Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2022

Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής Ραπτάκης: «Ερντογάν, άλλαξε πλεύση, αλλιώς θα το πληρώσεις»!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία και τους Αζέρους έστειλε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Λεωνίδας Ραπτάκης.

  • Συνέντευξη στον Δημήτρη Ριζούλη

Ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών Λεωνίδας Ραπτάκης, που βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, παραχώρησε στη «δημοκρατία» εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, με σημαντικά μηνύματα για τα εθνικά μας θέματα. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι, αν ο Ερντογάν δεν αλλάξει πλεύση, θα το πληρώσει και δίνει τις δικές του εκτιμήσεις για το τι θα συμβεί ως προς τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος αν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν.

  • Κύριε γερουσιαστά, ας ξεκινήσουμε με το φλέγον θέμα, την επίθεση Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ και τον διαφαινόμενο ρόλο της Τουρκίας.

Είναι βέβαιο ότι η Τουρκία είναι μια πηγή κακού και ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας για ολόκληρη την περιοχή. Από τη Συρία, τη Λιβύη, τα νησιά του Αιγαίου, τον Έβρο και την Κύπρο. Οπότε δεν θα με εξέπληττε καθόλου η ευθεία εμπλοκή της και στην εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή. Μπορεί να μην υπάρχουν ακόμα αποδείξεις, αλλά το θεωρώ βέβαιο. Όπως είναι επίσης βέβαιο πως αυτές οι ενέργειες έχουν δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό και αντιδράσεις στις ΗΠΑ, και ειδικά στα μέλη του Κογκρέσου, όπως στον Μενέντες, τον Ριντ και αρκετούς άλλους, που πλέον απαιτούν αυτή η επιθετικότητα κατά της Αρμενίας να σταματήσει άμεσα. Και έχουμε αποδείξεις ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το AWACS 737 για να κατοπτεύει τον εναέριο χώρο της Αρμενίας και να δίνει τα στίγματα των αρμενικών μαχητικών αεροσκαφών. Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας να απαιτήσουν την άμεση κατάπαυση του πυρός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση -η Αρμενία την έχει ήδη αποδεχθεί-, αλλά και ακόμα μία απόδειξη ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή είναι αποσταθεροποιητικός τόσο για την Αρμενία και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Ο Ερντογάν αρνείται να συμμορφωθεί με το κάλεσμα των τριών χωρών, γι’ αυτό και του αποδίδω την κυρία ευθύνη ως αποσταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή.

  • Προξένησε θετικά σχόλια στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο η επιστολή που υπέγραψαν μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα, η οποία ήταν εξαιρετικά σκληρή τόσο για το Αζερμπαϊτζάν όσο και για την Τουρκία.

Ναι, είναι σαφές ότι η αντίδραση στις ενέργειες της Τουρκίας είναι πλέον διακομματική. Ειδικά στο Κογκρέσο θα σας υπενθυμίσω ότι πέρυσι, για πρώτη φορά με διακομματική στήριξη, πέρασε το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι θεωρώ βέβαιη την επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, είτε άμεσα είτε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ειδικά εάν στο νέο Κογκρέσο μετά τις 3 Ιανουαρίου έχουν πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί. Αλλά και ακόμα νωρίτερα, διότι δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ρισκάρει προεκλογικά να εμποδίσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας που θα έχει εισηγηθεί το Κογκρέσο, καθώς το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο. Και μάλιστα, μου προκαλεί έκπληξη πώς ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει ακόμα πιέσει τον Ερντογάν σε ανώτατο επίπεδο να άρει τη στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, υποχρεώνοντάς το να δεχτεί την εκεχειρία.

  • Μια και πιάσαμε το θέμα των εκλογών, ποια η πρόβλεψή σας;
Δημοφιλείς Ειδήσεις  «Μετωπική» στη Βουλή για τις υποκλοπές

Κοιτάξτε, η κατάσταση είναι ρευστή και πρωτόγνωρη. Έχουμε την πανδημία, την επιστολική ψήφο, θα τολμήσω όμως να πω με σιγουριά ότι, εκτός από το Κογκρέσο και στη Γερουσία θα υπάρξει πλειοψηφία των Δημοκρατικών. Και τότε θα έχουμε γερουσιαστές, όπως ο Μενέντεζ και ο Ριντ, που θα διευθύνουν συγκεκριμένες επιτροπές εξαιρετικής σημασίας, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων. Τότε, ο δρόμος για σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα ανοίξει διάπλατα.

  • Υπάρχει στην Ελλάδα ανησυχία μήπως ο Ερντογάν, λόγω των αμερικανικών εκλογών και του κενού που θα δημιουργηθεί, επιχειρήσει τότε θερμό επεισόδιο ή κάποια άλλη επιθετική κίνηση.

Είμαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει κανένα κενό εξουσίας, διότι το Κογκρέσο είναι ενωμένο. Μην ξεχνάτε ότι το Κογκρέσο μπλόκαρε τα F-35, το Κογκρέσο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, το Κογκρέσο ήρε το εμπάργκο όπλων για την Κύπρο, Το Κογκρέσο, μάλιστα, ήταν αυτό που εισηγήθηκε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τις οποίες μπλόκαραν στις 28 Ιουλίου. Μετά τις 3 Νοεμβρίου, όταν οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον πλήρη έλεγχο, αυτό δεν θα ξανασυμβεί.

Και δεν θα είναι μόνο για την Αμερική. Βλέπετε, η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει εξοργίσει πλέον και ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα αυξανόμενο ρεύμα κατά του Ερντογάν και κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Το Κογκρέσο, λοιπόν, θα μπορεί να αποφασίσει οποιαδήποτε στιγμή κυρώσεις κατά της Τουρκίας και, όπως συμβαίνει σήμερα, γερουσιαστές απαιτούν άμεσες κυρώσεις και κατά του Αζερμπαϊτζάν, κυρίως με τη διακοπή της οικονομικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.

Να είστε σίγουροι λοιπόν ότι, εάν η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν δεν συμμορφωθούν άμεσα, τότε θα αντιμετωπίσουν εξαιρετικά σκληρές κυρώσεις. Και σας το λέω αυτό με βεβαιότητα. Ήδη, το αρμενικό λόμπι έχει κινηθεί μεθοδικά, το ίδιο και η ελληνική κοινότητα.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει παραλάβει 150.000 επιστολές διαμαρτυρίας και έχει κάνει τουλάχιστον 10.000 τηλεφωνικές συνομιλίες με Αμερικανούς, που απαιτούν να σταματήσει πλέον οποιαδήποτε στήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία. Εάν λοιπόν δεν «πιάσει» αυτόν τον σφυγμό των Αμερικανών πολιτών, θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα στις εκλογές. Ειδικά σε Πολιτείες που κυριολεκτικά εκλέγουν πρόεδρο. Αλίμονο, λοιπόν, για τον πρόεδρο εάν διαχωρίσει τις επιλογές του από το κοινό αίσθημα. Εγώ θα συμβούλευα τον Ερντογάν και το Αζερμπαϊτζάν να αλλάξουν αμέσως πλεύση, γιατί θα το πληρώσουν ακριβά.

  • Ως Έλληνας της Αμερικής, πώς αποτιμάτε τη στενή προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια γίνεται εκπληκτική δουλειά σε αυτόν τον τομέα, και πρέπει πραγματικά να συγχαρώ τον Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος κάνει εξαιρετικό έργο ως πρέσβης στην Ελλάδα. Θα ήθελα πραγματικά να τον δω να μένει παραπάνω σε αυτή τη θέση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Είναι επίσης δεδομένο ότι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ είναι εξαιρετικά σημαντικοί σύμμαχοι για τις ΗΠΑ.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να συγχαρούμε την Ελλάδα, το ελληνικό Κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό, όπως και τις ΗΠΑ, το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για αυτή τη στενή συμμαχία.

Δυστυχώς, η πανδημία μάς εμπόδισε να έχουμε ένα ακόμα ρεκόρ Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα, όμως η νέα συμφωνία για τη βάση της Σούδας, οι εξελίξεις στην Αλεξανδρούπολη, η ΟΝΕΧ στη Σύρο, η Λάρισα, τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, όπου μπορεί να γίνει επένδυση που θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας για τους Έλληνες, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό μετά την παρατεταμένη κρίση αλλά και την πανδημία, δείχνουν ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας είναι όντως καλύτερες από ποτέ.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  «Η Τρίπολη θα γίνει hub … η Ελλάδα κέντρο φαρμάκου για όλη την Ευρώπη» - Τι είδε ο Μητσοτάκης στη ΒΙΠΕ Τρίπολης

Η σχέση, όμως, αυτή πρέπει να είναι αμφίπλευρη. Ναι μεν η επιστολή Πομπέο, τον περασμένο Γενάρη, ήταν πολύ σημαντική, όμως πολλοί θα θέλαμε να δούμε πιο σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας. Θεωρώ ότι, εάν υπάρξει αλλαγή στον Λευκό Οίκο, μία από τις πρώτες προτεραιότητες του Μπάιντεν θα είναι ο EastMed, ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα.

  • Υπάρχει η διάχυτη ανησυχία ότι οι ΗΠΑ ασκούν πίεση για απόσυρση αμερικανικών οπλικών συστημάτων από τα ελληνικά νησιά. Όμως, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υπερασπίσει με κάθε τρόπο τα νησιά της απέναντι στην Τουρκία, της οποίας οι βλέψεις είναι ξεκάθαρες. Εσείς πώς κρίνετε μια τέτοια απαίτηση, εάν όντως υπάρχει;

Θα σας το πω και εγώ ξεκάθαρα. Αφού ο Τραμπ λέει ότι του αρέσουν οι καλές συμφωνίες, θα προτείνω και εγώ μια συμφωνία: Να αποσύρει η Τουρκία και τον τελευταίο στρατιώτη από την Κύπρο, να διαλύσει τη στρατιά του Αιγαίου, να απομακρύνει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από τα παράλια και έπειτα να κάτσουμε να συζητήσουμε.

Εμένα δεν θα μου άρεσε καθόλου η ιδέα οποιασδήποτε μορφής αφοπλισμού των ελληνικών νησιών. Όπως δεν θα άρεσε και στις ΗΠΑ οποιαδήποτε ιδέα να αφοπλίσει το Γκουαντάναμο, τα Key West, τα νησιά του Ειρηνικού, όπως η Χαβάη και λοιπά.

Γενικώς, δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα να πιεστεί η Ελλάδα για κάτι τέτοιο.

  • Επειδή δεν ξεχνάμε ότι έρχονται και εκλογές, πείτε μας για τους Ελληνοαμερικανούς υποψηφίους. Θα έχουμε πάλι ισχυρές παρουσίες; Να δώσουμε και ένα στίγμα στους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους!

Οπωσδήποτε! Έχουμε πολλά εξέχοντα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που κατέρχονται ως υποψήφιοι. Για το Κογκρέσο έχουμε τον Γκας Μπιλιράκις, τον Τσάρλι Κριστ, τον Τζον Σαρμπάνις, την Ντίνα Τάιτους, τον Κρις Πάπας, που και οι πέντε, όπως όλα δείχνουν, θα επανεκλεγούν! Επίσης, έχουμε μια πολύ σημαντική μάχη στη Νέα Υόρκη, με τη Νικόλ Μαλλιωτάκη. Υπάρχει και η Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη. Συνολικά έχουμε 12 Έλληνες υποψηφίους για τη Γερουσία και 30 για τα τοπικά Κοινοβούλια. Έχουμε υποψηφίους στις 17 από τις 50 Πολιτείες! Έχουμε ακόμα Ελληνοαμερικανούς που ήδη έχουν εξασφαλίσει την εκλογή τους. Έχουμε λοιπόν μια πανίσχυρη ομάδα δεκάδων Ελληνοαμερικανών που έχουν δημιουργήσει ένα ιδιότυπο «ICE», έναν ισχυρό σύνδεσμο, όπου τα μέλη έχουν άμεση επικοινωνία μεταξύ τους και μπορούν να παρέμβουν σε πλήθος θεμάτων υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου. Έχουμε πλέον τη δύναμη να παρέμβουμε στην Ουάσινγκτον, με προτάσεις και πίεση. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Ελληνοαμερικανοί υποψήφιοι θα τα πάνε εξαιρετικά, διότι δουλεύουν σκληρά και είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι η ερχόμενη χρονιά θα είναι υπέροχη για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μαυρογιαλουρισμός Μητσοτάκη» τα 600 ευρώ στους αστυνομικούς, για τον Σπίρτζη

Τα 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια...

Δίλημμα μέσω Τρίπολης: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή ο Αλέξης Τσίπρας;»

Από την Τρίπολη, όπου βρίσκεται όλη μέρα σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την...

Σίγουρος ο Τσούνης ότι η Ελλάδα θα αντικαταστήσει την… Gazprom!

Το μήνυμα πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσβλέπουν στην Ελλάδα να παίξει έναν...

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τραγικό θάνατο παιδιού σε σχολείο στις Σέρρες

Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία των Σερρών όταν μαθητής της Στ’ τάξης και γιος γνωστού καρδιολόγου...

Για πρώτη φορά στο Καζακστάν Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ Τοκάγιεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Τ. Μουχτάρ...

Βουλή: «Άδειασαν» το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ οι κοινωνικοί φορείς

Πυρά κατά του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ - Αναφορές σε αντισυνταγματικότητες και παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Τι δεν είπε ο Οικονόμου για τις παρακολουθήσεις των στρατηγών

Εκκωφαντική ήταν η σιωπή του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για το μέγα σκάνδαλο των...

«Μαυρίστε τον!» – Ολομέτωπη επίθεση σε Μητσοτάκη από πρώην «γαλάζιους»

Με κύριο «στόχο» το σκάνδαλο των υποκλοπών, δύο πρώην «γαλάζιοι» εξαπέλυσαν μέσω Twitter μια...

«Η Τρίπολη θα γίνει hub … η Ελλάδα κέντρο φαρμάκου για όλη την Ευρώπη»...

Σέλφι, βόλτες στα μαγαζιά, ακόμα και… στιλιστικές απόψεις, περιλάμβανε το «μενού» της επίσκεψης του...

Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Ντογιάκο για τις υποκλοπές: «Όλοι γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε νωρίτερα τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο...

Συνάντηση Τσίπρα-Ντογιάκου για τις υποκλοπές

Στον Άρειο Πάγο μετέβη το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος...

«Χαστούκι» από το ΣτΕ στην κυβέρνηση για τα δημοτικά συμβούλια

Στον αέρα τινάζεται ολόκληρη η μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική θητεία των δημοτικών συμβουλίων στους δήμους...

Νέα… κωλοτούμπα Άδωνι για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ο...

«Μετωπική» στη Βουλή για τις υποκλοπές

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το... ματς κορυφής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον...

ΕΥΠ: Παρακολουθούσε και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων!

Θύματα των υποκλοπών (και) οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Σέρρες: Παιδί γνωστού γιατρού ο 11χρονος που σκοτώθηκε μετά από έκρηξη στο λεβητοστάσιο – Τι οδήγησε στην τραγωδία

Συντετριμμένος ο πατέρας του παιδιού - «Διαφωνούσα με το έργο» λέει ο διευθυντής του σχολείου

Στο γηροκομείο η Ρένα Κουμιώτη – Δεν ξέρει ότι πέθανε ο γιος της

Στο Γηροκομείο Αθηνών, σε διπλανά δωμάτια με τη μεγάλη...

«Χειροβομβίδα» από τον καθηγητή Βιοχημείας Κωνσταντίνο Πουλά: «Ο ιός ήταν προσπάθεια πειραματική και συνεργάζονταν και Έλληνες»

Υποστήριξε ακόμα ότι δεν μπορεί να χτιστεί τείχος ανοσίας και πως οι μαζικοί εμβολιασμοί προκαλούν μεταλλάξεις

NEWSROOM