ολοκληρώνεται την προσεχή Τετάρτη. Μία μέρα μετά, την Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., με τη συμμετοχή και του Νίκου Δένδια, όπου ενδέχεται να συζητηθούν τυχόν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μολονότι κάτι τέτοιο φαντάζει μακρινό.

Τη δική της σημασία έχει η στάση της απέναντι πλευράς, αν δηλαδή θα προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης ή σε νέες προκλήσεις, σενάριο που υποστηρίζουν κάποιοι με αφορμή και την κύρωση από τη χώρα μας των δύο συμφωνιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Οι Τούρκοι απειλούν και πάλι εις διπλούν: αφενός με το πλοίο-γεωτρύπανο «Yavuz» που, σύμφωνα με νέα Navtex της Άγκυρας, θα διεξάγει νέες έρευνες έως τις 15 Σεπτεμβρίου, και αφετέρου μέσω τρίτου γεωτρύπανου, του «Kanuni», με το οποίο απειλούν να ξεκινήσουν παράνομη γεώτρηση.

Στα σενάρια περί επανέναρξης των διερευνητικών επαφών που είχαν διακοπεί τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, η κυβέρνηση είναι σαφής: «Εφόσον υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, είμαστε -ανά πάσα στιγμή- έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών», κάτι που ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN. «Το μήνυμά μου στην Τουρκία είναι πολύ απλό. Σταματήστε τις προκλήσεις και ελάτε να αρχίσουμε να συνομιλούμε ως πολιτισμένοι γείτονες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τον Ταγίπ Ερντογάν «να συζητήσουμε το θέμα των ΑΟΖ και αν δεν συμφωνήσουμε, να πάμε σε διεθνή διαιτησία».

Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς έχει οριστεί ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος θα κληθεί -εάν προκύψει τελικά επανέναρξη των συνομιλιών- να βρει λύση με τον Τσαγατάι Ερτσιγιές, συνεργάτη του κ. Ερντογάν, σε ένα και μόνο ζήτημα, όπως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία η χώρα μας: την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Σχετικά με την πανδημία και την επικίνδυνη επιστροφή του κορωνοϊού στις ζωές όλων, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αγωνία από τον σταθερά υψηλό αριθμό των κρουσμάτων κατά τις τελευταίες μέρες, με φόντο και το δύσκολο φθινόπωρο που ακολουθεί. Ο δείκτης μεταδοτικότητας στη χώρα μας τείνει να ξεπεράσει οριακά το 1 και το ζητούμενο τα ημερησία κρούσματα να γίνουν διψήφια φαντάζει αυτή τη στιγμή μακρινό. Καθοριστικές θεωρούνται από τους ειδικούς οι επόμενες μέρες, κατά τις οποίες θα φανεί εμπράκτως αν ο πληθυσμός ανταποκρίθηκε στις συστάσεις τήρησης των βασικών κανόνων για να μην υπάρξει επιπλέον διασπορά του ιού, με όλα τα δεδομένα να τίθενται επί τάπητος και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων να είναι εξαιρετικά πιθανό.

Ήδη αποφασίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου (σ.σ. υπάρχουν σκέψεις και για μετάθεση της ημερομηνίας κατά μια εβδομάδα), με πολλή κουβέντα να γίνεται για τη χρήση της μάσκας από τα παιδιά. «Επιστροφή στα σχολεία, με όποια μέτρα χρειάζονται, ώστε να παραμείνουν ασφαλή τα παιδιά» είναι η γενική γραμμή, την ίδια ώρα που οι ειδικοί αναζητούν την ασφαλέστερη επιλογή για την ομαλή επιστροφή των πολιτών στο εργασιακό περιβάλλον τους.

Προληπτική καραντίνα και τοπικά lockdown

Επί τάπητος έχουν τεθεί τα μέτρα της προληπτικής ολιγοήμερης καραντίνας για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους, ειδικά από «επικίνδυνους προορισμούς», καθώς και των υποχρεωτικών τεστ σε πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλής επικινδυνότητας.

Επίσης, ανοιχτά παραμένουν τα ενδεχόμενα τοπικών lockdown ή περιορισμών, όπως στην περίπτωση του Πόρου και του Αμπελώνα Λάρισας, με 8ωρο κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης, το κλείσιμο των μπαρ, η οριζόντια χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση συνάθροισης πολλών ατόμων. Από την άλλη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή κάποια ανάγκη για οριζόντια μέτρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This