Τετάρτη 16/6/2021

Γ. Γεραπετρίτης: «Προτεραιότητα στα σχολεία στη σταδιακή άρση των μέτρων»

«Επίταξη σημαίνει πολύ υψηλό κόστος για το δημόσιο»

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ουσιαστικά αυτό που αναμένεται να ανακοινωθεί κι επίσημα: «Με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη μια άρση του lockdown την ερχόμενη Δευτέρα, υπάρχει μια χρονική υστέρηση στην απόκριση των μέτρων».

Και πρόσθεσε ότι τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα επανέλθουν: «Φαίνεται ότι θα πάμε σε μια σταδιακή άρση μέτρων. Τα σχολεία, και για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας των παιδιών, θα επανέλθουν στην κανονική ροή με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, το συντομότερο δυνατόν».

Αναφερόμενος στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας, ο κ.Γεραπετρίτης τόνισε: «Ενδεχομένως να έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο καθολικά μέτρα, πιο οριζόντια, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα· η επιβάρυνση του ΕΣΥ έπαιξε ρόλο για την απόφαση του δεύτερου lockdown. Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ, οι ΜΕΘ. Θα υπάρξουν κι άλλες προσλήψεις. Δεν είναι η λύση όμως οι ΜΕΘ, θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι».

Για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών ο Υπουργός Επικρατείας είπε: «Σε συνεννόηση με τις ιδιωτικές κλινικές είχαμε ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Επίταξη σημαίνει πολύ υψηλό κόστος για το δημόσιο. Τώρα που πλέον η κατάσταση απαιτεί νέες δομές και υπηρεσίες, προσφεύγουμε στο εργαλείο της επίταξης ως τελευταίο καταφύγιο».

Σε ότι αφορά τη διάσωση της Aegean σχολίασε: «Η Aegean έχει όλα τα χαρακτηριστικά του εθνικού αερομεταφορέα, στο μέτρο που η χώρα μας είναι μια τουριστική χώρα, ο εθνικός αερομεταφορέας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στηρίζονται οι εθνικοί αερομεταφορείς. Εφόσον πάνε καλά τα πράγματα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει δικαιώματα πάνω στην εταιρεία».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε περίπτωση παράτασης της κρίσης: «Έχουμε δημιουργήσει ένα αποθεματικό αναγκαίο σε περίπτωση που θα έχουμε παράταση της υγειονομικής κρίσης. Η Ελλάδα, μαζί με την Τσεχία, αντιμετώπισε τη μικρότερη μείωση εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ