Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ως «Δούρειος Ίππος» για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων

Να μπει φραγμός στη γερμανική κρατική διείσδυση στα ελληνικά σχολεία

Must Read

Σάλος έχει προκληθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την κύρωση της ελληνογερμανικής συμφωνίας για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο Κεραμέως για την τεχνολογική εκπαίδευση και σύμφωνα με καταγγελίες, θα αποτελέσει τροχοπέδη στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Μιλώντας στη Βουλή, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αριστομένης Συγγελάκης ζήτησε την απόσυρση της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι ο επίμαχος διακρατικός οργανισμός έχει σκοπό, μέσω της διείσδυσης της Γερμανίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, να στρεβλώσει την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και να ξεπλύνει τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία κατά του ελληνικού λαού.

«Γι’ αυτό χρησιμοποιεί δήθεν ανώδυνα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία όμως παραχαράσσουν άλλοτε ανοιχτά κι άλλοτε κεκαλυμμένα την Ιστορία της Κατοχής» ανέφερε ο κ. Συγγελάκης, προσθέτοντας πως η μάχη για την ιστορική μνήμη και η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών «δεν είναι βίοι παράλληλοι και ασύμπτωτοι, είναι μια παράλληλη, διττή και αδιάσπαστη μάχη».

Ο ίδιος, μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει φραγμό στη γερμανική κρατική διείσδυση στα ελληνικά σχολεία και να προχωρήσει με αποφασιστικές ενέργειες στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Να σημειωθεί πως ο «γαλάζιος» Ιάσονας Φωτήλας υποστήριξε ότι η σχετική σύμβαση για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας υπογράφηκε στο Βερολίνο το 2017 και ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», επιμένοντας πάντως ότι «ουδόλως σχετίζεται με οποιαδήποτε απαίτηση για επανορθώσεις».

Ωστόσο, ο Βασίλης Κεγκέρογλου του Κινήματος Αλλαγής αποκάλυψε πως η συμφωνία για την ίδρυση του ιδρύματος συνομολογήθηκε από εκπρόσωπο υπηρεσιακής κυβέρνησης χωρίς εξουσιοδότηση και υπεγράφη την Πέμπτη 4 Ιουλίου, πριν από την Κυριακή των εκλογών στις 7 Ιουλίου του 2019, επομένως επειδή είναι διεθνής σύμβαση οφείλει να έρθει στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες.

Μάλιστα και ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ) συμφώνησε πως είναι πρωτοφανές μια κύρωση διακρατικής συμφωνίας να έρχεται σε ένα νομοσχέδιο άσχετο και να μην υπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This