Τετάρτη 28/7/2021

Ευροβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν κοινά ερωτήματα στην Κομισιόν αναφορικά με την ανάγκη αξιοπιστίας των επιδημιολογικών δεδομένων

Οι αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» στο Ευρωκοινοβούλιο

Τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των επιδημιολογικών δεδομένων
αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού φέρνουν με κοινή ερώτηση προς την Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης.

Οι δύο Ευρωβουλευτές τονίζουν την αναγκαιότητα συντονισμένης δράσης σε ενωσιακό επίπεδο, καθώς και τη σημασία που έχει η ακρίβεια και η αξιοπιστία των επιδημιολογικών δεδομένων που γνωστοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ΕΚΕΠΝ) από τις εθνικές αρχές των κρατών μελών.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων που κάνουν λόγο για ελλιπή παροχή στοιχείων προς την εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και για ύπαρξη παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων, ο Δημ. Παπαδημούλης και ο Π. Κόκκαλης καλούν την Κομισιόν να απαντήσει πώς διασφαλίζεται «ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρέχουν οι εθνικές αρχές είναι αξιόπιστα και δεν επηρεάζονται από σκοπιμότητες» καθώς και να αξιολογήσει «από πλευράς αξιοπιστίας και διαφάνειας τα δεδομένα που λαμβάνει το ΕΚΕΠΝ στο πλαίσιο αναφοράς κρουσμάτων από τα κράτη μέλη».

Τέλος, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν την Κομισιόν «πως
προτίθεται να βελτιώσει το πρωτόκολλο αναφοράς κρουσμάτων προκειμένου να 
ενισχυθεί η αξιοπιστία και η διαφάνεια των δεδομένων που λαμβάνει το ΕΚΕΠΝ από τα
κράτη μέλη».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ