Τετάρτη 4/8/2021

Μόνοι μας σφίγγουμε τη θηλιά: «Η Τουρκία έχει νομικές βάσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών»!

Ποιες είναι αυτές οι δύο διεθνείς συνθήκες, που επικαλείται και που ορίζουν αποστρατιωτικοποίηση και ειδικό καθεστώς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου;

Ερωτήματα προκαλεί η χθεσινή τοποθέτηση του βουλευτή της Ν.Δ., καθηγητή Άγγελου Συρίγου, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι «η Τουρκία έχει νομικές βάσεις για να διεκδικεί αποστρατιωτικοποίηση».

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, «πράγματι υπάρχουν δύο διεθνείς συνθήκες που ορίζουν αποστρατιωτικοποίηση και ειδικό καθεστώς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Εμείς λέμε ότι δεν συζητάμε θέμα αποστρατιωτικοποιήσεως νησιών. Οι Τούρκοι, λοιπόν, λένε διάλογος χωρίς όρους για να συζητήσουμε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Είναι ένα σημείο στο οποίο θεωρούν ότι έχουν νομικές βάσεις. Γιατί πράγματι υπάρχουν δύο διεθνείς συνθήκες που ορίζουν πλήρη αποστρατιωτικοποίηση στα Δωδεκάνησα και ειδικό καθεστώς σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία. Οπότε σου λέει: ‘Έχει κι εμείς κάτι να πατήσουμε. Γιατί να μην το χρησιμοποιήσουμε;’»

Αναφορικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, ο βουλευτής της Ν.Δ. υπογράμμισε: «Το μήνυμα που πέρασε η Γερμανία προς την Τουρκία είναι ‘εγώ είμαι εδώ για εσένα’. Και αυτό ήθελε να περάσει».

Εξήγησε ότι πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση από την πλευρά του Βερολίνου, καθώς μπορεί η Ε.Ε. να μην έχει στρατηγική για το ζήτημα της Άγκυρας, αλλά η Γερμανία έχει: «Θέλει να είναι ο διαμεσολαβητής της Τουρκίας προς τη Δύση. Βλέπει ότι υπάρχει ένα κενό αυτή τη στιγμή. Η Γαλλία και η Αμερική είναι απέναντι. Η Βρετανία ασχολείται με το Brexit. Η Γερμανία έχει βρει το “κενό” για να είναι ο προνομιακός συνομιλητής της Τουρκίας με τη Δύση».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ