Τετάρτη 23/6/2021

Αναπληρωτής ΥΠΕΞ ΗΠΑ: «Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις»

Το μήνυμα η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν σε ομιλία που πραγματοποίησε στο Αμερικανοτουρκικό Συνέδριο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της Ουάσιγκτον για την αύξηση των εντάσεων στη περιοχή και υπονόησε για τη Ρωσία, ότι κάτι τέτοιο ωφελεί τους «κοινούς αντιπάλους».

«Η σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, ωφελεί μόνο τους κοινούς μας αντιπάλους που επιδιώκουν να σπείρουν τη διχόνοια και να υπονομεύσουν τη διατλαντική ενότητα. Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε ο Μπίγκαν.

Και συνέχισε αναφερόμενος και στην Κύπρο: «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε βαθιά για τη δραστηριότητα γεώτρησης της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου. Μια τέτοια δραστηριότητα συνεχίζει επίσης να αυξάνει απαράδεκτα τις εντάσεις. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με το πώς άλλες χώρες οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους, αυτό πρέπει να γίνει μέσω ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω προκλητικής, μονομερούς δράσης».

Καλωσόρισε επίσης τις ενέργειες που έκανε η Άγκυρα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης (σ.σ. θα τους πουν κι ευχαριστώ σε λίγο).

Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ ελπίζουν να δουν «συνεχείς διμερείς συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την περαιτέρω μείωση των εντάσεων και ενθαρρύνουν τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του ΝΑΤΟ για μια τεχνική συμφωνία που θα αφορά μέτρα για την αποφυγή εμπλοκής».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ