Τετάρτη 22/9/2021

Υπ. Προστασίας του Πολίτη και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι το πόρισμα της «επιτροπής Αλιβιζάτου» είναι κόλαφος…

Χαρτοπόλεμος

Ένα πόρισμα της άτυπης «επιτροπής Αλιβιζάτου» για την αστυνομική βία, έχει προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον μεν Χρήστο Σπίρτζη από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για «κόλαφο κατά της αστυνομίας», το δε Υπουργείο να απαντά ότι πρόκειται για «κόλαφο για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για δόγμα «Τρόμος και Πάταξη» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι ευθύνες αυτού του αντιδημοκρατικού κατήφορου αλλά και οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας, η ανοχή ή η συγκάλυψη των μειοψηφικών ακραίων στοιχείων εντός της αστυνομίας, ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Από την άλλη, το Υπουργείο αναδεικνύει τα όσα θεωρεί ότι πέτυχε: «Η σημερινή Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου, συνέστησε την Επιτροπή, έχει καλύψει το σύνολο των προτάσεων της καθώς και των υποδείξεων του Συνηγόρου του Πολίτη. Δηλαδή έκανε σε ένα χρόνο όσα δεν έγιναν στα προηγούμενα δέκα χρόνια».

Τι υποστήριξε ο Χρήστος Σπίρτζης και ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η επιβεβαίωση όσων καταγγέλλουμε από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα απαράδεκτα κρούσματα αστυνομικής βίας, που τις περισσότερες φορές τυγχάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας, σφραγίζεται σήμερα από το πόρισμα της επιτροπής του καθηγητή κ. Ν. Κ. Αλιβιζάτου.

Τονίζουμε ότι το πόρισμα της Επιτροπής εστάλη στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, στις 4 Μαΐου 2020 και κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, 6 μήνες μετά από την αποστολή του, σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Κων/νου Μάρκου.

Το γιατί από την Κατεχάκη μέχρι τη Βουλή το πόρισμα της επιτροπής έκανε 6 μήνες να φτάσει το αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε με μια απλή ανάγνωση του πορίσματος, με τις ανατριχιαστικά συμπεράσματα, τις ενδεικτικές προτάσεις και τις κομψές ακαδημαϊκές διατυπώσεις του γενικού συμπεράσματος.

Τα περιστατικά αστυνομικής βίας που ζήσαμε, τους τελευταίους 6 μήνες κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» του πορίσματος από την Κατεχάκη στη Βουλή, τα θυμόμαστε όλοι πάρα πολύ καλά. Τα θυμόμαστε στις δίκαιες μαθητικές διαμαρτυρίες για τα ελλιπή μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στα σχολεία, στην ειρηνική συγκέντρωση έξω από το εφετείο, στη συνεχή χρήση χημικών μέχρι και μέσα σε καφετέριες με μικρά παιδιά, στη συμπεριφορά ακραίων στοιχείων στους δρόμους της Αθήνας, των νησιών του Βορείου Αιγαίου, της Ορεστιάδας, σε κάθε μορφής κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Οι ευθύνες αυτού του αντιδημοκρατικού κατήφορου αλλά και οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας, η ανοχή ή η συγκάλυψη των μειοψηφικών ακραίων στοιχείων εντός της αστυνομίας, ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε περαιτέρω. Αρκεί μια ανάγνωση του πορίσματος.

Δεν θα κουραστούμε να αναφέρουμε ότι το πολιτικό δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη «Τρόμος και Πάταξη» έχει απελευθερώσει ακροδεξιούς θύλακες εντός της αστυνομίας, που με τις πράξεις τους και την συμπεριφορά τους θίγουν την ελληνική κοινωνία, τη δημοκρατία μας αλλά και την πλειοψηφία των αστυνομικών, που υπηρετούν με σεβασμό την ελληνική κοινωνία και με πίστη στη δημοκρατία και το σύνταγμα.

Η θετική διαπίστωση είναι ότι υπάρχουν επιστήμονες και λειτουργοί, που ακόμη κι αν διαφωνεί κάποιος μαζί τους, σέβονται την επιστημονική τους ιδιότητα και το υπηρεσιακό τους καθήκον, προασπίζουν το ακαδημαϊκό κύρος και δεν γίνονται άλλοθι συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων. Δυστυχώς τέτοιες στάσεις, που όφειλαν να είναι αυτονόητες για όλους, στις μέρες μας, με τη λειτουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του, δεν είναι και γι’ αυτό πρέπει να επιβραβεύονται δημόσια».

Η απάντηση του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη

Σχετικά με την κατάθεση πορίσματος τριών από τα πέντε μέλη της άτυπης «επιτροπής Αλιβιζάτου» για την διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

  1. Η επιτροπή συνεστήθη με απόφαση του Υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη τον Νοέμβριο 2019 υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτου.
  2. Η επιτροπή μελέτησε 20 φακέλους περιστατικών και παρέδωσε πόρισμα τον Μάϊο 2020 με υπογραφές τριών από τα 5 μέλη της.
  3. Όλα τα περιστατικά που μελέτησαν αφορούσαν περίοδο πριν την σημερινή διακυβέρνηση, συγκεκριμένα των ετών 2017-2018.
  4. Στο πόρισμα διατυπώνονται 9 προτάσεις. Από αυτές όλες πλην των υπ’ αριθμ. 7 και 9 έχουν  υλοποιηθεί, οι πιο σημαντικές μάλιστα πριν καν εκδοθεί το πόρισμα της επιτροπής. Συγκεκριμένα η ανάθεση ανακριτικών αρμοδιοτήτων στον Συνήγορο του Πολίτη νομοθετήθηκε με τον ν.4662/2020 και με το π.δ.111/2019 τροποποιήθηκε το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και φερεγγυότητα των πειθαρχικών ερευνών της Αστυνομίας. Οι προτάσεις 7 και 9 που δεν έχουν υλοποιηθεί αφορούν στη μονιμοποίηση της εν λόγω επιτροπής -που δεν έχει πλέον νόημα γιατί οι αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στον Συνήγορο του Πολίτη- και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, που είναι ευρύτερο κυβερνητικό θέμα και αφορούν υποθέσεις της δεκαετίας του 2000.

Στα δημοσιεύματα  φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ εντύπων αλλά και από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για «κόλαφο κατά της αστυνομίας», για «επιβεβαίωση για απαράδεκτα κρούσματα αστυνομικής βίας» κλπ.

Από όσα προαναφέρθηκαν γίνεται φανερό ότι:

  • Αν υπάρχει κόλαφος είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην διακυβέρνησή του συνέβησαν όσα αναφέρονται στο πόρισμα και για τα οποία προκύπτει ότι δεν έκανε τίποτε.
  • Αν υπάρχει επιβεβαίωση είναι για την στεγνή καταγγελτική ευκολία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τον όρο αστυνομική βία. Δεν μερίμνησε για τίποτε όσο κυβερνούσε, δεν πρόσεξε καν ότι σήμερα οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν ήδη υλοποιηθεί, δεν ασχολήθηκε καν με ότι οι περιπτώσεις που εξετάσθηκαν αφορούν όλες  στη διακυβέρνησή του.

Η σημερινή Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου, συνέστησε την Επιτροπή, έχει καλύψει το σύνολο των προτάσεων της καθώς και των υποδείξεων του Συνηγόρου του Πολίτη. Δηλαδή έκανε σε ένα χρόνο όσα δεν έγιναν στα προηγούμενα δέκα χρόνια.   

Για άλλη μια φορά οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβαδίζουν με τα στοιχεία και την πραγματικότητα. Συνεχίζουμε».

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ