Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Σύνοδος Κορυφής: «Τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ ελπιδοφόρα» – Τι αναφέρει το τρίτο προσχέδιο

Τρίτο προσχέδιο στο τραπέζι

«Οι ηγέτες της ΕΕ ξεκινούν διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο προσχέδιο κειμένου για την Τουρκία μετά από διάλειμμα 30 λεπτών, αλλά τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ ελπιδοφόρα. Δεν υπάρχει συναίνεση αυτή τη στιγμή», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος για τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με το Politico. Τι αναφέρει το τρίτο προσχέδιο.

«Δεν έχουν πραγματοποιηθεί διμερείς επαφές για την Τουρκία», πρόσθεσε.

Δείτε ακόμα: Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: «Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις και η ΕΕ είναι στο αν και το αλλά»

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, πριν από το διάλειμμα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία μίλησαν για την Τουρκία και η Κύπρος μίλησε δύο φορές. «Οι θέσεις φαίνονται πράγματι πολύ μακριά», είπε ο διπλωμάτης.

«Αλλά δεν είναι όλες αυτές οι χώρες σκληροπυρηνικές. Η Αυστρία, για παράδειγμα, είναι μια χαρά με το τρέχον σχέδιο», είπε ένας δεύτερος διπλωμάτης.

Τι αναφέρει το τρίτο προσχέδιο

Το τρίτο προσχέδιο για την Τουρκία περιλαμβάνει νέα γλώσσα για το μεταναστευτικό και την Κύπρο. Στη νέα… εκδοχή, που μεταφέρει το POLITICO, η ΕΕ «καλεί την Τουρκία για υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης παράνομων μεταναστών», ικανοποιώντας ένα ελληνικό αίτημα.

Η νέα γλώσσα για την Κύπρο κάνει πιο σαφή ορισμένα σημεία, όπως για παράδειγμα ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία».

Η γλώσσα για τις κυρώσεις παραμένει σχεδόν η ίδια, με κάποιες τροποποιήσεις – όπως το ότι ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell θα πρέπει να υποβάλει έκθεση σχετικά με την κατάσταση «στην περιοχή και όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο» για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα έως τον Μάρτιο. Η έκθεσή του θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει «τη λειτουργία της Τελωνειακής Ένωσης» μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας – ένα σημείο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξισορροπεί τη σκληρότερη γλώσσα προς την Άγκυρα για τη μετανάστευση και την Κύπρο.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, μια συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχει κάποια αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ