Τετάρτη, 21 Απρ 2021

ΕΝΦΙΑ: Θα έρθει μειωμένος έως 30% τον Αύγουστο!

Ενωτικός και συναινετικός εμφανίστηκε στην ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητστοάκης, με ελάχιστες αναφορές στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ πέρα από το φορολογικό που ανέπτυξε αναλυτικά έδωσε τους βασικούς τίτλους της πολιτικής του.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι ήδη έτοιμα δέκα νομοσχέδια που θα προωθηθούν μέχρι το τέλος του έτους και αφορούν το επιτελικό κράτος, το νεο φορολογικό πλαίσιο που θα έλθει σε δύο φάσεις, την ανάπτυξη και τις διεθνείς επενδύσεις, τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, το δικαίωμα ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού και τη νέα τοπική αυτοδικοίκηση, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Η νομοθετική δέσμη απλώνεται σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πιο μπροστά η μείωση των φόρων

Ξεκίνησε λέγοντας ότι “δεν αμφισβητούνται οι στόχοι των πλεονασμάτων, αλλά δρομολογούμε και ένα ευρύ πλάνο αλλαγών ώστε το 2020 να διεκδικήσουμε μείωσή τους, κάτι που θα είναι προς όφελος και των εταίρων”.

Αναφέρθηκε στις αλλαγές στην φορολογία που θα έλθουν σε δύο φάσεις και πέρα από τη ανακούφιση των πολιτών και της μεσαίας τάξης θα τονώσει την ανάπτυξη: “Με τη φορολογική πολιτική οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και η οικονομία παίρνει μπροστά.

Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Το Σεπτέμβριο θα μειωθεί από 28% σε 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% σε 5%…Επίσης αναστέλλεται ο ΦΠΑ στη οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Καθιερώνεται μειωμένος συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 20% στο 9%. Σταδιακά καταργούμε εισφορά αλληλεγγύης και φόρο επιτηδεύματος και κατά την διάρκεια της θητείας μας οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 20% στο 15%”. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “θα ανακοινώσω την πρώτη αναίρεση των δεσμεύσεών μας” και εξήγησε: “Οι φοροελαφρύνσεις, σημαντικές μειώσεις φόρων δεν θα αφορούν το 2020 όπως είχα υποσχεθεί αλλά θα ξεκινούν από τώρα από το 2019.

ΕΝΦΙΑ

Τα εκκαθαριστικά για το φετινό ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα. Το είχαμε πει για το 2020 θα το κάνουμε από τώρα. Για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι 30%. Για τις μεσαίες ιδιοκτησίες θα είναι 20%. Οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, άνω του ενός εκατομμυρίου θα δουν μείωση κατά 10%. Επίσης θα αλλάξει και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις με την ελάχιστη δόση από 30 σε 20 ευρώ. Το επιτόκιο από 5% σε 3%. Διευρύνεται η υπαγωγή για όσους έχουν οφειλή μέχρι 1.000.000. Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στην ρύθμιση αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης”. Ξεκαθάρισε όμως ότι πρόκειται για την τελευταία φορά που το ελληνικό δημόσιο κάνει μία τέτοια ρύθμιση.

Για την ΔΕΗ και τις ιδιωτικοποιήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης αφού υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ΔΕΗ, ανέφερε: “Θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα, θα εντοπίσουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές και αφού εξυγιάνουμε την επιχείρηση θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή. Όπως σώθηκε ο ΟΤΕ θα σωθεί και η ΔΕΗ”.

Μίλησε και για τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις: “Προχωράμε σε πώληση του 30% του αεροδρομίου Βενιζέλος και αναζητούμε αγοραστή για τα ΕΛΠΕ. Το Ελληνικό θα αρχίσει σύντομα να γίνεται το σύμβολο της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Για τις τράπεζες προχωράμε ταχύτατα και στα δύο σχέδια και από το ΤΧΣ και από την ΤτΕ”.

Συνεχίζοντας με τις προτεραιότητές του ανέφερε: “Προσλαμβάνουμε άμεσα 2000 γιατρούς και νοσηλευτές στον τομέα της Υγείας. Εφαρμόζεται καθολικά ο αντικαπνιστικός νόμος… Το πολιτικό μας σύστημα γίνεται λειτουργικό και πολεμάμε την γραφειοκρατία. Καθιερώνουμε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και ψηφίζουμε νέο εκλογικό νόμο δεν θα αφήσουμε την χώρα έρμαιο στην απλή αναλογική. Καθιερώνουμε ψηφιακή ταυτότητα και ψηφιακή υπογραφή για όλους τους Έλληνες.

Καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο

Για την Παιδεία, ανέφερε προσλαμβάνουμε 4.5000 εκπαιδευτικούς στην ειδική αγωγή ενώ θα αντιμετωπίσουμε σταδιακά και το θέμα των αναπληρωτών καθηγητών…Οι διδάσκοντες θα έχουν τον πρώτο λόγο για τα προγράμματα σπουδών και τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων. Το άσυλο της παρανομίας καταργείται με το πρώτο μας νομοσχέδιο και τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μπαχαλάκηδες και εμπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές και τους καθηγητές εκεί που πραγματικά ανήκουν. Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε επίσης την επαναφορά των πρότυπων σχολείων που είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Για τον τομέα της ασφάλειας του πολίτη είπε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει βγάλει περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο. Θα αλλάξει τη νομοθεσία για τους καταδικασθέντες ώστε να αποτρέπεται η αποφυλάκιση τρομοκρατών και εγκληματιών και ιδρύονται φυλακές τύπου Γ. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί 1500 νέοι αστυνομικοί που θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΙΑΣ και την ομάδα ΔΕΛΤΑ. Η Δικαιοσύνη θα αποκτήσει νέα ηγεσία και στα δικαστήρια ιδρύονται νέα τμήματα για ειδικές υποθέσεις.

Άμβλυνση των συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών

Για την διεθνή θέση της χώρας μας και την εξωτερική πολιτική ανέφερε: Αναβαθμίζουμε την παρουσία μας στη ΕΕ και στο ΝΑΤΟ…Προτείνουμε για επόμενο Επίτροπο της χώρας τον Μαργαρίτη Σχοινά και θα διεκδικήσουμε σημαντικό παραγωγικό χαρτοφυλάκιο. Στα Βαλκάνια είναι προτεραιότητα η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών και αιχμή είναι το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα για την Βόρειο Ελλάδα και η απόλυτη προτεραιότητα στη προστασία των μακεδονικών προϊόντων. Στέλνω μήνυμα ότι από την συμπεριφορά και την καλή συνεργασία των γειτόνων θα κριθεί και η πορεία τους στην ΕΕ”. Για την Τουρκία πυξίδα για την σχέση μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, με ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση είπε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνουν μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά. Σημείωσε ότι η αχρείαστη ένταση και η κούρσα εξοπλισμών στερούν πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών.

Έξι έργα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ακολούθως αναφέρεθηκε σε έξι μεγάλα έργα κυρίως στη Αθήνα και ακολούθως στη Θεσσαλονίκη που θα ενισχύσουν τις δύο πόλεις:

-Το αρχαιολογικό μουσείο επεκτείνεται και ενοποιείται με το Πολυτεχνείο με στην συμβολή του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

-οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού. Στη θέση τους θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο.

-Το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι αξιοποιείται πολύτροπα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

-Στο Κερατσίνι (στον χώρο των Λιπασμάτων) τα 204 στρέμματα της Δραπετσώνας μετατρέπονται σε μητροπολιτικό πάρκο και παράλληλα δημιουργείται ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες. Σημείωσε ότι το έργο είχε ξεκινήσει από τη προηγούμενη κυβέρνηση.

-Στην Θεσσαλονίκη ο χώρος της ΔΕΘ εκσυγχρονίζονται και πλαισιώνονται από πράσινο.

Οι Έλληνες κουράστηκαν από την δημαγωγία

Δίνοντας το πολιτικό του στίγμα είπε: “Εμπιστεύομαι τους Έλληνες αλλά πιστεύω βαθιά στη παράταξη που έχω την τιμή να ηγούμαι, στην μεγάλη πολιτική δύναμη του μέτρου, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, πιστεύω στην παράταξη της σύνθεσης. Τα ψέματα και η δημαγωγία ανήκουν στην Ελλάδα της κρίσης. Το ή εμείς ή αυτοί ανήκουν στην Ελλάδα του διχασμού. Οι Έλληνες κουράστηκαν από την δημαγωγία και την ανικανότητα, ζητούν λιγότερες υποσχέσεις, ζητούν ασφάλεια, δουλειές, ζητούν να πάρουν ξανά τον έλεγχο της ζωής τους, από το πολιτικό τους σύστημα απαιτούν ήθος επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. Σε αυτά τα αιτήματα θα ανταποκριθεί η κυβέρνησης της ΝΔ.

Έκλεισε με έναν στίχο από το ποίημα “Αν” του Κίπλινγκ: “Ας εμπιστευθούμε τον εαυτό μας όταν ο κόσμος δεν μας πιστεύει και ας ονειρευτούμε χωρίς να γίνουμε σκλάβοι των ονείρων μας…Σας καλώ να υπερψηφίσετε τις προγραμματικές δηλώσεις που οδηγούν την Ελλάδα σε ένα καλύτερο αύριο”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ