Αναλυτές διεθνών σχέσεων: «Στημένο παιχνίδι και παγίδες στη Σύνοδο Κορυφής» – Αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει…

Must Read

Μπορεί στην κυβέρνηση να πανηγυρίζουν, αλλά αναλυτές των διεθνών σχέσεων και άνθρωποι με αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα τους χτυπούν καμπανάκια κινδύνου για τις τελευταίες εξελίξεις.

Μιλώντας σε κυπριακό μέσο ο ο καθηγητής γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης κατήγγειλε ότι η χώρα μας έσπευσε να υπογράψει τη συμφωνία στο ΝΑΤΟ, ενώ μπορούσε εύκολα να το καθυστερήσει για μια ημέρα, προκειμένου να πάει σε πιο «ήπιο» κλίμα στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ τόνισε ότι η πρωτοκόλληση του συμφώνου Τουρκίας–Λιβύης στον ΟΗΕ μπορεί να μην δημιουργεί έννομα αποτελέσματα, αλλά σίγουρα δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Απαξιώνοντας τις θριαμβολογίες κυβερνητικών στελεχών, ο καθηγητής τόνισε ότι η χώρα μας δεν πήρε τίποτε άλλο παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε ότι ο διάλογος με την Τουρκία θα γίνει μόνον για θαλάσσιες ζώνες.

«Πέστε μου, η απειλή που έχει γίνει στην Τουρκία είναι η μη βελτίωση των σχέσεων; Είδατε πουθενά την λέξη κυρώσεις» αναρωτήθηκε ο Ιωάννης Μάζης; «Περί μιας εργαλειοθήκης μιλήσαμε, λες και είμαστε υδραυλικοί ή ηλεκτρολόγοι» τόνισε, σημειώνοντας ότι ψηφίσαμε για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, οπισθοχωρώντας από την θέση της Κύπρου για ταυτόχρονες κυρώσεις κατά Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Γιάννος Χαραλαμπίδης έκανε λόγο για στημένο παιχνίδι για το τελικό αποτέλεσμα των συμπερασμάτων. «Δεν πιστεύω ότι το πρώτο και το δεύτερο προσχέδιο γράφτηκαν εκείνη την στιγμή», τόνισε συμπληρώνοντας ότι ήταν έτοιμα από πριν, αφού οι Βρυξέλλες ήξεραν το τελικό αποτέλεσμα. «Απλά έπρεπε να υπάρχει σασπένς» είπε λέγοντας ότι επί της ουσίας δημιουργήθηκε ένα σκηνικό για να γλυτώσει την Τουρκία από τις κυρώσεις.

Ο δε διεθνολόγος Γ. Κέντας έκανε λόγο για παγίδες στις πρόνοιες της «θετικής ατζέντας», προειδοποιώντας ότι υπάρχουν ασάφειες που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε μάλιστα στην παράγραφο 21 που αφορά τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Στα συμπεράσματα δεν ξεκαθαρίζονται επ’ ακριβώς τα μέρη που πρέπει να συμμετάσχουν στην «πολυμερή διάσκεψη» δεδομένης της θέσης της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This