Δένδιας από το Ιράκ: «Κάθε κρίση στην ευρύτερη περιοχή έχει έναν κοινό παρονομαστή: την Τουρκία»

Πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ εδώ και 22 χρόνια

Must Read

Φουλ επίθεση του Νίκου Δένδια κατά της Τουρκίας, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να ξεκαθαρίζει ότι «διάλογος μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών δεν μπορεί ποτέ να γίνει σε ένα περιβάλλον επιθετικότητας και απειλών». Ανέφερε επίσης το αυτονόητο: «Κάθε κρίση και κάθε προβληματική κατάσταση στην περιοχή, όπως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Λιβύη, η Συρία, η Κύπρος, η ν/α Μεσόγειος, αλλά και το Ιράκ, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την Τουρκία».

Ο Νίκος Δένδιας στη Βαγδάτη έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Ιράκ, Μπαρχάμ Σαλίχ (Barham Salih), κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του για συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ εδώ και 22 χρόνια!

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν περιφερειακά θέματα, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. «Η Ελλάδα υπήρξε ιστορικός φίλος του Ιράκ. Η Ελλάδα υπήρξε ιστορικός φίλος του αραβικού κόσμου», σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως το Ιράκ: «Επιτρέψτε μου να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να επιβεβαιώσω την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, στην πολιτική ενότητα και κυριαρχία του Ιράκ. Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως ένα σταθερό και ευημερούν Ιράκ ως μέρος μιας σταθερής και ευημερούσας περιοχής με ισορροπημένες σχέσεις με τους γείτονές της. Φυσικά βάσει του σεβασμού της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου».

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Χουσεΐν με τον οποίο μάλιστα υπέγραψαν μνημόνια κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις και συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Ο Έλληνας αναφερόμενος στην Τουρκία και τις προκλήσεις της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου τόνισε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφό μου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την διπλωματία των κανονιοφόρων της Τουρκίας, μια πρακτική, πρέπει να πω, των προηγούμενων αιώνων, που δυστυχώς συνεχίζεται. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς και την απόφασή της να ανοίξει το παράκτιο μέτωπο των Βαρωσίων στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για να συνεχίσει: «Πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι αποφάσεις της Τουρκίας καταδικάστηκαν ευρέως από τη διεθνή κοινότητα. Σας ενθαρρύνω να δείτε τη χθεσινή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η Ελλάδα έχει δηλώσει επανειλημμένα στο υψηλότερο επίπεδο ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, βάσει του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας. Ωστόσο, καταστήσαμε επίσης ξεκάθαρο ότι ο διάλογος μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών δεν μπορεί ποτέ να πραγματοποιηθεί σε ένα περιβάλλον επιθετικότητας και απειλών».

Και κατέληξε συνδέοντας την Τουρκία με όλες τις κρίσεις της περιοχής: «Πιστεύω ότι είναι πλέον πιο εμφανές από ποτέ ότι η Τουρκία ενεργεί ως ταραξίας της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ουσιαστικά, κάθε κρίση και κάθε προβληματική κατάσταση στην περιοχή, όπως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Λιβύη, η Συρία, η Κύπρος, η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, αλλά και το Ιράκ, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την Τουρκία».

Μετά τη Βαγδάτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Ερμπίλ όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και με τον πρωθυπουργό της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Νεσιρβάν Μπαρζανί  και Μαρσούρ Μπαρζανί, καθώς και με τον ιστορικό ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί (Masoud Barzani).

Τέλος, θα εγκαινιάσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ερμπίλ, παρουσία τοπικών αξιωματούχων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This