Παρασκευή 30/7/2021

Κατηγορεί την ελληνική πλευρά ο κατοχικός ηγέτης με επιστολή του στον Γκουτέρες!

Συνεχίζει να προκαλεί η Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη φορά έβαλε τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, να στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνική πλευρά για τη μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό!

Ο Τατάρ υποστηρίζει τη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Συνάντησης προκειμένου, όπως λέει, να διερευνηθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στα δύο μέρη για μια συμφωνία.

Παράλληλα, στην απαντητική του επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες ο Τατάρ αναφέρει ότι, υπό το φως των νέων συνθηκών στην περιοχή και την Κύπρο, για μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στοχεύει στη δημιουργία μας σχέσης συνεργασίας που να βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη, τα οποία θα έχουν ίσο διεθνές καθεστώς, όπως εξήγησε και στην Τζέιν Χολ Λουτ κατά την συνάντησή τους.
Υποστηρίζει, επίσης, ότι η αναζήτηση μιας ομοσπονδιακής λύσης διαρκεί δεκάδες χρόνια και όλες οι προσπάθειες των ΓΓ των ΗΕ, οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες τους, παρεμποδίστηκαν από την ε/κ πλευρά.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για τη μη εξεύρεση λύσης και υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα συνέχισης της διαδικασίας από εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά. Μια διαδικασία, που θα βασίζεται σε ένα νέο κοινό έδαφος, θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και για να έχει νόημα θα πρέπει να έχει και χρονοδιάγραμμα.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι η πιο κατάλληλη επιλογή για το φυσικό αέριο είναι το εμπόριο μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη με την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού.

Τέλος, ο Τατάρ κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ να βοηθήσει ώστε να πεισθεί και η ε/κ πλευρά υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο νησί και να προσεγγίσει με «ανοικτές ιδέες μια φόρμουλα συνεργασίας που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στα δύο κράτη»!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ