Όχι άλλες ασάφειες και οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο το συντομότερο θα ήταν το ιδανικό, αλλά…

Must Read

Στη δημιουργία μιας διπλωματικής «ασπίδας» που λειτουργεί αποτρεπτικά στην τουρκική επιθετικότητα αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κάνοντας λόγο για «μαραθώνιο» του υπουργείου του, τονίζοντας όμως ότι, για να λειτουργήσει αυτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα, το αξιόμαχο και η αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι, αν η Τουρκία επιλέξει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της αγνοώντας τις εκκλήσεις και τις παροτρύνσεις των εταίρων και συμμάχων της, η χώρα μας έχει συγκεκριμένες, εκ του Συντάγματος, υποχρεώσεις και εκ του Καταστατικού Χάρτη του OHE, νόμιμες επιλογές. Τόνισε μάλιστα, απευθυνόμενος στη γείτονα, ότι σφάλλει εάν θεωρεί ότι μέσω της μάταιης προσπάθειας, της δημιουργίας τετελεσμένων, η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχθεί την εις βάρος της παρανομία.

Πάντως στην ίδια συνέντευξη απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια πότε θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου για τις θαλάσσιες ζώνες. Συγκεκριμένα είπε ότι «εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες, θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή». Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, η ελληνική διπλωματία έχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας και στόχος της είναι η σταδιακή οριοθέτηση του συνόλου των θαλάσσιων ζωνών μας, με την Κύπρο σε προεξάρχουσα θέση.

Όμως τόνισε ότι στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δη σε μια θαλάσσια περιοχή όπως η ανατολική Μεσόγειος, υπάρχει μια απαραίτητη αλληλουχία ενεργειών που πρέπει να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι πρέπει να προχωρήσουν και οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη, για τις οποίες το λιβυκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει απόλυτη ετοιμότητα.

Όσον αφορά την περαιτέρω επέκταση των χωρικών μας υδάτων, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε χωρίς υπεκφυγές ότι η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές το ίδιο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών δεν φαίνεται να έπεισε την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία σε ανακοίνωσή της, με αφορμή όσα είπε περί της υπογραφής ΑΟΖ με την Κύπρο, τόνισε ότι η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος δεν υπόκειται σε «ώριμες συνθήκες», αλλά τις επιβάλλει. «Ανώριμη» από το 1982 είναι η «τρόικα εσωτερικού», Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., που «διαφωνούν» δημοσίως, αλλά παρασκηνιακά συμπλέουν στον ακρωτηριασμό της Ελλάδος, υπακούοντας στα κελεύσματα της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This