Δευτέρα 17/5/2021

Πέρασαν 5 μήνες και τώρα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την τηλεργασία

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να τεθεί, με μεγάλη καθυστέρηση, σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την τηλεργασία.

Παρότι τα πρώτα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τέθηκαν σε ισχύ πριν από πέντε μήνες, στα μέσα Μαρτίου, το θεσμικό πλαίσιο είναι ελλιπές, όπως ελλιπείς είναι και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Σαββάτου, που όριζε κανόνες για την τηλεργασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς όμως να έχει ορίσει το υπουργείο ποιοι ανήκουν σε αυτές.

Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας με ανακοίνωσή του στις 13 Ιουλίου είχε προαναγγείλει το νομοσχέδιο, ενώ και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) σε χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι πολλά ζητήματα που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή της τηλεργασίας και χρήζουν νομοθετικών ή άλλων ρυθμίσεων δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Το πλαίσιο παρεμβάσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για την τηλεργασία. Προβλέπει ότι το κόστος για τον απαραίτητο εξοπλισμό θα βαρύνει τον εργοδότη, ενώ αν ο εργαζόμενος έχει ήδη στο σπίτι του εξοπλισμό, υποχρεώνεται ο εργοδότης να καλύπτει το κόστος σε χρήση, καθώς διαφορετικά η συμφωνία είναι άκυρη.

Επίσης, σημειώνεται ότι η συμφωνία περί τηλεργασίας δεν θα θίγει το καθεστώς απασχόλησης του εργαζομένου, ενώ ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να τηρεί το ωράριο εργασίας. Τέλος, προβλέπει ότι θα απαγορεύεται ρητά η χρήση κάμερας (web cam) για τον έλεγχο του τηλεργαζομένου.

Πηγή: Δημοκρατία

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ