«Τυφώνας» Νίκη χτυπά το Μαξίμου: Τρόμος ότι το μπάχαλο στην Παιδεία θα επιφέρει παράπλευρες απώλειες και στα εθνικά θέματα

Must Read

Αν ο κίνδυνος ανάφλεξης στο Αιγαίο μονοπωλεί στο εξωτερικό μέτωπο το ενδιαφέρον, στο εσωτερικό διεξάγονται άλλες μάχες, και ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για το πρωθυπουργικό επιτελείο ακούει στο όνομα Νίκη Κεραμέως. Οι χειρισμοί της υπουργού Παιδείας εν όψει του ανοίγματος των σχολείων αποτελούν, χωρίς υπερβολή, αυτή τη στιγμή το πιο σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου, σε βαθμό μάλιστα που -όπως σημείωνε παραστατικά «γαλάζιος» παράγων- οι παρενέργειές του στη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης θεωρούνται πιο απειλητικές και άμεσες ακόμη και από την κρίση στα Ελληνοτουρκικά. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες δημοσκοπικές ενδείξεις για τη νέα σεζόν επιβεβαιώνουν ότι η φθορά έχει σχέση με τον τομέα αυτόν.

Εκτός από πρόβλημα, όμως, η κυρία Κεραμέως τείνει να εξελιχθεί και σε «γόρδιο δεσμό» για τον κ. Μητσοτάκη. Καθώς είναι ένα από τα πιο «καθαρόαιμα» μητσοτακικά στελέχη, η αποτυχία της έχει αναπόφευκτα ανάκλαση και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο οποίος επωμίζεται διπλά το κόστος από τη συνεχιζόμενη στήριξή της. Μια ευθεία αποδοκιμασία της, ωστόσο, θα σήμαινε αναγνώριση των λανθασμένων επιλογών και των κριτηρίων με τα οποία διαμόρφωσε το κυβερνητικό σχήμα. Γι’ αυτό και στο θέμα με τις μάσκες χρησιμοποιήθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος…

Στον χώρο της Ν.Δ. είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι ο κ. Μητσοτάκης την αντιμετώπισε προνομιακά από την αρχή και στη συνέχεια την προστάτευσε χρίζοντάς την τομεάρχη Παιδείας, όταν σε λιγότερο από έναν χρόνο, το 2016, αποδείχθηκε ανεπαρκής ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος. Η κυρία Κεραμέως εξαργύρωσε τότε το γεγονός ότι ήταν μία από τους κυριολεκτικά μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού βουλευτές που τον είχαν στηρίξει στην αναμέτρηση για την ηγεσία του κόμματος.

Το ερώτημα που τις τελευταίες ημέρες πλανάται στους νεοδημοκρατικούς διαδρόμους είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει «ξεχρεώσει» απέναντί της ή υπάρχουν και άλλες ισορροπίες, δεδομένου, π.χ., ότι η υπουργός Παιδείας διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με τον Αντ. Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν εκείνος που τοποθέτησε την 35χρονη δικηγόρο, τον Ιανουάριο του 2015, σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ δεν έπαψε να τη θεωρεί και στη συνέχεια πουλέν του. Σε κάποια φάση, μάλιστα, ακουγόταν εντόνως ότι σκεφτόταν να ποντάρει πάνω της εσωκομματικά, ενώ κατά τις διεργασίες για τον ανασχηματισμό φερόταν ότι προωθούσε τη μετακίνησή της στο υπουργείο Δικαιοσύνης λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντός του για την υπόθεση Novartis.

Με σπουδές στο Χάρβαρντ, από ισχυρή νομική οικογένεια με διεθνείς επαφές, και με συμμετοχή στη διάσκεψη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στην Ελβετία παραμονές των εκλογών του 2019, η κυρία Κεραμέως διέθετε -τουλάχιστον θεωρητικώς- τις αναγκαίες περγαμηνές για μια λαμπρή πολιτική καριέρα. Στην πράξη, όμως, φαίνεται ότι μένει -αν μη τι άλλο- «μετεξεταστέα». Η προσπάθειά της να κατοχυρωθεί ως πραγματικό στέλεχος πρώτης γραμμής γνωρίζει -μέσα στο αλαλούμ με τα σχολεία και τον κορωνοϊό, αλλά και στις ανακοινώσεις για τις βάσεις εισαγωγής- πρόωρο και άδοξο τέλος.

Όσα παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες δεν προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση στους γνώστες της πραγματικότητας του υπουργείου Παιδείας. Αποτελούν όμως το αποκορύφωμα, όπως σημειώνουν, μιας προβληματικής κατάστασης. Από την αρχή της θητείας της, η κυρία Κεραμέως είχε δώσει αρκετά αρνητικά δείγματα γραφής, τα οποία έμεναν ωστόσο τα περισσότερα εντός των τειχών ή περνούσαν «στα ψιλά» λόγω της γενικότερης μιντιακής ασυλίας κατά τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης. Ακόμη και οι επιλογές της για τα στελέχη της εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας ή τους διευθυντές Εκπαίδευσης, που άλλαξε πρόσφατα με τροπολογία, συγκεντρώνουν έντονα πυρά και από το εσωτερικό της Ν.Δ., ενώ η κυρία Κεραμέως, όπως λέγεται, είναι η υπουργός με τις λιγότερες συμπάθειες στους «γαλάζιους» βουλευτές, τους οποίους αντιμετωπίζει με έπαρση και απαξίωση. Το αποτέλεσμα είναι αυτές τις ώρες, που βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα, να έχει μείνει χωρίς συμμάχους και υποστήριξη.

Η σχέση εμπιστοσύνης με τον κ. Μητσοτάκη τη βοηθούσε πάντως όλο αυτό το διάστημα να μην αντιμετωπίσει προβλήματα, ακόμη και όταν εκνεύριζε τον αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου υφυπουργό Α. Σκέρτσο εξαιτίας καθυστερήσεων στην έκδοση προγραμματισμένων υπουργικών αποφάσεων. Τέτοιες παραβιάσεις του επιτελικού κράτους από τους ίδιους τους στυλοβάτες του δεν ήταν βέβαια παρά λεπτομέρειες μέσα στο γενικότερο κλίμα, αν και, όπως παρατηρούσε δηκτικά βουλευτής της Ν.Δ., «θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε εάν συνεχίζεται η ανά εξάμηνο αξιολόγηση των υπουργών και τι… βαθμό έχει λάβει τώρα η κυρία Κεραμέως!».

Στην υπόθεση του κορωνοϊού, οι αστοχίες και τα λάθη της διαδέχονται το ένα το άλλο δίνοντας τροφή για επικρίσεις όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κατάρρευση της πλατφόρμας με τα αποτελέσματα για τα ΑΕΙ την Παρασκευή συμπλήρωσε τη διαλυτική εικόνα, ενώ την ίδια ώρα, εκτός τόπου και χρόνου, η ηγεσία του υπουργείου εξέδιδε εγκύκλιο για την είσοδο του… τσιρλίντινγκ στα σχολεία.

Ειδικά το θέμα με τις μάσκες αποτέλεσε το «Βατερλό» της υπουργού, αλλά χωρίς η ίδια να επιδείξει την παραμικρή ευθιξία, κάνοντας το κλίμα για αυτήν ακόμη πιο βαρύ. Οι επί μία εβδομάδα δηλώσεις της, όπως και της γενικής γραμματέως του υπουργείου, ότι μαθητές και καθηγητές πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τις μάσκες δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι για την αντιμετώπισή του χρειάστηκαν ειδικοί ελιγμοί. Επιστρατεύθηκε ο πολιτικά έμπειρος (υπ. Εσωτερικών) Τ. Θεοδωρικάκος με την πρόταση για δωρεάν παροχή των μασκών, την οποία υιοθέτησε ο πρωθυπουργός, κι έτσι επήλθε προσωρινά μια εκτόνωση.

Το «άδειασμα» αυτό, όμως, ουδόλως συνέτισε την κυρία Κεραμέως, ούτε λειτούργησε ως μάθημα, μολονότι ο κ. Μητσοτάκης -παρά το τεράστιο πρόβλημα και τις αντιδράσεις- τη μεταχειρίστηκε διακριτικά. Η συνέντευξη-παρωδία που έδωσε με τον κ. Πέτσα, η απόλυτη ασάφεια για το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των σχολείων, οι αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες ανακοινώσεις, οι εκτός πραγματικότητας δηλώσεις για τον… μέσο όρο μαθητών ανά τάξη, ακόμη και οι αναρτήσεις της με φωτογραφίες με μονά θρανία, που ουδεμία σχέση έχουν με την Ελλάδα, συνθέτουν ένα τραγελαφικό σκηνικό που δείχνει τι έχουν να αντιμετωπίσουν το αμέσως προσεχές διάστημα γονείς και εκπαιδευτικοί.

Τρόμος για το μπάχαλο και την πολιτική ζημιά που προκαλείται

Η προοπτική του απίστευτου μπάχαλου εν όψει της έναρξης της σχολικής περιόδου δημιουργεί σε βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. αισθήματα τρόμου και για την πολιτική ζημιά που προκαλείται.

Τα μηνύματα που μεταφέρονται από όλες τις περιοχές της χώρας κάνουν λόγο για σύγχυση, η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε θυμό και αγανάκτηση μαζί με ανασφάλεια και φόβο για τις άλλες πτυχές, όπως το υποχρεωτικό της μάσκας ακόμη και στα παιδιά του νηπιαγωγείου.  Κι όλα αυτά την ώρα που το νέο κύμα της πανδημίας ήδη σαρώνει σε ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο τους πάντες. Μάλιστα, η εικόνα της κυρίας Κεραμέως να ανακοινώσει με σιδηρούν ύφος απαγορεύσεις και ποινές ήρθε να επιβεβαιώσει, εκτός των άλλων, ουσιαστική άγνοια για τους παιδαγωγικούς κανόνες, και δη σε ευαίσθητες ηλικίες.

Γι’ αυτό και τις επόμενες εβδομάδες στα σχολεία αναμένεται να κριθούν πολλά για το κοινωνικό κλίμα που θα διαμορφωθεί εν όψει ενός ζοφερού -από κάθε άποψη- χειμώνα.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This