Οι συμφωνίες με τα Σκόπια έρχονται προς κύρωση και… μην τον είδατε τον Αντ. Σαμαρά

Δειλιάζει (πάλι) ο Σαμαράς μπροστά στον Μητσοτάκη!

Must Read

Κουτόχορτο πουλάει πάλι ο Αντώνης Σαμαράς στους -όπως θέλει να νομίζει- «ιθαγενείς» που πιστεύουν στην ελληνικότητα της Μακεδονίας και που, μέχρι πρόσφατα, ήλπιζαν και πως ο ίδιος θα έκανε κάτι για την προάσπισή της.

0ι εναπομείναντες υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού συζητούν ακόμα με καμάρι στη Βουλή ότι, χάρη στον κ. Σαμαρά, το Μέγαρο Μαξίμου δεν τολμά να φέρει προς κύρωση τρία μνημόνια κατανόησης Αθήνας – Σκοπίων. Η κύρωση των (επουσιωδών) μνημονίων όντως καθυστερεί, αλλά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο ομόλογός του Ζ. Ζάεφ καθόλου δεν πτοούνται από τις ψιθυριστές απειλές του κ. Σαμαρά. Ειδικά ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιος ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει να τον αμφισβητήσει ή -ακόμα και αν ήθελε- δεν μπορεί να το πράξει. Αμφότεροι άλλωστε γνωρίζουν ότι τους επόμενους μήνες ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει αυτοεγκλωβισμένος στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» και στις αμαρτωλές σχέσεις του με τον πρωταγωνιστή της Σάμπυ Μιωνή.

Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης ενέκρινε την ταχεία συνέχιση των συνομιλιών με τα Σκόπια με πρώτο βήμα, για το 2021, την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μπ. Οσμάνι στην Αθήνα στις 14 Ιανουαρίου. Ο κ. Οσμάνι ενδιαφέρεται να συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση τρόπους παράκαμψης των βουλγαρικών αντιρρήσεων στην πρόοδο των σχέσεων της Ε.Ε. με τη λεγόμενη «Βόρεια Μακεδονία» και το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη αποστείλει μήνυμα ότι συμφωνεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την επίσκεψη του κ. Οσμάνι αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα υλοποιηθεί μεταξύ του «Enterprise Greece» και του «Invest North Macedonia». Το μνημόνιο, που υπάγεται στο νομικό πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι κάθε πλευρά θα υποστηρίζει την άλλη στην οργάνωση κοινών εκδηλώσεων για προσέλκυση επενδύσεων. Δεν διευκρινίζεται, βέβαια, γιατί θα πρέπει η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις τρίτων στη γειτονική χώρα, ούτε πώς οι κύριοι Ζάεφ και Οσμάνι θα φέρουν επενδύσεις στην Ελλάδα!

Πέραν από τη φαιδρότητα της προσδοκίας περί Σκοπιανών επενδυτών (ή τρίτων επενδυτών που θα προσελκύσουν, για χάρη μας, οι γείτονες), η υπογραφή του μνημονίου έχει και την πρόσθετη κωμική παραπολιτική διάστασή της. Γιατί εμπνευστής του μνημονίου και συντονιστής των σχετικών ενεργειών είναι ο νέος γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος ήδη αποκαλείται στους διαδρόμους του υπουργείου «11ος Παπασταύρου» λόγω της πολυετούς στενής σχέσης του με τον σύμβουλο του κ. Σαμαρά και συμπρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ» Σταύρο Παπασταύρου.

Ο κ. Σμυρλής ήταν επί σειρά ετών αναπληρωτής του κ. Παπασταύρου στη γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας και τον διαδέχθηκε με απόφαση Σαμαρά τον Φεβρουάριο του 2013. Αναρωτιούνται λοιπόν οι γνωρίζοντες γιατί ο κ. Σαμαράς, που πρόσφατα αναφώνησε πάλι περήφανα ότι η χώρα χρειάζεται «10 Παπασταύρου», δεν παρεμβαίνει στον 11ο, ώστε να απαλλάξει τη χώρα από τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί και ενώπιον της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης του προέδρου της γειτονικής χώρας Στέβο Πεντάροβσκι, κατόπιν πρόσκλησης της ομολόγου του Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ο κ. Σαμαράς θα προσκληθεί, ως πρώην πρωθυπουργός, στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Πεντάροβσκι, αν και ελπίζει ότι μέχρι τότε θα συνεχίζονται τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ώστε να βρει πρόσχημα άρνησης της πρόσκλησης. Διαφορετικά, δεν μπορεί να απουσιάσει, προσβάλλοντας την κυρία Σακελλαροπούλου, αφού ήδη την έχει τιμήσει παριστάμενος στη δεξίωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας τον περασμένο Ιούλιο, σε αντίθεση με την εξωθεσμική και προσβλητική τακτική των αρνήσεών του στις προσκλήσεις των κυρίων Κάρολου Παπούλια και Προκόπη Παυλόπουλου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This