Η ΠτΔ στέλνει, μέσω Ρώμης, μήνυμα στην Τουρκία: «Δεν θα γίνει ανεκτή καμία απειλή στην κυριαρχία μας» – Στήριξη σε Αναστασιάδη

Must Read

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την Ρώμη όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και του εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την παράνομη απόφαση της Τουρκίας για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.

Τόνισε, επίσης, ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση τόσο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσο και της διεθνούς νομιμότητας.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της στην Ιταλία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, θα έχει την Παρασκευή στις 13.00 συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και στις 16.00 με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Τα μηνύματα που έστειλε στην Τουρκία μέσω της La Repubblica η ΠτΔ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παραχώρησε αναλυτική συνέντευξη στην εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica και οι αναφορές της στην Τουρκία ήταν μεν συγκαταβατικές, αλλά με μηνύματα όπου χρειαζόταν, τόσο για τη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα, όσο και απέναντι στην Κύπρο.

  • Σε ερώτηση για τη σχέση και την στάση της Τουρκίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε αναφέροντας και το μεταναστευτικό:

«Η Ελλάδα βρέθηκε ανάμεσα σε δύο ταυτόχρονες κρίσεις που συνδέονται με την ένταση με την Τουρκία. Από τα τέλη Ιουλίου βρεθήκαμε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε μία κλιμάκωση χωρίς προηγούμενο της επιθετικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μία επιθετικότητα που βασίζεται σε αυθαίρετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω τα συμβάντα του Φεβρουαρίου και Μαρτίου, με την απαράδεκτη ιδιοτελή εκμετάλλευση από την τούρκικη πλευρά των μεταναστευτικών ροών και των προσφύγων στα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Και οι δύο περιπτώσεις δεν αποτελούν διμερή θέματα και υπερβαίνουν σαφώς το εθνικό μας συμφέρον, γιατί τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επείγουσα ανάγκη για μία νέα αποτελεσματική και ανθρωπιστική πολιτική προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Στην Ανατολική Μεσόγειο καταστήσαμε σαφές ότι παράνομες πράξεις και προκλήσεις όπως αυτές που διέπραξε η Τουρκία δεν συνάδουν με τους διεθνείς νόμους και τις διεθνείς σχέσεις. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντικατοπτρίζουν τις θέσεις μας και δεν αφήνουν αμφιβολίες ότι θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες αν η Τουρκία επιμείνει με την μονομερή επιθετικότητά της».

Και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε να έχουμε ειρηνική και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Για τον λόγο αυτό η αποκλιμάκωση της έντασης είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση. Η Ευρώπη έκανε πάντα προσεκτικά βήματα για να επιλύσει κρίσεις και διαφορές. Στην Τουρκία δόθηκε ένα λογικό περιθώριο κινήσεων αλλά την ίδια στιγμή η Άγκυρα έλαβε την προειδοποίηση ότι τα κράτη μέλη περιμένουν να λήξει η επιθετική της συμπεριφορά».

  • Ερωτώμενη από τον Ιταλό δημοσιογράφο για το αν βλέπει κίνδυνο πολέμου στην Μεσόγειο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στέλνοντας παράλληλα και μήνυμα στην Τουρκία:

«Προτιμώ να μιλώ με όρους ειρήνης και συμβιβασμού μεταξύ γειτόνων. Αλλά ο κίνδυνος πολέμου προέκυψε με έντονο τρόπο σε δημόσιες δηλώσεις, και όχι ξαφνικά. Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα εντάσσονται σε μία ρητορική εξαιρετικά επιθετική προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη χώρα όπου ισχύει το κράτος δικαίου, μία χώρα με βαθιά προσκόλληση στη διεθνή νομοθεσία και στις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των χωρών. Καμία σπίθα πολέμου δεν θα πυροδοτηθεί με δική μας ευθύνη. Αλλά δεν θα γίνει ανεκτή καμία απειλή στην κυριαρχία μας και στα δικαιώματα που πηγάζουν από αυτή. Ο σκοπός μας είναι να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με μια συγκεκριμένη ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο και η εξεύρεση συμφωνίας».

  • Δεν θεωρείτε ότι η αντίθεση της Κύπρου σε κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας -εκτός και αν ληφθούν ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Άγκυρας- είναι μια πράξη realpolitik που αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές αξίες και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; ρώτησε λίγο προβοκατόρικα η La Repubblica. Και η πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε:

«Δεν μπορούμε να συζητούμε για ευρωπαϊκές αρχές, σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας -συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- εάν αγνοούμε αυτό που είναι πασιφανές σε όλους μας: τη συνεχή, εδώ και 46 χρόνια, ξεκάθαρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του πληθυσμού της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή, την κατοχή και τον εποικισμό σχεδόν του 37% της επικράτειας της Κυπριακή Δημοκρατίας, ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, υπήρξαν πεπεισμένοι υποστηρικτές των κυρώσεων, μετά από τα πρόσφατα γεγονότα στην Λευκορωσία. Δεν ήταν θέμα realpolitik αλλά αξιοπιστίας και συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This