Νέο μήνυμα του ΥΠΕΞ στο Μαξίμου με «γέφυρα» το δημοσίευμα της «δημοκρατίας»

Η πρόταση υποταγής της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε με προσβολή από την τουρκική

Must Read

Απέλπιδα προσπάθεια διάψευσης της αποκάλυψης της «δημοκρατίας» για την πρόταση της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, πρέσβεως Ελ. Σουρανή, προς τον Τούρκο ομόλογό της Ι. Καλίν, περί επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών, κατέβαλε η κυβέρνηση.

Με τις συνήθεις ύβρεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ο οποίος δήλωνε, ελάχιστες ώρες πριν από το lockdown, ότι δεν θα επιβληθεί και δικαιολογούσε την «ποδηλατάδα» του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα μέχρι που ζήτησε συγγνώμη ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης) ισχυρίστηκε ότι «κανείς δεν δικαιούται να παίζει παιχνίδια στην πλάτη της χώρας»! Συνέχισε λέγοντας ότι «κάποιοι που φαίνεται ότι έχουν εθιστεί στα fake news και στις προβοκατόρικες δημοσιεύσεις σπεκουλάροντας στα εθνικά μας θέματα εφηύραν στο παρά πέντε της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου “μυστικές συνεννοήσεις” με την Τουρκία».

Σε πολύ πιο προσεκτικό ύφος, το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, «δεν λέει τίποτα για την ταμπακιέρα», δηλαδή την επίμαχη ακριβώς επικοινωνία Σουρανή – Καλίν. Όπως προκύπτει μάλιστα από τις διατυπώσεις (…«εφόσον»), το υπουργείο Εξωτερικών αξιοποίησε την αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για να (ξανα)στείλει μήνυμα προς το Μαξίμου ότι προϋπόθεση για την επανάληψη του διαλόγου αποτελεί η έμπρακτη αλλαγή στάσης της Τουρκίας για μακρύ χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε χθες (σ.σ.: προχθές) για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες μακρά συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διπλωματική του σύμβουλο κυρία Ελένη Σουρανή εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  

Ζήτημα πρότασης επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών προς την Τουρκία ούτε τέθηκε ούτε υπάρχει, εφόσον η γειτονική χώρα δεν αποδείξει την αλλαγή συμπεριφοράς της με συγκεκριμένες ενέργειες, όπως και με την αποφυγή προκλήσεων, σε βάθος χρόνου. Κατά συνέπεια, το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται σε επαφές με την τουρκική πλευρά εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Αποτυχία της πρωτοβουλίας για διάλογο

Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση, στα μέσα Ιουλίου, είχε κρατήσει μυστική και τη συνάντηση Σουρανή – Καλίν στο Βερολίνο, μέχρι που αναγκάστηκε να την παραδεχτεί, αφού την «κάρφωσε» δημοσίως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου.

Οι πληροφορίες μας για την επικοινωνία Σουρανή – Καλίν είναι απολύτως ακριβείς, εξαντλητικά διασταυρωμένες και πλήρως ελεγμένες. Δεν δεχόμαστε την παραμικρή διάψευση (πόσο μάλλον ύβρεις) για κάτι κατηγορηματικά αληθές!

Επειδή οι ώρες είναι κρίσιμες, περιοριζόμαστε να προσθέσουμε πως, εκτός από την επικοινωνία καθαυτή, το ακόμα χειρότερο είναι ότι η πρωτοβουλία της κυρίας Σουρανή απέτυχε. Γιατί ο Καλίν, απρεπώς, δεν της απάντησε. Με λίγα λόγια, η πρόταση υποταγής της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε με προσβολή από την τουρκική.

Η κίνηση της κυρίας Σουρανή κρίθηκε αναγκαία επειδή, ως συνήθως, ο λεγόμενος «ξένος παράγοντας» ζήτησε να καταβληθούν νέες προσπάθειες εκτόνωσης της ελληνοτουρκικής έντασης και επειδή η Αγκυρα είχε δημιουργήσει, «προβοκατόρικα», κλίμα διαλόγου πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το Μαξίμου είτε έπεσε στην παγίδα των Τούρκων είτε ενέδωσε στις πιέσεις τρίτων. Ίσως και τα δύο.

Όπως γνωρίζουν αρκετοί μέσα στην κυβέρνηση, η επικοινωνία με τον σύμβουλο Καλίν δεν είναι η μοναδική μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αυτή την εποχή. Έχουν υπάρξει και άλλες επαφές, όπως άλλωστε πρέπει να γίνεται, ώστε να υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας και αποτροπής επικίνδυνων εξελίξεων. Για λόγους εθνικού συμφέροντος, δεν αποκαλύπτουμε περισσότερα.

Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι αν γίνονται επικοινωνίες με την Τουρκία (που γίνονται), αλλά τι συζητείται. Χαιρόμαστε που το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» έδωσε την ευκαιρία στο υπουργείο Εξωτερικών να θέσει πάλι την κόκκινη γραμμή πως δεν υπάρχει ζήτημα επανάληψης του διαλόγου, εφόσον η γειτονική χώρα δεν αποδείξει την αλλαγή συμπεριφοράς της επί μακρόν. Ελπίζουμε -μετά την προσβολή από τον Καλίν και την αποτυχία της πρωτοβουλίας τους- να παραμείνουν στην ίδια κόκκινη γραμμή ο πρωθυπουργός και η σύμβουλός του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This