Τρίτη 21/9/2021

Κώστας Μπακογιάννης: Ο large δήμαρχος οδηγεί την Αθήνα στη χρεοκοπία

Η σπάταλη διαχείριση Μπακογιάννη, με τον Μεγάλο Περίπατο, τις απευθείας αναθέσεις και τον ακριβό στολισμό, ρίχνει το ταμείο στα «βράχια». «Σε λίγο, ο δήμος θα έχει πρόβλημα φερεγγυότητας» λέει άνθρωπος της Ντόρας

Βγήκε το κόστος των ζαρντινιέρων με τις παλιές κλήσεις που πλήρωσαν 8.500 πολίτες

Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

[email protected]

Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από τον Δήμο Αθηναίων εξαιτίας μιας «ευρύχωρης» οικονομικής διαχείρισης, που απειλεί τον πρώτο αυτοδιοικητικό οργανισμό της χώρας με οικονομική καχεξία. Θα μπορούσε να πει κανείς πολλά, αν δεν είχε προηγηθεί η ζοφερή σύνοψη της κατάστασης από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του δήμου Αλέξανδρο Τσιατσιάμη. Το έμπειρο πολιτικό στέλεχος, που ακολούθησε την Ντόρα Μπακογιάννη σε όλες τις πολιτικές της περιπέτειες, ακούστηκε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, να μονολογεί προ καιρού σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ότι «σε λίγο, ο δήμος θα έχει πρόβλημα φερεγγυότητας».

Είναι αλήθεια πως ο γνωστός οίκος Moody’s αξιολογεί τον Δήμο Αθηναίων ως οργανισμό υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας. Αλλά από ένα «μαγαζί» που πληρώνεται από τον ίδιο τον δήμο δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το επικείμενο πρόβλημα ρευστότητας βοά.

FC5A4021 E621 4BE6 9128 453E8C8B5B70
Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της Αθήνας κόστισε 900.000 ευρώ. Και μάλιστα, τα 300.000 ευρώ θα καταβληθούν σε ιδιώτη για να στήσει και να ξεστήσει το ντεκόρ, με το ασταθές επιχείρημα ότι δεν επαρκεί το προσωπικό του δήμου

Την περασμένη Δευτέρα επρόκειτο στη Βουλή να ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που προέβλεπε την ευνοϊκή αποπληρωμή των χρεών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων σε δήμους και δημοτικούς οργανισμούς σε 120 δόσεις. Η φιλόδοξη προσπάθεια εξελίχθηκε σε φιάσκο του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Θοδωρή Λιβάνιου (πρώην γενικός διευθυντής του δήμου επί Καμίνη), ο οποίος, ύστερα από υψηλή παρέμβαση, ψαλίδισε τη ρύθμιση. Στις πρόνοιές της υπάγονται εφεξής μόνο όσες επιχειρήσεις υπέστησαν οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και, φυσικά, δεν υπάγονται όλα τα χρέη των φυσικών προσώπων.

Δάκτυλος Μπακογιάννη

Ακούγοντας τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη να δικαιολογείται ότι «οι γενικευμένες ρυθμίσεις αυτή την εποχή δεν βοηθούν», οι υποψιασμένοι είδαν εμπλοκή του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στην όλη υπόθεση, επειδή, όπως υποστηρίζουν, «είχε συμφέρον να εξαιρεθούν, μεταξύ άλλων, οι τροχαίες παραβάσεις» από τη ρύθμιση. Οπως εξηγούν, μέσα σε ένα εικοσαήμερο περίπου από τότε που, σε μια επίδειξη ακραίας αδιαφορίας και καταχρηστικής πολιτικής, άρχισε η μαζική αποστολή κλήσεων για παραβάσεις της τελευταίας πενταετίας, 8.500 πολίτες έσπευσαν να πληρώσουν τα χρέη τους, φέρνοντας στα αραχνιασμένα δημοτικά ταμεία 2.500.000 ευρώ!

Υπερκαλύφθηκε έτσι η αλόγιστη σπατάλη ύψους 2.000.000 ευρώ, που «χάθηκαν» στον Μεγάλο Περίπατο, ένα εντελώς ακατανόητης έμπνευσης και χρησιμότητας δημόσιο «έργο», την ώρα που οι δημότες δοκιμάζονται από τη σύνθετη κρίση και πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στα πεζοδρόμια και τα πάρκα.

Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν χωρίς τη συγκατάθεση κανενός πολίτη στον βωμό της μεγαλομανίας του Κώστα Μπακογιάννη, ακόμα μιας χρυσής εφεδρείας του τόπου που αντιμετωπίζει τη δημαρχία της πόλης σαν εφαλτήριο για τη δικαίωση των πολιτικών του επιδιώξεων…

Θρασύτατος

Το χειρότερο, μάλιστα, είναι ότι το προκλητικό χουβαρνταλίκι του δημάρχου, που αποδοκιμάστηκε καθολικά, δεν τον οδήγησε σε κάποιο επίπεδο αυτογνωσίας για την (πολιτική μόνο;) κουτουράδα που έκανε. Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο ΟΡΕΝ, χωρίς ίχνος αιδούς και μεταμέλειας, ισχυρίστηκε θρασύτατα ότι «ο Μεγάλος Περίπατος δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ»!

Αλλάζοντας τώρα την αρχική εκδοχή, υποστηρίζει πως όλα έγιναν βάσει… σχεδίου, το οποίο προβλέπει ότι ο «αστικός εξοπλισμός θα βρει τη θέση του στις γειτονιές της πόλης. Τίποτε δεν πάει χαμένο – θα το δείτε με τα ίδια σας τα μάτια». Αναφέρεται στις πανάκριβες ζαρντινιέρες, τις οποίες θα μπορούσε πάλι βάσει… σχεδίου να έχει τοποθετήσει εξαρχής στις γειτονιές, ενώ ο ανεξήγητα άνετος δήμαρχος έπειτα από τέτοια κατασπατάληση δημόσιου χρήματος απέφυγε να εξηγήσει πώς θα μεταφερθούν τα… παρδαλά χρώματα με τα οποία έβαψε το οδόστρωμα της Πανεπιστημίου και κόστισαν πάνω από 800.000 ευρώ! Αυτά, προφανώς, δεν τα θεωρεί πεταμένα λεφτά…

Χολιγουντιανός στολισμός

Χολιγουντιανών διαστάσεων ήταν και η επιχείρηση για τον στολισμό της Αθήνας. Οπως καταγγέλλει ο Κώστας Αλεξίου, στέλεχος του συνδυασμού «Ανοικτή Πόλη», η Οικονομική Επιτροπή, μετά το περσινό φιάσκο, όπου παραδόθηκαν οι δρόμοι της πόλης σε ιδιωτικές εταιρίες αποθεώνοντας το κακό γούστο, ενέκρινε δαπάνη 900.000 ευρώ για λαμπιόνια και στολίδια. Οι 300.000 ευρώ, μάλιστα, με το ασταθές επιχείρημα ότι δεν επαρκεί το προσωπικό, θα καταβληθούν σε ιδιώτη για να στήσει και να ξεστήσει το εορταστικό ντεκόρ, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του δήμου θα λάβει το επίδομα Χριστουγέννων χωρίς καν να βάλει το χεράκι της…

Προς τι όλα αυτά; Γιατί, πάνω από όλα, όπως συνηθίζει να λέει ο ανοιχτοχέρης με δημόσιο χρήμα κ. Μπακογιάννης, «ο στολισμός της Αθήνας είναι θέμα άποψης»!

Απευθείας αναθέσεις

Οπως αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Αλεξίου, ο Κώστας Μπακογιάννης έχει προχωρήσει σε 18 αναμορφώσεις προϋπολογισμού για να καλύψει τις αλόγιστες σπατάλες, όπως ο Μεγάλος Περίπατος, ενώ έχει κάνει σωρεία απευθείας αναθέσεων.

«Οι απευθείας αναθέσεις με αφορμή τα μέτρα αναχαίτισης του κορονοϊού έχουν ξεπεράσει τις 25 και αφορούν ποσά 4-5 εκατομμυρίων ευρώ» λέει χαρακτηριστικά. «Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να ξοδευτούν για την απολύμανση των σχολικών αιθουσών, για προμήθεια ιατρικού υλικού, ελέγχους για τον ιό και για ενίσχυση αθλητικών συλλόγων» προσθέτει, σημειώνοντας ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα αποφασίστηκε με απευθείας ανάθεση η επέκταση του προσφυγικού hotspot στον Ελαιώνα, αντί 1.800.000 ευρώ…

Στην ίδια συζήτηση, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι ο διαγωνισμός για τη διαμόρφωση αστικού πρασίνου, ύψους 37.000.000 ευρώ, κατέληξε «υπό επιλήψιμους και συζητήσιμους όρους» σε εταιρία αμερικανικών συμφερόντων, η οποία, κατά τις πληροφορίες, «σκουπίζει» ό,τι κινείται στην αγορά…

Παίρνει αποφάσεις με συνοπτικές διαδικασίες

Το πολιτικό ζήτημα, όπως υπογραμμίζουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, είναι το κυρίαρχο πρότυπο διοίκησης που έχει καθιερώσει ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος εισάγει στο Δημοτικό Συμβούλιο εντελώς επουσιώδη και ανούσια θέματα που προκαλούν υπνηλία και ακυρώνουν αυτόχρημα την πολιτική λειτουργία του οργάνου, ενώ παραπέμπει τα μείζονα στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου διαθέτει άνετη πλειοψηφία, ώστε εκεί να λαμβάνονται αποφάσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε για το 2021 κινείται πάνω στο σαθρό έδαφος του προηγούμενου και, όπως προβλέπουν στην αντιπολίτευση, θα πέσει στην ξέρα των ελλειμμάτων.

Από οικογενειακή παράδοση, ο δήμαρχος δεν σκοτίζεται με κάτι τέτοια, δεδομένου ότι η μητέρα του άφησε τον δήμο με χρέη 220.000.000 ευρώ. Αφετέρου, δύσκολα μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει. Μεταθέτοντας σημαντικά έργα για το 2023, οπότε θα γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές και η «βιτρίνα» θα μετρήσει, ο… φέρελπις Κώστας Μπακογιάννης αποδεικνύει ότι… βλέπει μπροστά.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ