Το… ρεζουμέ της επόμενης ημέρας της Συνόδου Κορυφής: Θριαμβολογίες, θλίψη, αμηχανία και υποκρισία

Μετά την «ισχυρή προειδοποίηση του Οκτωβρίου» και την πιο ισχυρή μέχρι την επόμενη «ισχυρή προειδοποίηση του Μαρτίου»

Must Read

Τρίβοντας τα χέρια του για το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι ακόμη μία φορά επέδειξαν προκλητική ανεκτικότητα απέναντι στα «τσαλίμια» του στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «λογικές» χώρες στην ΕΕ απέτρεψαν προσπάθειες εναντίον της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή προέβλεπε πως η επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ερχόμενο Μάρτιο (σ.σ. την 25η Μαρτίου…) δεν θα έχει αποτελέσματα που θα πλήττουν την Άγκυρα, καταπώς θα επιθυμούσαν η ελληνική και η κυπριακή πλευρά.

Δείτε ακόμα: Μαχαιριά κατά της Ελλάδας το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου!

Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να ετοιμάσουν περιορισμένες κυρώσεις εναντίον Τούρκων σχετικά με τη διένεξη για την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων με την Ελλάδα και την Κύπρο, αναβάλλοντας οποιαδήποτε αυστηρότερα βήματα έως τον Μάρτιο, ο «σουλτάνος» δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Τα δικαιώματά μας πρέπει να μας δοθούν. Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να δώσουν στην Τουρκία». Πρόσθεσε επιπλέον πως λογικές χώρες στην Ε.Ε. απέτρεψαν αυτό το παιχνίδι επιδεικνύοντας θετική στάση.

Στο παιχνίδι των δηλώσεων -και ενώ η Τουρκία για ευνόητους λόγους υποκρινόταν χθες ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τη συνεδρίαση των ηγετών της Ε.Ε. μπήκε και το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος. «Η Τουρκία απορρίπτει τη «μεροληπτική και παράνομη» προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11η Δεκεμβρίου και καλεί την Ε.Ε. να ενεργεί ως έντιμος διαμεσολαβητής στη συνεχιζόμενη διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Θλιβεροί πανηγυρισμοί του Πρωθυπουργού, που έφυγε με σκυμμένο κεφάλι

Οι θλιβερές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν το επιστέγασμα των κάκιστων για την πατρίδα μας εξελίξεων στο διήμερο που αυτή διεξήχθη.

Θεωρώντας προφανώς ότι οι Έλληνες πολίτες -στους οποίους απευθυνόταν- είναι ηλίθιοι, ο πρωθυπουργός επέλεξε να πανηγυρίσει, αντί να κάνει μια αποτίμηση του τι συνέβη και να εξηγήσει προς όλες τις πλευρές με ποιους τρόπους μάς απογοήτευσαν οι Ευρωπαίοι.

Εμφανώς καταπονημένος, ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να επιχειρήσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά τα αποτελέσματα της συνόδου, μας ενημέρωσε ότι το καλύτερο εργαλείο δεν είναι οι κυρώσεις αλλά η απειλή κυρώσεων, χωρίς όμως να συμπληρώσει ότι απειλές που δεν υλοποιούνται δεν είναι καν εργαλείο. Απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του τέθηκαν, προσπάθησε να τα «μπλέξει» με το περίφημο «εμπάργκο όπλων», αναγνωρίζοντας επιτέλους ότι δεν είναι θέμα Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά διμερών επαφών, απέφυγε να απαντήσει για την Κύπρο και αναφέρθηκε μάλιστα και σε «κυρώσεις», κάνοντας όλους τους Έλληνες να αναρωτιούνται ποιες είναι αυτές και ποιους αφορούν.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμη φορά τα επιχειρήματα περί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «υπερωκεανίου» -θέλοντας προφανώς να διαβεβαιώσει τους Έλληνες πολίτες ότι ο χρόνος δεν έχει ουδεμία σημασία στο επίπεδο των γεωπολιτικών εξελίξεων- και μας διαβεβαίωσε ότι, όταν η Ευρώπη κάνει τη στροφή της, δεν θα… ξαναλλάξει πορεία.

«Αν έπρεπε να συνοψίσω σε μία πρόταση αυτό το οποίο έγινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα σας έλεγα ότι η Ευρώπη έκανε ένα βήμα» είπε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι αυτό αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Την πιο ισχυρή μετά την «ισχυρή προειδοποίηση του Οκτωβρίου» και την πιο ισχυρή μέχρι την επόμενη «ισχυρή προειδοποίηση του Μαρτίου», όπως σχολιάστηκε.

Η αμηχανία του Πρωθυπουργού ήταν φανερή όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα σχετικά με το βέτο της Κύπρου και εάν αυτό έφερε θετικά αποτελέσματα για το δεύτερο ελληνικό κράτος. Αντί να εξηγήσει γιατί δεν χρησιμοποίησε και η χώρα μας την απειλή του βέτο, όπως ρωτήθηκε, προτίμησε να αναφερθεί στην αλληλοϋποστήριξη Ελλάδας και Κύπρου…

Εξίσου αμήχανος ήταν ο Πρωθυπουργός και όταν ερωτήθη σχετικά με τις πανηγυρικές δηλώσεις Ερντογάν περί «λογικών χωρών» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που απέτρεψαν τα σχέδια της Ελλάδας και της Γαλλίας για κυρώσεις. Ισχυρίστηκε ότι δεν την έχει διαβάσει αναλυτικά και προτίμησε να αναφερθεί σε μια ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών -τυπική, θα έλεγε κανείς, της συμπεριφοράς της Τουρκίας-, που δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω και με την οποία γινόταν ελαφρότατη κριτική στις λεκτικές καταδίκες της Τουρκίας.

Αλλά και για το έτερο ζήτημα, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε, το εμπάργκο όπλων, οι εξηγήσεις του σχετικά με το τι έγινε μόνο πειστικές δεν ήταν. «Έθεσα το ζήτημα μετ’ επιτάσεως» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πρώτα είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά αντιθέτως είναι ζήτημα διμερών σχέσεων. Ο Πρωθυπουργός, πάντως, ισχυρίστηκε ότι έχουμε αρχίσει να «κερδίζουμε» αυτή τη μάχη, την ίδια στιγμή που οι γερμανικές εταιρίες συνεχίζουν να εργάζονται για την παράδοση επιθετικών συστημάτων στην Τουρκία.

Μνημείο υποκρισίας οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών

«Δύσκολη» χαρακτήριζε τη συζήτηση για την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. – μια σύνοδος-χάδι για τους Τούρκους που διατηρούν όλα τα περιθώρια με την ανοχή των Βρυξελλών για να συνεχίσουν να «αλωνίζουν» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμιζε, παρ’ όλα αυτά όμως, ότι η Ε.Ε. «πρέπει να υιοθετήσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές κι αυτό έκανε».

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι το Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας, επιθυμούσε να κάνει «πιο εποικοδομητική τη σχέση με την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι εξαιτίας των εξελίξεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο η Ε.Ε. προχώρησε στην απόφαση να υπάρξουν περισσότερες καταχωρήσεις (σ.σ.: στη λίστα με τα πρόσωπα και τις εταιρίες όπου επιβάλλονται οι κυρώσεις από την Ε.Ε.). Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για πρόκληση στα Βαρώσια, σημειώνοντας ότι «οι Κύπριοι συνάδελφοι έχουν δίκιο να εκφράζουν παράπονα και τους στηρίζουμε πλήρως», ενώ αναφορικά με την αποχώρηση του Oruc Reis η Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι ελήφθησαν από την Τουρκία τα μηνύματα που εστάλησαν από την Ε.Ε. Τέλος, όπως δήλωσε η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, οι εταίροι συμφώνησαν ότι το θέμα των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, και «διαβάζοντας» τις εξελίξεις υπό το πρίσμα των γαλλικών συμφερόντων, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ε.Ε. «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα» απέναντι στην Τουρκία για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This