Πέμπτη 24/6/2021

Δεν γλιτώνουμε ούτε τον εφ’ όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία, ούτε και τις προκλήσεις της

Το 2021 θα μπει ακριβώς όπως τελειώνει το 2020, με την Αθήνα να μην μπορεί να αρνηθεί τον διάλογο...

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής, σε μια χρονική περίοδο που η Ελλάδα ουσιαστικά σύρεται σε έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία.

Όπως δείχνουν τα γεγονότα, το 2021 θα μπει ακριβώς όπως τελειώνει το 2020, με την Αθήνα να μην μπορεί να αρνηθεί τον διάλογο που επιδιώκει η Άγκυρα, υπό τις ευλογίες της Ε.Ε. και της Γερμανίας.

Μετά την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης, που ζήτησε με ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ σε νέες ακραίες δηλώσεις κατά της Ελλάδας, προχώρησε και ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας, Τούρκος ναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτσί, με αφορμή την ανακοίνωση της Αθήνας για τη θέση σε ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στο Ιόνιο. Ο Τούρκος ναύαρχος δήλωσε ότι «το ελληνικό σχέδιο για την επέκταση των 12 ν.μ. έχει μπει σε εφαρμογή», για να προσθέσει πως «η Τουρκία σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο».

Έπειτα από όλες τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι δυνατή η έναρξη διαλόγου;

Πριν από λίγες ημέρες διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για την επιθυμία της Ελλάδας να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος, με βασικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, για το μοναδικό ζήτημα που υφίσταται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ήτοι την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Χθες ήρθαν οι δηλώσεις του Ντονμέζ, του Ακάρ και του Γιαϊτσί να υπενθυμίσουν στην Ελλάδα ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον διάλογο ή τις διερευνητικές επαφές. Όπως φαίνεται, μέχρι σήμερα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που βάζει συνεχώς η ελληνική πλευρά ότι πρέπει να υπάρξει εύλογο διάστημα χωρίς τουρκικές προκλήσεις.

Σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και οι εμπρηστικές δηλώσεις. Με δεδομένο ότι καθημερινά οι Τούρκοι προβαίνουν σε δηλώσεις και σε προκλητικές ενέργειες, όπως χθες που έγιναν 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ