1/10/2022

Συνέντευξη Μητσοτάκη: «Παρά τις δυσκολίες είμαι πιο αισιόδοξος τώρα ότι μπορούμε να φέρουμε τις μεγάλες αλλαγές»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Συνέντευξη στον Daniel Franklin, εκτελεστικό διευθυντή του Economist, παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της 24ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Μεταναστευτικό, κορωνοϊός, ελληνοτουρκικά, οικονομικές επιπτώσεις κορωνοϊού… Το αισιόδοξο μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Πρωθυπουργός για την ελληνική οικονομία, το οποίο βγήκε από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης και τις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, συμπυκνώνεται στα εξής: «Παρά τις δυσκολίες, είμαι πιο αισιόδοξος τώρα ότι μπορούμε να φέρουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία μας, καθώς και ότι έχουμε τα κεφάλαια για να τις χρηματοδοτήσουμε… Ήταν και εξακολουθεί να είναι μια φρενήρης περίοδος, αλλά, συνολικά νομίζω ότι διαχειριστήκαμε αυτές τις πολλαπλές κρίσεις αρκετά καλά, μέχρι να έρθει η επόμενη, φυσικά».

Οι τουρκικές προκλήσεις και απειλές επιμένουν, αλλά το «παράθυρο ευκαιρίας» και η Χάγη παραμένουν

«Εκτός από τις προκλητικές ενέργειες, υπάρχει και η προκλητική ρητορική, που φουντώνει τα πάθη», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά για να προσθέσει: «Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις βλέπω ένα παράθυρο ευκαιρίας» για να επισημάνει σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ότι δεν έχει μιλήσει ο ίδιος με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά οι σύμβουλοι τους είναι σε επαφή και αυτό το χαρακτήρισε σημαντικό.

Πού ακριβώς το είδε ο Πρωθυπουργός το «παράθυρο ευκαιρίας»; Στις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις και απειλές της Τουρκίας; Ή μήπως εννοούσε «παράθυρο ευκαιρίας» για να πηδήξουμε όλοι μαζί με αυτά που ετοιμάζει;

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά:

«Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό από την αρχή: Είμαστε πρόθυμοι να συνομιλήσουμε με την Τουρκία για το ένα θέμα που ήταν πάντα αντικείμενο των διερευνητικών επαφών, που είναι ο ορισμός των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι συζητήσεις προχωρούσαν για πολλά χρόνια και πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά από το σημείο που σταμάτησαν το Μάρτιο του 2016. Και ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε πρόθυμοι να πάμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου βάσει ενός συνυποσχετικού με την Τουρκία.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αντιφάσεις και κομπασμοί Λοβέρδου στο Ειδικό Δικαστήριο!

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εάν δύο κράτη διεκδικούν μία θαλάσσια περιοχή καμία δραστηριότητα δεν είναι επιτρεπτή.

Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε η Ευρώπη να εφαρμόσει τις κυρώσεις, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο, δεν θα εμφανιστεί διαιρεμένη σε αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι αυτό που είδαμε ως ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης, θα συνεχιστεί και θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες χωρίς απειλές.

Έχω πει ότι είμαι ανοιχτός σε διερευνητικές πολύ σύντομα και μόλις ξεκινήσουν, νομίζω ότι είναι προφανές πως όσο μιλάς δεν μπορείς να κάνεις άλλα πράγματα. Με ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει βγάλει άλλη Navtex για την Κύπρο. Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις βλέπω ένα παράθυρο ευκαιρίας

Μία εβδομάδα όμως είναι πολύς καιρός στην πολιτική και ειδικά στην ευρωπαϊκή πολιτική. Θα προτιμούσα να πάω στη Σύνοδο σε ένα θετικό πλαίσιο παρά αρνητικό. Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις.

Είναι ξεκάθαρο και από τις δηλώσεις Μισέλ, Φον Ντερ Λάιεν, Μπορέλ, ότι η Τουρκία έχει μία επιλογή: Μπορεί να συνδιαλλαγεί με την Ευρώπη εποικοδομητικά ή να συνεχίσει αυτές τις μονομερείς πράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Λιβύη. Το θέμα της Λιβύης είναι κάτι που απασχολεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Για την οικονομία:

«Είμαστε μία κυβέρνηση υπεύθυνη δημοσιονομικά. Είναι δική μου ευθύνη να βεβαιωθώ ότι θα συνεχίσουμε αυτή την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων. Παρά τις δυσκολίες, μπορούμε να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται η χώρα και να βρούμε τα απαραίτητα κεφάλαια, για να τις χρηματοδοτήσουμε. Πλέον, ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των κονδυλίων θα προέλθει από την Ευρώπη και θα ενισχυθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Είναι μία πολύ έντονη περίοδος και έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε αρκετά καλά αυτές τις κρίσεις. Επισπεύδουμε τις μεταρρυθμίσεις και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε όλες τις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες μας. Η κυβέρνησή μας έχει κάνει πολύ έργο και συνεχίζει να κάνει.

Το κράτος ζητούσε από τους πολίτες να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους από ό,τι ήταν σε θέση να πληρώσουν. Μείωση του κόστους εργασίας, αλληλεγγύη στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης. Πολύ σημαντικό, για να έχουμε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Για εμένα, η ανάσχεση αυτού του κύματος φυγής των νέων θα πρέπει να γίνει με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας για παράδειγμα… Είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και δεν υπάρχει λόγος, γιατί οι άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα να μη σκεφτούν να επιστρέψουν.

Έχουμε ένα σαφές πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς. Νομίζω ότι η επέτειος των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση είναι μία σημαντική ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω. Να σκεφτούμε το παρελθόν. Αλλά, θα είναι και μία ευκαιρία να κάνουμε εκ νέου εισαγωγή μίας φιλόδοξης και αισιόδοξης Ελλάδας. Σχεδιάζουμε το…rebranding της χώρας».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ήξερε, δεν με νοιάζει τι λένε οι δημοσκοπήσεις!

Για το τι έμαθε από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης και τις κρίσεις που αντιμετώπισε:

«Σίγουρα δεν ήταν αυτό που περίμενα όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό που έμαθα είναι ότι πρέπει να μάθεις πώς να χειρίζεσαι πολλές κρίσεις ταυτόχρονα. Φυσικά κανένας δεν περίμενε την περιπέτεια της COVID, επιπλέον κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια μεταναστευτική κρίση, τις πολύ έντονες σχέσεις με την Τουρκία και φυσικά τις οικονομικές επιπτώσεις της COVID. Συνεπώς, η πραγματική πρόκληση ήταν, και ως ένα βαθμό εξακολουθεί να είναι, το πώς διαχειρίζεσαι την κρίση, υλοποιώντας ταυτόχρονα τις μεσομακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα η χώρα. Υπό μία έννοια, τα δύο αυτά ζητούμενα είναι αλληλένδετα. Κατ’ αρχάς, λόγω της COVID υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε, αλλά επίσης λόγω της COVID καταφέραμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διαθέσουμε στα κράτη μέλη, ιδιαίτερα εκείνα που δεν μπορούν να αυξήσουν περισσότερο το χρέος τους, σημαντικά κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν, εν μέρει, το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Παρά τις δυσκολίες, είμαι πιο αισιόδοξος τώρα ότι μπορούμε να φέρουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία μας, καθώς και ότι έχουμε τα κεφάλαια για να τις χρηματοδοτήσουμε. Στην τελευταία μας συνέντευξη, όταν ήμουν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν θυμάστε μιλούσαμε για το μεγάλο επενδυτικό κενό στην Ελλάδα. Πού θα βρούμε τα 100 δις που χρειαζόμαστε για τα επόμενα 7 – 8 χρόνια; Τώρα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού θα καλυφθεί μέσα από δημόσια κονδύλια, ευρωπαϊκά κονδύλια και φυσικά θα μπορέσουμε να μοχλεύσουμε κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Ήταν, και εξακολουθεί να είναι μια φρενήρης περίοδος, αλλά, συνολικά νομίζω ότι διαχειριστήκαμε αυτές τις πολλαπλές κρίσεις αρκετά καλά, μέχρι να έρθει η επόμενη, φυσικά».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις τουρκικές προκλήσεις

Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τις ευθύνες όλων:

«Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορέσει η Ελλάδα να ενσωματώσει ένα λογικό αριθμό ατόμων που θα λάβουν άσυλο και θα διαλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν τομείς στην Ελλάδα που έχουμε πράγματι έλλειψη εργατικών χεριών. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ σημαντικό, για να το επιλύσει μόνη της η Ελλάδα, ή οι χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Έχω αναδείξει το θέμα με επιμονή από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Περιμένουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιστεύω ότι δεν μπορούμε να αποτύχουμε για δεύτερη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είχαμε ένα δύσκολο έργο να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά να υποδεχτούμε και πρόσφυγες και μετανάστες.

Αναμένουμε κοινούς κανόνες παροχής ασύλου για όλους. Να βρεθεί ένας τρόπος, έτσι ώστε τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάποια κράτη να αναλάβουν μέρος της ευθύνης. Εμείς θα επιθυμούσαμε όλα τα κράτη να συμμετάσχουν στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων. Δε μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχουν χώρες που λένε ότι δεν τους αφορά.

Η Ελλάδα τον Μάρτιο υπερασπίστηκε τα σύνορα της Ευρώπης. Έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές. Προστατεύουμε τα σύνορα, αλλά οι άνθρωποι πάντοτε θα έρχονται και όταν έρχονται θα πρέπει να τους φερόμαστε ανθρώπινα με ένα κοινό σύστημα ασύλου. Εάν τους αρνηθούμε το άσυλο, πρέπει να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφής στις χώρες προέλευσης τους, αλλιώς το σύστημα δεν θα λειτουργεί».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξωφρενική τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ – Άμεση η απάντηση της Αθήνας

Για ακόμη μια φορά την αισχρή της προπαγάνδα προσπαθεί να παρουσιάσει ως πραγματικότητα η...

Προσπαθεί να… προλάβει το κακό ο Μενέντεζ – Τι αναφέρει τροπολογία του για τα...

Να βάλει φρένο στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ο...

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις τουρκικές προκλήσεις

Το απόγευμα της Πέμπτης και χωρίς να έχει υπάρξει καμία δημοσιοποίηση, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο...

Τα 99 έκλεισε η Μάργαρετ και της ευχήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου

Η δεύτερη σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, Μαργαρίτα-Μάργκαρετ Παπανδρέου Τσαντ, έχει γενέθλια πλησιάζοντας τον έναν...

Το πλαφόν στο φυσικό αέριο μεγαλώνει το «σχίσμα» στην ΕΕ – Πολύ… μπλα μπλα...

Ευχολόγια και φλυαρίες, αλλά χωρίς ουσία και κοινή γραμμή - Στο μόνο που συμφώνησαν ήταν για... πρωτοβουλίες και τηλεδιασκέψεις προσεχώς

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ήξερε, δεν με νοιάζει τι λένε οι δημοσκοπήσεις!

Κάθε γέφυρα επικοινωνίας με το σύστημα Μητσοτάκη κόβει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με βάση όσα είπαν...

Συγκινητικός Κυριάκος, κάνει πράξη το επενδυτικό πρόγραμμα του πατέρα του

Η αναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μεγάλη επένδυση της Google, η οποία ήταν...

Αντιφάσεις και κομπασμοί Λοβέρδου στο Ειδικό Δικαστήριο!

Ασάφειες, αξιολογικές και μόνο κρίσεις που αναμείχθηκαν με άσκοπους κομπασμούς και τελικά αντιφάσεις ήταν...

Τσίπρας: «Στην Ευρώπη κρατικοποιήσεις, εδώ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και επιδότηση της αισχροκέρδειας»

«Σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ξανά...

Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη στην εξεταστική για τις υποκλοπές

 Με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατηγορίες ότι ήθελε να έχει όμηρο όχι μόνο...

Όταν ο Θάνος Τζήμερος έβριζε την Βασιλική Θάνου

O πολλάκις αποτυχών πολιτευτής μάλλον πρέπει να ξανακοιτάξει τα επιθετικά tweets που αναρτούσε εναντίον...

Επέτειος ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου

Τις πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου 1960 η Κύπρος έπαψε να αποτελεί βρετανική αποικία...

Γερουλάνος: «Το αφήγημα της Κυβέρνησης βρίσκεται πολύ μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα»

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει στο κενό, νομίζοντας ότι βρίσκεται σε άλλη χώρα, χωρίς να υπολογίζει...

Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για… εξαιρετικά επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία!

Το άκρον άωτον του παραλογισμού από τους Τούρκους που κατηγορούν την Ελλάδα για... εξαιρετικά...

«Πυρά» από την Αυγέρη: «Είστε Κοντολέων της Υγείας κύριε Πλεύρη!»

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη εξαπέλυσε η αναπληρωτής...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καβάλα: Σκότωσε το μωράκι και τη μητέρα επειδή εκείνη θα επέστρεφε στη Γερμανία – «Έλα να δεις τι θα κάνω»

Ανατριχίλα με τα τελευταία λόγια του δράστη - Πρώτα σκότωσε το παιδί και μετά τη μητέρα - Έδωσε τέλος στη ζωή του

Έτσι γνώρισε η Άννα τον 56χρονο που την εκτέλεσε πισώπλατα μαζί με το 10 μηνών παιδί τους

Στη Γερμανία θα γίνει η κηδεία της 31χρονης και του μικρού Στέλιου…

Συγκινεί η ανάρτηση της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη για τη μητέρα της

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τον θάνατο του...

«Θα σας φάω» – Γυναίκα μπούκαρε σε σχολείο και απειλούσε να σφάξει μαθητές

Αναστάτωση επικράτησε το πρωί της Παρασκευής σε σχολείου του...

Aνατριχίλα με τις τελευταίες στιγμές του παιδιού – Είχε ζητήσει βοήθεια από την αστυνομία η 31χρονη Άννα

«Γροθιά στο στομάχι» το βίντεο με το μωρό να γελάει λίγες ημέρες πριν την δολοφονία

Κάν’ το όπως η Δανία!

Ώστε λοιπόν δύο αλλοδαποί κακοποιοί, που έχουν με τα...

Γελοιοποίησε το ειδικό δικαστήριο ο Ανδρέας Λοβέρδος

Η συνεδρίαση του ειδικού δικαστηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο...

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή ο...

«Ηλεκτροσόκ» στους οίκους ανοχής!

Οσοι τρέχουν… ξαναμμένοι στους οίκους ανοχής για να ικανοποιήσουν...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ