Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Στην Κύπρο για «έλεγχο ζημιών» ο Νίκος Δένδιας, μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μία μέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις.

Σκοπός του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού είναι, αφενός, να γίνει ο αναγκαίος συντονισμός ενεργειών και δράσεων των δύο χωρών εν όψει της Συνόδου και της συζήτησης για τις σχέσεις Ε.Ε. – Άγκυρας και αφετέρου, να «μαζέψει» τις εύλογες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στη Μεγαλόνησο εξαιτίας της πολιτικής της Ελλάδας να εγκαταλείψει την Κύπρο μόνη της, απέναντι σε όλους τους… εταίρους.

Και αυτό από τη στιγμή που η χώρα μας ουσιαστικά σύρεται σε έναν άνευ όρων διάλογο με την Τουρκία και δεν δείχνει να επιμένει στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας, παρότι αυτή συνεχίζει απρόσκοπτα τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος επιμένει ότι οι κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί έναντι της Τουρκίας, για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, πρέπει να ενεργοποιηθούν, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπλόκαρε την προηγούμενη εβδομάδα την απόφαση για κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας, καθώς θεωρούσε -και σωστά- πως ό,τι ισχύει για την Τουρκία θα πρέπει να ισχύσει και για τη Λευκορωσία.

Ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση (το απόγευμα) με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ οι δύο υπουργοί θα παρακαθήσουν στη συνέχεια σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]