Τρίτη 15/6/2021

Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τα κόμματα για τα ελληνοτουρκικά: «Τώρα είναι η ώρα της εθνικής προσπάθειας»

O Νίκος Δένδιας είδε τους Γιώργο Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέα Λοβέρδο (ΚΙΝΑΛ), Γεώργιο Μαρίνο (ΚΚΕ), Αντώνη Μυλωνάκη (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ) και Δημήτρη Λιάπη - Γιώργο Λογιάδη (ΜέΡΑ25).

Τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενημερώνει από το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.

Η ενημέρωση ξεκίνησε στις 11:00 με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο. Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας είδε τους Ανδρέα Λοβέρδο (ΚΙΝΑΛ), Γεώργιο Μαρίνο (ΚΚΕ), Αντώνη Μυλωνάκη (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ) και Γιώργο Λογιάδη (ΜέΡΑ25).

Κατρούγκαλος: «Δεν είναι η ώρα των λόγων πια, είναι η ώρα των έργων»

Την ανάγκη να διεκδικήσει και να πετύχει ο Πρωθυπουργός κυρώσεις, αλλά και προχωρήσει και στην επέκταση των χωρικών υδάτων άμεσα νότια και ανατολικά της Κρήτης υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.

«Δεν είναι η ώρα των λόγων πια, είναι η ώρα των έργων. Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα και πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα μη ανοχής περαιτέρω τετελεσμένων ή προκλήσεων», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, και αναφέρθηκε στο περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε χθες τον υπουργό Εξωτερικών από τη Βαγδάτη στην Αθήνα.

«Έθεσα εκ νέου το ζήτημα σήμερα ο πρωθυπουργός να διεκδικήσει και να πετύχει κυρώσεις, στόχο που ο ίδιος είχε θέσει στον εαυτό του για το προηγούμενο ήδη Συμβούλιο και την ανάγκη να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων άμεσα νότια και ανατολικά της Κρήτης, προοπτικά νότια Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και στο συγκρότημα Καστελορίζου ξεκινώντας με τα αυτονόητα στις περιοχές αυτές με το κλείσιμο των κόλπων και των γραμμών βάσης», επεσήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τώρα είναι η ώρα της εθνικής προσπάθειας, η οποία πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής και όχι στο κενό στρατηγικής χωρίς πυξίδα», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Μυλωνάκης: «Κυρώσεις εδώ και τώρα»

Κυρώσεις εδώ και τώρα ζήτησε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέσει τις κόκκινες γραμμές της.

«Δεν κρύβω την ανησυχία μας, όχι μόνο τη δικιά μας, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών. Ο Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει την άποψη ότι είναι περιφερειακή δύναμη χωρίς να σέβεται κανένα δίκαιο, το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας».

Όσον αφορά το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε ότι «οι αποφάσεις τις οποίες πρέπει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καθοριστικές: κυρώσεις εδώ και τώρα. Η Γερμανία προσπαθεί από ότι φαίνεται να μη βάλει στο τραπεζι σήμερα το θέμα της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός κατά την άποψή μας θα πρέπει να σκληρύνει τη στάση του και έναντι των Ευρωπαίων και έναντι του ΝΑΤΟ, αλλά και έναντι της Τουρκίας».

Ανέφερε δε πως ο κ. Δένδιας του περιέγραψε πώς το αεροσκάφος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών γυρίζοντας από τη Βαγδάτη επί 28 λεπτά κρατούνταν στον αέρα σε αναμονή, ενώ τώρα οι Τούρκοι δηλώνουν ότι έγινε τεχνικό λάθος.

«Ο Ερντογάν πρέπει να πιστέψει ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή και είναι ισχυρή. Να μαζέψει λοιπόν το Όρουτς Ρέις, να γυρίσει μαζί με τις φρεγάτες και τα πλοία συνοδείας στην Τουρκία και να καθήσει να μιλήσει γι’ αυτό, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση τον καλεί, μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Ελληνική Λύση είναι υπέρ της σκληρής πλέον ενεργητικής αμύνης. Μέχρι εδώ. Αν δε το κάνει θα πρέπει να απολογηθεί και η κυβέρνηση. Γιατί δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ο κ. Γεραπετρίτης και να λέει ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Απαράδεκτο».

«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση; Να μας το πει. Αν δε μπορεί να πάει σε άλλη λύση, ή να παραιτηθεί ή να ζητήσει τη βοήθεια των πολιτικών αρχηγών. Το Όρουτς Ρέις πρέπει να εξαφανιστεί από τις θάλασσες της πατρίδας μας», κατέληξε.

Λογιάδης: «Να είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις»

Την ανάγκη η Ελλάδα να είναι ενωμένη απέναντι στις προκλήσεις επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ενημέρωση από τον κ. υπουργό, διεξοδική για όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα την Ελλάδα και κυρίως τα ζητήματα με την Τουρκία».

Σημείωσε πως «ως ΜέΡΑ25 εξεθέσαμε και εμείς τις δικές μας θέσεις σε πολλά πράγματα είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και στηρίζουμε ασφαλώς το έργο του υπουργείου Εξωτερικών» και τόνισε: «Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις που υπάρχουν».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ