Επίθεση “χαμηλών τόνων” από Τσίπρα σε Μητσοτάκη

Must Read

Σε πολύ χαμηλούς τόνους κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων λίγη ώρα από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Δεν έλειψε βέβαια το “κατηγορητήριο” αλλά σίγουρα δεν είχε καμία σχέση ο Αλέξης Τσίπρας με τον… πρωθυπουργό Τσίπρα.

Γύρισε όμως -ή τουλάχιστον προσπάθησε- «ανάποδα το νόμισμα» και κατηγόρησε τη ΝΔ για λαϊκισμό, ενώ ασπάστηκε την καταστροφολογία λέγοντας ότι το φθινόπωρο η ΝΔ θα ψηφίζει φορολογικές επιβαρύνσεις! Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεχείρησε να υποβαθμίσει την μείωση του ΕΝΦΙΑ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση μειώνει το φόρο για τους πλούσιους.

«Εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο να δούμε τι θα νομοθετήσετε στον προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2022.Το φθινόπωρο δε θα γελάτε που θα ψηφίζετε επιβαρύνσεις», είπε.

Μείωση ΕΝΦΙΑ για τους πλούσιους

«Διατηρείτε τη δική μας πρόταση για μείωση ως 30% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες αλλά επιβαρύνετε επιπλέον τον προϋπολογισμό με 300 εκατ. για να δώσετε μεγάλες ελαφρύνσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες» επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας αναφέροντας ένα ενδεικτικό παράδειγμα: «77 ευρώ έκπτωση για ένα σπίτι στο Κερατσίνι, 700 ευρώ έκπτωση για την Εκάλη. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους».

Για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «τίθεται θέμα συνταγματικότητας» και προειδοποίησε ότι «θα προκύψουν και δήμοι δύο ταχυτήτων. Οι λαϊκές συνοικίες θα έχουν λιγότερα έσοδα και δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν».

Ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι πρέπει να σταματήσει το «κρυφτό της κυβέρνησης με το ασφαλιστικό» λέγοντας ότι «δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί εάν πάτε να κάνετε ξανά παιχνίδια με τις θυσίες των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης στην οποία αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης «για τους εταίρους σημαίνει μείωση του αφορολογήτου, που εμείς καταργήσαμε. Αν σχέδιό σας είναι να ακυρώσετε τις ελαφρύνσεις που εξασφαλίσαμε και να φέρετε νέες επιβαρύνσεις με την επαναφορά της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020, έστω και με 9%, δε θα περάσει έτσι. Θα το καταλάβει ο λαός, θα χτυπήσετε τους αδύναμους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη:
-Θα ακυρώσετε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%; -Θα ακυρώσετε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια; -Θα ακυρώσετε την παροχή της μόνιμης 13ης σύνταξης;
-Θα υλοποιήσετε όσα έχουμε εξασφαλίσει για το 2020; (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%, μείωση ΦΠΑ από το 13 στο 11%). -Θα υλοποιήσετε τις 10.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα σχολεία;
-Θα υλοποιήσετε τις 10.000 προσλήψεις στην Υγεία ως το 2022;
-Θα εφαρμόσετε την επιστροφή στο 1 προς 5 στο Δημόσιο;

«Μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας»

Όσον αφορά την κατηγορία για λαϊκισμό της ΝΔ ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ήρθατε στην εξουσία αγκαλιάζοντας τον ακραίο λαϊκισμό, λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία, γίνατε Μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας, μιλούσατε για 4ο μνημόνιο, για κόφτες, λέγατε ότι δε θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές, μας κατηγορούσατε για την τραγωδία στο Μάτι αλλά πήρατε στην κυβέρνησή σας τον κ. Τσουβάλα και τώρα ισχυρίζεστε πως νικήσατε το λαϊκισμό. Έχετε σκεφθεί να κάνετε αυτοκριτική; Δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε για ψηφοθηρικούς λόγους και τον κάνατε κινητήρια δύναμή σας».

Σε μία απόπειρα ειρωνείας προς τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «μας έχει εντύπωση η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία. μακάρι να συνιστά ένα δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας. Λέτε στις συνεντεύξεις σας ότι νικήσατε τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά. Για την ακροδεξιά ας το πάρω ως κακόγουστο αστείο με τόσα στελέχη του ΛΑΟΣ που έχετε δίπλα σας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This